Жан Пол Сартр: Човјек прије свега егзистира

21. јун 1905. — 15. април 1980.

BUKA / 15. април 2019

Жан Пол Сартр био је француски филозоф егзистенцијализма, драматург, новелист, критичар и водећи француски интелектуалац свог времена. Рођен је 21. јуна 1905, а умо 15. априла.


Сартр се опредијелио за марксистичко тумачење друштва и свијета уопште, али сматра је да му егзистенцијализам мора бити допуна, јер открива стварност у којој се појединац налази.

Године 1964. Сартре је одбацио књижевност јер је сматрао да је буржоазија користи као замјену за право ангажовање у свијету. Исте године додијељена му је Нобелова награда за књижевност коју је он, у складу са својим мишљењем, одбио примити.

Сартрово прво филозофско дјело је “Битак и ништа” Он ту разликује Битак по себи и Битак за себе. Битак по себи је масивна материја, она је вјечна и она све у себе увлачи. Битак за себе је свијест. Егзистенција човјека се стално супроставља битку по себи.

Сартр је сматрао да је човјек слободан и одговоран, али да је немоћан у односу на свијет- све је случајно. Случајност је апсолутна, савршена, безразложност.

У свом другом дјелу “Егзистенцијализам као хуманизам” Сартре објашњава егзистенцијализам као хуманистичку филозофију. Он сматра да "егзистирати" значи једноставно бити ту и да не постоји ништа што би човјеку могло дефинисати карактер, циљеве у животу и друго. Само човјек може одредити бит за себе самога:

Човјек прије свега егзистира, сусреће себе самога, урања у свијет - и дефинише себе касније

Сматрао је да је савремени свијет окрутан, ружан, дехуманизован и да је живот стална мука и неуспјех. Због тога је потребан егзистенцијализам као филозофија која људски живот чини могућим, јер покреће човјека на дјеловање да постане оно што од себе начини - укупност својих дјеловања. То показује да је слобода у структури егзистенције.

 

Због тога је егзистенцијализам хуманизам. Ово се најбоље може изразити цитатом:

Свагда  за кукавицу постоји могућност да више не буде кукавица, а за хероја да престане бити херој.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.