Зашто сваки дан треба да поједете једну јабуку

Свакодневним конзумирањем јабука допринијећете одржавању здравља ваших зуба и десни.

BUKA portal / 23. јул 2021

Foto: Pixabay

 

Иако је од ње могуће направити сок, мармеладу, желе, сирће и различите колаче, јабуку је најбоље јести сирову. Јабука је богата храњивим састојцима те садржи готово све нутритијенте који су потребни за нормално функционисање организма.

Напримјер, једна средња јабука садржи око четири грама влакана, 14 одсто дневне дозе витамина Ц, шест одсто дневне дозе калијума и чак пет одсто дневне дозе витамина К. Осим тога, конзумирањем ове воћке у организам ћете унијети и полифеноле, али и витамине А, Е, Б1, Б2 и Б6.

Прије свега, свакодневним конзумирањем јабука допринијећете одржавању здравља ваших зуба и десни. Иако не могу у потпуности да замијене четкицу, зубну пасту и конац, јабуке чисте зубе тако што снижавају број бактерија које се налазе у вашим устима. Поред тога, ојачавају зубе и спречавају развој каријеса.

Фенолно једињење које се налази у кори јабуке смањује ниво холестерола у тијелу, што помаже раду срца. Поред тога, јабука садржи мноштво влакана чије конзумирање помаже у превенцији Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Ово воће садржи флавоноиде, који имају антиоксидансни учинак на нервни систем (Паркинсонову болест карактерише поремећај централног нервног система), преноси б92.

Флавоноиди помажу и у смањивању ризика од рака простате и плућа, док се у кори јабуке налази мноштво слојева тритерпеноида, који убија ћелије рака, што је посебно важно за здравље груди, дебелог цријева и јетре.

Јабуке садрже кверцетин, што је антиоксидант због које она дјелује противупално, антиалергијски и антивирусно. Самим тиме, јабуке смањују развој дијабетеса, згрушавање крви и стварање мокраћне киселине те осим тога позитивно утичу и на дисање, јер конзумацијом пет или више јабука недјељно значајно унапријеђујете рад плућа.

Због влакана које садржи у себи, ово воће је сјајно оружје у борби са пробавним проблемима. У случају затвора упиће воду из цријева како би она боље прорадила, док ће у случају дијареје упити вишак воде из столице.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.