Зар је Марија морала умријети: Зашто пијану возачицу нико није зауставио пуно прије него што је усмртила студентицу из Чапљине?!

Зашто су обитељ, пријатељи, колегеморали остати без Марије? Зашто је цијело друштво остало без те изврсне ученице пред којом су били факултет и цијели живот?Једноставан одговор био би - због пијане возачице. Но проблем је ипак нешто дубљи

Index.hr / 27. октобар 2018

Јуче је у Чапљини покопана 19-годишња Марија Ћорић. Својим ју је Аудијем у уторак у Сплиту убила пијана 38-годишња Ивана Тена Готовац која је онда побјегла с мјеста несреће.


У Чапљини је било неописиво тужно. Тако је уосталом већ данима. Ништа лакше није ни у Сплиту. Посебно међу Маријиним пријатељима с којима је у Сплиту успјела провести тек мјесец дана, пише Индеx.хр.


Зашто смо морали остати без Марије?


Крајем септембра доселила се из Чапљине. Уписала је Факултет грађевинарства, архитектуре и геодезије. Била је толико изврсна ученица да је била ослобођена полагања матуре. 


Јуче су се од Марије на чапљинском гробљу опростиле стотине људи.


Али зашто? Зашто су њена обитељ, пријатељи, колеге с факултета морали остати без Марије? Зашто је цијело друштво остало без те изврсне ученице пред којом су били факултет и цијели живот?


Једноставан одговор био би - због пијане возачице. Но проблем је ипак нешто дубљи. 


Возачица која је пијана убила Марију већ је имала пет прометних несрећа у којима је возила пијана, пролазила кроз црвено и бјежала с мјеста несреће


Ивана Тена Готовац Солдић која је те вечери Сплитом возила пијана, како се открило, већ је имала пет прометних несрећа. Сваку је скривила туђим аутомобилом. 


2002. године у Карловцу се забила аутом у кућу и побјегла. Потом је у 2008. БМW-ом одузела предност и ударила у други ауто с 0,4 промила у крви, а у Сплиту је 2011. возећи БМW прошла кроз црвено и ударила у други аутомобил. Аудијем је, пак, 2015. слетјела с цесте Удбина-Грачац. Она и малољетница из возила тада су биле лакше озлијеђене. 


У Сињу 2015. прекршајно је суђена због вожње с 1,1 промилом алкохола те јој је изречена забрана вожње. 


Према непотврђеним информацијама, у једној од несрећа побјегла је с мјеста несреће. 


Пијана возачица је тешка рецидивистица


Ивана Тена Готовац, иначе запосленица ХАЦ-а која је у Дугопољу продавала ЕНЦ пакете и надопуњавала ЕНЦ рачуне, сад је у притвору. Судац истраге јучер јој је одредио једномјесечни притвор због опасности од понављања казненог дјела. 


Претходних пет несрећа довољно говори колико је та опасност реална. 


Ивана Тена Готовац Солдић, дакле, посебно је тежак случај рецидивистице, понављачице тешких прометних прекршаја, и то с изазивањем низа прометних несрећа: пијана вожња, проласци кроз црвено и бијег с мјеста несреће. 


Укратко, све оно што је направила кобне вечери када је покосила несретну Марију која је прелазила пјешачки пријелаз на крижању Пољичке улице и Улице Пут болнице у Сплиту. 


Морат ће одговарати за два казнена дјела и низ прекршаја. Но како је уопће могла возити и ко може јамчити да неће опет?


Према оптужници против Готовац, с најмање 1,01 промила алкохола у крви својим је црним Аудијем прошла кроз црвено свјетло и ударила Марију Ћорић која је у том тренутку прелазила зебру на зелено. Од тог је удара Марија одбачена на траву поред цесте. Ивана Тена Готовац само се одвезла. Полиција ју је пронашла неколико сати касније. 


Због свега ће овога пијана ХАЦ-овка морати одговарати за два казнена дјела - оно за изазивање несреће у пијаном стању те за непружање помоћи, као и за низ прометних прекршаја које је притом починила. 


Но то још увијек не даје одговор на питање зашто је Марија морала умријети. 


Одговор на то питање не може се дати без одговора на питање како је након пет прометних несрећа, и то у не претјерано дугачком возачком стажу, Ивана Тена Готовац уопће могла сјести за управљач и возити. 


Докад ћемо трпјети дивљаке на цестама који убијају људе?


То нас доводи  до још једног важног питања - ко може јамчити да пијана возачица неће бити поновно за воланом за неколико година?


