Заштита Сане: Суд поништио еколошку дозволу за МХЕ Медна

Из Коалиције очекују да ће Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске раскинути концесиони уговор за МХЕ „Медна“ на ријеци Сани и коначно ставити тачку на ову лошу одлуку Владе Републике Српске.

Maja Isović / 04. јануар 2014

Окружни суд у Бањалуци је недавно донио пресуду којом је поништена еколошка дозвола за малу хидроелектрану “Медна” на изворима ријеке Сане. Овом пресудом престаје да важи еколошка дозвола, а тиме и дјелимично рјешење за грађење.

У пресуди Окружног суда која је донесена 12. 12. 2013. године у Бањалуци је, између осталог, утврђено: „Имајући у виду колики је значај очувања животног околиша, у који се убрајају сви ненадокнадиви природни ресурси, које у овом часу неспорно садржи предметна локација, те се не може олако проводити поступак за прибављање тако важне дозволе, каква је еколошка дозвола“.

Представници Коалиције за заштиту Сане рекли су да би Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС напокон требало да донесе одлуку о проглашењу парка природе за подручје горњег тока ријеке Сане, у складу са Просторним планом РС до 2015. године, те захтјевом Коалиције од 18.01.2012. године.

Представници Коалиције су поред тужбе за еколошку дозволу, поднијели тужбе на студију утицаја на животну средину и дјелимично рјешење за грађење.

“Уколико би се изградила МХЕ на изворима Сане трајно би се уништиле природне вриједности горњег тока ријеке Сане, због којих је и планирана заштита. Сана више не би била на листи ријека са квалитетом воде прве категорије у Републици Српској, а значајно би се умањили и потенцијали цијелог подручја за развој одрживог туризма. У сваком случају, могуће штете би биле далеко веће од наводних користи које би локалне заједнице и буџети имали од изгадње”, рекли су из Коалиције.

Због свега наведеног из Коалиције очекују да ће Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске раскинути концесиони уговор за МХЕ „Медна“ на ријеци Сани и коначно ставити тачку на ову лошу одлуку Владе Републике Српске.

 

НАРУШАВАЊЕ ПРИРОДЕ Подсјетимо да је Просторним планом Републике Српске до 2015. године горњи ток ријеке Сане предвиђен за заштитну категорију Парк природе, а Влада РС је усвојила Уредбу о класификацији вода и категоризацији водотока, којом је ријека Сана сврстана у прву категорију, као једна од три такве ријеке у Републици Српској. Упркос томе, Влада РС је дала концесију за градњу хидроелектране и прихватила услов “Продаје у обавезном откупу по гарантованим откупним цијенама”. Стручњаци су раније упозоравали да би изградња хидроелектране представљала најгори могући облик управљања природним богатством и то не само за грађане Мркоњић Града већ за све грађане који живе уз Сану и за Сану. У том случају, неповратно би биле нарушене амбијенталне вриједности које су у горњем току Сане изванредне и био би блокиран сваки даљи напредак и развој руралних подручја у близини извора. Такође, горњи канон у дужини од 3км би пресушио што би изазвало катастрофу по фауну и флору у кањону и око њега. Миодраг Дакић из Центра за животну средину раније је за БУКУ рекао да би се изградњом МХЕ трајно уништиле природне вриједности горњег тока ријеке Сане, због којих је и планирана заштита овог подручја. “У том случају, Сана више не би била на листи од преостале три ријеке са квалитетом воде прве категорије, а значајно би се умањили потенцијали цијелог подручја за развој одрживог туризма. У сваком случају могуће штете биле далеко веће од наводних користи које би локалне заједнице и буџети имали од изгадње”, казао је за БУКУ Дакић. Боро Марић из Удружења гљивара и љубитеља природе из Мркоњић Града рекао је рание за БУКУ да се већ дуже вријеме покушава зауставити уништавање ове истинске оазе, али да надлежне институције и Инспекторат РС не реагују на овај случај. Једино могуће разрјешење ове ситуације Марић види у раскиду концесије и враћању уништене обале у првобитно стање. Додаје да коалиција ове године планира засадити нове саднице на мјестима посјеченог дрвећа, али и да никакав компромис са неколико стотина метара помјерања бране горе или доље не долази у обзир. “Ово није проблем само са Саном већ са преко 100 додијељених концесија. Један дио је Влада РС ријешила споразумним раскидом концесија, а добар дио концесија се продаје и препродаје као ова на Сани која је сада у власништву д.д. Интеренерго из Словеније. Сматрам да би неко требао одговарати због ситуације у којој се нашла Република Српска. Огромна су потраживања и огромне препреке и штете, а корист слаба или никаква за државу. Дефинитивно једна од најгорих одлука Владе РС икада”, рекао је раније Марић за БУКУ.

 

Протести одржани у априлу 2012. године

Чланице Коалиција за заштиту Сане Коалиција за заштиту Сане је неформална група коју чине 22 удружења грађана, а чији су циљеви обустављање планова за изградњу хидроелектрана на ријеци Сани и одрживо кориштење водних ресурса ријеке Сане. Коалиција се годинама разним акцијама и активностима борила за заштиту Сане. Коалицију за заштиту Сане чине удружења: Еколошки покрет ‘Зеленковац’, Удружење Врбљанаца, Планинарско еколошко друштво ‘Видик’, Центар за животну средину, Планинарско друштво ‘Чичак’, Еколошко друштво ‘Врбљански бисери’, Удружење гљивара и љубитеља природе, Удружење спортских риболоваца Мркоњић Град, Удружење за подршку одрживом развоју ‘Зелене стазе’, Удружење родитеља са четворо и више дјеце ‘Лав’, Друштво спортских риболоваца ‘Сана’, Планинарско-еколошко друштво ‘Кањон’, Планинарско спортско друштво ‘Виторог’, Удружење грађана ‘Омладински Центар’, Студентска организација ПМФ, Удружење независних стваралаца и активиста ‘Гето’, Планинарско друштво ‘Гора’, Удружење грађана ‘Санус’, Удружење грађана ‘Искра живота’, Планинарско спортско друштво ‘Телеком-Поштар’, Центар за одговорну демократију ‘Луна’ и Студентска организација универзитета у Бањалуци.

 

Везан текст

Уништавање ријеке Сане због изградње мини хидроелектрана

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.