ЗАНИМЉИВОСТИ Бизарни знак на Титовој штафети најавио је распад Југославије

Дизајн штафете и идејно рјешење плаката за Дан младости повјерено је љубљанском дизајнерском студију Нови колективизам

BUKA portal / 27. мај 2020

Дан младости у Југославији славио се 25. маја, датумом који је проглашен његовим рођенданом, иако је Тито био рођен 7. маја. Том приликом се цијелом Југославијом носила Штафета младости, учесници су је носили у рукама и трчали с њом диљем цијеле државе, а она би се на 25. маја уручивала Титу.

Посљедња Штафета младости потјече из 1987. године, а око њеног дизајна и данас колају разне теорије, према којима је она донекле наговијестила крвави распад Југославије, па због тога и данас изазива посебан интерес.

Наиме, те године дизајн штафете и идејно рјешење плаката за Дан младости повјерено је љубљанском дизајнерском студију Нови колективизам. Већ је и сама штафета, у облику грађевине на четири стуба коју је било немогуће носити, наговијестила другачији приступ чланова Новог колективизма споменутој манифестацији.

Скандал је избио када је откривено како је пратећи плакат заправо незнатно измијењена верзија нацистичког плаката Трећег Рајха, Ричарда Клајна (Рицхард Клеине) из 1936. године.

  • Naknadno je izrađena nova štafeta - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Накнадно је израђена нова штафетаФОТО: АРХИВ

- У почетку апсолутно нитко није препознао повезницу. Најприје се Словенско омладинско предсједништво идентифицирало с нашим плакатом, а након тога и цјелокупна омладинска организација Југославије. И тадашњи генерали су били задовољни. Њима се то јако свидјело. Добро се сјећам једног генерала који је изјавио како му је драго да је на постеру мишићави младић, а не нека апстракција. Они су то заиста вољели и с тим су се идентифицирали. 

Но, када је повезница откривена, настали су проблеми. Били смо изненађени што се подигла таква фрка; све новине су писале о томе. То нам није било логично јер смо знали колико се генералима и другим представницима тадашњег једнопартијског режима наш постер свидио - појаснио је овај догађај Роман Урањек, члан Новог колективизма, у пројекту ВласТИТО искуство (Културни центар РЕX и Самиздат Б92).

Када је постало јасно да се ово рјешење словенске умјетничке групе не може употријебити, за потребе обиљежавања Дана младости 1987. године, накнадно је израђена нова штафета. Штафета је морала задовољити све стандарде тако важне манифестације. Ипак, у њеном изгледу с осам црвених диода које подсјећају на капљице крви и крњом петокраком могли су се препознати наговјештаји догађаја који ће услиједити на овим просторима деведесетих година. 

  • Učesnici štafetu nosili u rukama i trčali s njom diljem cijele države - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Учесници штафету носили у рукама и трчали с њом диљем цијеле државеФОТО: АРХИВ

Иначе, Штафета младости је уведена 1945. године, на приједлог омладине Крагујевца, као Титова штафета. Прве штафете Тито је преузео у Загребу, док је у годинама након и до 1956. године особно примао посљедње носитеље штафете пред Белим двором у Београду, уз свечани дочек на Тргу Републике. На Титову иницијативу 1957. године тај догађај назван је Дан младости.

До његове смрти 1980. године, штафету је примао на Стадиону ЈНА у Београду. Штафета младости 1980. године, која се усусрет обиљежавању осамдесет и осмог Титовог рођендана, на дан његове смрти 4. свибња затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар предсједника у Скупштини СФРЈ.

Све штафете које су ношене тијеком 42 године чувају се у Музеју Југославије у Београду.

Преузето са Аваз


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.