Жарко Паспаљ, спасилац 1.500 плоча Студија Б са депоније

Некада један од најбољих кошаркаша Европе, данас потпредседник Олимпијског комитета Србије, легендарни Паља данас је поносни власник преко 1.500 плоча које је одбацио нови Студио Б.

Vice / 08. јануар 2016

Приватизација медија који су били у власништву државе је завршена у 2015. години и то је добра ствар. Једна рецка на путу ка Европској унији и њеним стандардима је ударена. Заправо, то је вероватно једина добра ствар у процесу приватизације, то што је урађена, пошто је велики број радио и ТВ станица већ нестао или се претворио у неки комерцијални треш. Много је људи остало без посла, а још више њих је остало без неких омиљених емисија и аутора. Београђане је највише заболела судбина некада култне радио-станице Студио Б, са чијег програма су нестале неке легендарне емисије и људи који су обликовали музички укус многих генерација.

Па добро, помислиће неко, остала је архива и други докази да су у неким радио и ТВ станицама неки људи, често ентузијасти, деценијама стварали програме и пуштали музику. Али Србија је земља у којој је све могуће, па и то да се плоче некада најпопуларније радио/станице у престоници нађу у контејнеру, на ђубришту.

Срећом, има Београђана који су део тих плоча спасли. Један од њих је Жарко Паспаљ.

Нјегов добар друг, радио-аматер, који иначе живи на Новом Зеланду, дошао је у Београд. Радио -матери имају неки простор поред магацина који већ годинама користи Студио Б.

- Позвао ме и рекао: „Еј, Паљо, овде, у Винчи, се нешто дешава са архивом Студија Б. Они су нешто приватизовани и свуда су њихове плоче, бета касете, свашта је избачено из једног њиховог магацина. Дошли неки људи, кренули да товаре, кажу - носе на ђубриште, ја узео на брзину један пакет са можда 200 плоча..." - прича Паспаљ.

- Ја га питам, чекај бре колико је ту плоча, а он каже – сигурно неколико хиљада. И где су сад те плоче што су избацивали из магацина? Он каже – не знам, неки људи су ту дошли, бацили све на гомилу, ја сам узео ту једну кутију и одоше. Мислим да су из Градске чистоће били момци.

-Сматрам да плоче и касете морају да се чувају. Кренем да окрећем пријатеље и распитујем се код доста људи, да видим да ли то још постоји. И добијем информацију да су сви ти пакети бачени у рециклажни центар у Вишњици. Позовем тамо, они ми кажу - дођите слободно.

А тамо...

Наставак текста прочитајте на вице.цом/рс.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.