Зашто сам поново отишао из Србије: Један од водећих свјетских научника први пут говорио о правим разлозима одласка

Један од водећих свјетских научника први пут говорио о правим разлозима напуштања Србије

BUKA portal / 23. август 2019

Када је пре неколико месеци професор др Миодраг Стојковић, који важи за једног од наших највећих научника и водећег стручњака у свету у области генетике, напустио Србију, остао је утисак да је “ето и он отишао из земље” – и то по други пут. Том утиску, да је он као и многи решио да спакује своје знање у кофер због незадовољства и оде у свет где се то знање много више цени и вреднује, допринела су дешавања пре његовог одласка – непролазак у први круг избора САНУ и разрешење са места шефа Катедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Професор Стојковић, генетичар и власник познате специјалне болнице за лечење стерилитета у Лесковцу, отишао је на Харвард, а за Недељник је сада први пут говорио о правим разлозима напуштања Србије.

“Када смо Петра и ја добили понуде, било је врло тешко одвојити се од Лесковца. Али провели смо године у покушају да схватимо зашто систем мрзи онога ко другачије мисли, зашто је безуспешно доказивање да треба прозвати и казнити фалсификаторе диплома а не оне који на њих указују. На крају, у таквој атмосфери није чудо што мала група људи политичку власт доживљава као демонстрацију моћи, претњи и застрашивања која у малим местима постаје нормална појава и на улици. Људи који су се до јуче позивали на пријатељство почели су да окрећу главу, да избегавају сусрете, све у страху од локалних моћника. На то додамо и оно најбитније – жељу за научним радом. Одлазак је био неминован”, рекао је Стојковић.

преузето са Недељник


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.