У Хрватској смо свједоци низа несрећа у којима појединци дивљајући на цестама убијају људе, а врло се често ради управо о понављачима тешких прометних прекршаја који могу имати кобне посљедице. 


Зашто је Марија морала умријети и како коначно стати на крај том дивљању због којег недужни људи гину на улицама питали смо прометног стручњака Марка Шевровића, професора на Факултету прометних знаности у Загребу. 


Прометни стручњак: Морамо дивљацима почети одузимати аутомобиле


- Један од начина који би по мени ријешио много тога, а наши судови упорно говоре да је то немогуће провести, јест одузимање аутомобила. Сматрам да је то неточно. За мене је неприхватљиво да се за царински прекршај може одузети возило, а за прометне прекршајима којима се директно доводе у опасност људски животи, то не може. То је апсурдно и глупо и то бисмо морали као друштво промијенити. Ако имате рецидивиста који упорно вози пијан, онда се њему мора одузети ауто, без обзира на то чији је то ауто. Ако неко некоме даје возило, он мора сносити одговорност. Када ауто дајете таквом рецидивисту, то је као да сте му дали пиштољ, нема разлике. Не можете ви свој ауто давати било коме. Ту једноставно морамо бити врло резолутни. Имамо превише тих случајева да бисмо то смјели дозволити - поручио је за Индеx Шевровић. 


Није му јасно зашто би се штитило рецидивисте или оне који им дају ауте који у њиховим рукама постају убојита средства. 


"Ово је катастрофа"


- Ја стварно не могу схватити зашто у неким случајевима наш правосудни сустав штити неке, као, људске слободе, а ако ви било којом својом радњом угрожавате некога другог, то је по мени једнако као тероризам. Ради се о свјесном тероризирању околине око себе. Данас сам возио из Дубровника према Мостару, имате људе који претичу по пуној линији, директно угрожавајући животе, улазе у шкаре, раде најтеже прекршаје. За такве безобзирне прекршаје једноставно морамо имати нулту толеранцију. Имате возаче с 40 година стажа с два прекршаја, а имате неке ко у 15 година има шест несрећа у пијаном стању. То је катастрофа. Ту се за мене повлачи питање и радне способности особе са шест тешких несрећа - сматра прометни стручњак.


Питали смо га ко је онда крив што је и након пет несрећа и даље возила и направила шесту, кобну несрећу.


Ко је крив? Прометни стручњак: "Искључиво судство"


"- Криво је искључиво судство. Да полиција ради добро свој посао доказује то што је та возачица толико пута евидентирана. Одговорно тврдим, једина која брине о сигурности промета је полиција. Министарство промета премало ради, одговорност пребацује на МУП. Вјерујте, да нема полиције имали бисмо десет пута гору ситуацију. Имамо законе из Аустроугарске и онда још имамо такво судство. Још увијек немамо агенцију за сигурност цестовног промета. А нама 330 људи годишње гине. Невјеројатно је колико мало улажемо. Гину радно способни људи. Погинула је будућа студентица, изгубили смо млади живот у који је уложено јако пуно. И возачица ће постати социјални проблем. Остат ће без посла и вјеројатно бити у затвору, на терет овом друштву - каже Шевровић.

Прометног смо стручњака питали треба ли увести трајно одузимање возачке дозволе за трајне рецидивисте попут пијане ХАЦ-овке. 


"Нема оправдања"


- Кад неко шест пута направи такве несреће тешко је наћи ријечи оправдања. Рецидивисти су доказ недостајања правног сустава. Трајно одузимање возачке дозволе ништа не значи јер ће таква особа сјести за волан и без возачке дозволе. Ту су новчане казне најдјелотворније, али морају бити брзе и ефикасне. Зато је запљена возила најбоља, по мени. Треба заплијенити возило на лицу мјеста. Све друго је споро и неучинковито. Тако се избјегава и могућност корупције. И даје се овласт полицији која је учинковита и, у односу на друге у цестовном промету, далеко најмање корумпирана - казао је.


Још се једном осврнуо на судове.


"Морамо казне везати за вриједност возила"


Судови врло често поништавају казне, смањују износе и штете сигурности промета на цестама. Пропорционалне казне примањима. Примјерене ономе тко прекршај ради. Врло често имате људе који возе најскупље ауте, а воде се као социјални случајеви. Зато је важно везање на ауто, а порезна има податке о вриједности аутомобила. Казну треба прописати према вриједности возила. Возило је у хрватској статусни симбол и то је начин да се напокон нешто промијени - закључио је прометни стручњак Марко Шевровић за Индеx. 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.