Зарада на Yоутубеу - примамљиво, али колико је заправо једноставно

Зарада на интернету, са нагласком на изузетно популарне платформе попут Инстаграма и YоуТубеа, у задње је вријеме постала популарна тема о којој се кроје бројни митови.

BUKA portal / 31. мај 2021

Foto: Ilustracija

 

Људи на сам помен инфлуенсера, yоутубера, послова на друштвеним мрежама и интернета уопштено, одмах скачу на закључак да се ту крије идеалан посао са малим напорима и брзом зарадом.

Најчешћа је заблуда да све што треба да урадите како бисте за неколико сати возили скупи ауто и живјели у дворцу уз доживотно ријешена егзистенцијална питања – довољно само снимити видео, смонтирати и објавити га.

Ако вјерујете у то онда бисмо сви требали отворити профиле на YоуТубеу и почети објављивати видео снимке, када је то тако једноставно. Да ли је то стварно тако?!

Како функционише YоуТубе као посао?

Оборивши многе заблуде, YоуТубе не функционише баш на идеалистичком принципу да новац почнете бројати већ након другог корака – чим се региструјете и објавите видео.

Интернет бизнис индустрија ипак је нешто компликованија од тога.

Чињенично стање је сљедеће – од зараде вас дијели нешто више корака и важан фактор времена:

 • Регистрација,
 • Објава видео садржаја,
 • 1.000 сакупљених претплатника,
 • У 12 мјесеци постићи укупно вријеме гледања ваших објављених садржаја минимално 4.000 сати.

Када задовољите све ове параметре према YоуТубе алгоритму и правилнику, тек тада бисте уопште могли доћи у разматрање за монетизацију канала – онлине зараду.

Зарада на Yоутубе – Зарадите путем огласа

Пријава за огласе у видеима путем којих ћете зарађивати, још један је начин да добијете новац од своје YоуТубе каријере.

Како функционише зарада на yоутубе?

Уколико сте горе поменуте услове задовољили, а истовремено испуњавате све YоуТубе услове и захтјеве – објављујете примјерене видее, не кршите правила и нисте спаммер, врло једноставно се можете пријавити за овај вид зараде путем огласа.

YоуТубе не плаћа фиксне износе

Математика јесте јасно издефинисана наука, али када је у питању овај посао она и није баш тако једноставна као што се чини.

Ствар зараде компликује чињеница да YоуТубе не плаћа фиксни износ за прегледе, макар их ви скупили и милион, а њихова калкулација зависна је од пуно фактора.

YоуТубе не плаћа директно и стриктно за прегледе видеа, плаћа за прегледе видеа у којима су огласи, као и за интеракцију коју ваша публика има поводом тих огласа.

Износ који ћете добити за огласе у видео снимцима зависи од:

 • ЦПВ (цост пер виеw, по прегледу огласа)
 • ЦПЦ (цост пер цлицк, по клику на оглас)
 • ЦПМ (цост пер милле, по 1.000 прегледа)

Дакле, очекујете ли фиксну плату на темељу прегледа видеа, начекаћете се. YоуТубе дакле најчешће рачуна како ће вас платити према ЦПМ (цост пер милле).

Узимајући у обзир да је милле латинска ријеч за хиљаду, можемо закључити да ЦПМ представља износ за сваких 1.000 прегледа. То је такође износ који оглашивач мора платити сваки пут када њихов оглас добије 1.000 прегледа.

YоуТубе Адсенсе

Имајте на уму да горе поменути новац иде YоуТубеу, а не ономе ко је видео креирао.

Креатор видеа свој дио добија од YоуТубе Адсенса који му заправо узима приличан комад износа, да будемо прецизни он узима 45%. Овај је проценат приично велик, посебно кад схватите колико је тешко доћи до броја од 1.000 прегледа.

Просјечни YоуТубер од овог посла зарадиће између 1.50 $ и 3.00 $ на сваких 1.000 прегледа. Неки од фактора од којих овај износ зависи су:

 • локација,
 • тема видеа,
 • таргет,
 • добна група публике и сл.

Ово нам говори да је апсолутно немогуће израчунати тачан износ који један yоутубер добија за прегледе јер је тај број индивидуалан и варира.

Како функционишу спонзорства?

Зарада на yоутубе уз помоћ спонзорства углавном функционишу тако да бренд аутору плати да сними видео о конкретном производу или услузи, спомене производ или услугу у току свог видео клипа или прича о томе одређени број минута.

Неријетко се дешава да бренд финансира, односно спонзорише, само један видео, али некада чак и цијели канал.

Уколико је цијели ваш канал спонзорисан, у том случају ви као YоуТубер у сваком видеу морате нудити договорену "рекламу".

У овом контексту, велики YоуТубери су виша лига. Зашто? Зато што ће просјечни YоуТубер бренду наплатити између 10 и 50 долара за 1.000 прегледа.

Када је ријеч о већим и познатијим yоутуберима, чији видео клипови имају и до 1 милион прегледа, они за ту бројку могу зарадити између 10,000 и 50,000 долара од спонзора.

(Пословне.цом)

 

 


Бука препорука

Литерарни конкурс

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.