Зашто Хрватска сад отвара границе са БиХ? Више нисмо расадник вируса, већ нечег другог....

Није прошло ни пет дана од затварања граница са БиХ, а Хрватска их поново отвара...

Elvir Padalović / 30. јун 2020

 

Нити смо ми ишта мање заразни него прије пет дана, нити Хрвати имају боље објашњење зашто то сад чине.

Подсјетимо, министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је, на дан проглашења грађана БиХ потенцијално опасним, како Хрватски стожер прати "епидемиолошку ситуацију у земљама сусједства и оно што биљеже посљедњих дана су инфекције које долазе, односно које доносе људи који највећим дијелом долазе из земаља нашег источног сусједства”. 

Тада је Босна и Херцеговина имала стотињак заражених укупно. Данас БиХ има дупло више заражених него прије пет дана.

Уведена је за њих и грађане Србије мјера самоизолације у трајању од 14 дана.  Поставља се логично питање, уколико је неко у међувремену ишао у Хрватску и одређена му је та мјера, да ли ће моћи изаћи одмах ( ако представља "ризик" ) или ће морати одслужити својих 14 карантинских дана.

Али добро, биће да у Хрватском стожеру знају више када је у питању кретање вируса, па тако вјероватно знају да ће грађани БиХ сада мање инфицирати Хрвате. 

Бх. вирус ће од данас званично бити проглашен мање заразним, само пет дана након одлуке о високом степену заразности и пет дана након затварања граница.

У Стожеру данас кажу како из БиХ излази далеко мање вируса него из, рецимо, Србије, али и њима ће мјера самоизолације бити укинута.

Министар Божиновић каже како се, ето, прати клиничка слика заражених, која је сада блажа и да је из БиХ стизало око три пута мање вируса.

''Имали смо 25-26 уноса из Србије, с којом се отварамо, и осам из БиХ, с којом бисмо требали бити затворени'', објаснио је шеф Стожера.

Упркос томе, данас ће бити одлучено да БиХ и Србија више нису извозници вируса у Хрватску, већ земље од "интереса" за наше западне комшије. 

Само пет дана након што смо проглашени за вирусни расадник, ми то више нисмо. 

У међувремену, ЕУ Босну и Херцеговину не сматра за сигурну земљу, за њих смо и даље расадник вируса, те на нас ни не рачунају. Србија за њих није вирусно опасна, па ће они моћи у ЕУ. У међувремену се очекује да ли ће Словенија Хрватску ставити на жуту умјесто досадашње зелене табле. Јер је Хрватска за Словенију потенцијално опасна. Расадно опасна...

Хрватској ми од данас нећемо сметати. Штавише. Њој смо сада савршени расадник. Нечег другог. 

1. Туриста на Макарској ривијери.  
2. Гласача ХДЗ-а на изборима у недјељу.

Аутобуси спремни. Видјећете 5. јула.

Јер овдје одавно важи да епидемиолози шуте кад политичари доносе одлуке.
Добро знају наше западне комшије шта се дешавало код наших источних комшија пар викенда прије. 
Вирус шути на дан избора. Изборна му је шутња. 
То зна сваки епидемиолог. Зато и они шуте.


П.С Свакако да је одлука да Хрватска пусти грађане БиХ у своју земљу добра и треба је поздравити, као што треба рећи како је одлука о самоизолацији од прије пет дана потпуно неоправдана. 


 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.