Затвара се популарна фабрика у РС: Политика тјера инвеститоре

До краја године фабрика ставља кључ у браву

BUKA portal / 26. октобар 2021

 

У ово тешко вријеме пандемије и политичке кризе практично неопажено прошла је вијест да се у Лакташима затвара фабрика компаније „Марбо“, а која је за тржиште БиХ, али и региона производила популарни чипс „Цхипсy“.
Селе у Србију

Гашење фабрике чипса званично је потврђено из компаније „Пепсицо“, гдје су рекли да се производња сели у опћину Бачки Петровац у Србији те да је ријеч о новој пословној стратегији.

- Фабрика „Марбо“ бит ће реконструисана у централни дистрибутивни центар за цијело тржиште БиХ, док ће фабрика у Маглићу (Бачки Петровац, Србија) постати регионални производни центар компаније „Пепсицо“ за подручје западног Балкана, у чијем саставу „Марбо“ послује већ 13 година - појаснили су те рекли да ће наставити продају и дистрибуцију у БиХ.

Иако нису споменули каква је судбина око 380 запослених радника фабрике, јасно је да ће многи од њих морати да потраже друга радна мјеста. Како се незванично сазнаје, без посла ће остати најмање 130 радника.

Економиста Игор Гавран за „Аваз“ је казао да је затварање ове фабрике на подручју БиХ итекако индикативно.

- Тачније, ово је очит индикатор генерално неповољног пословног и инвестиционог окружења у цијелој држави, мало смо и небитно тржиште, које не нуди ништа више него сусједна Србија, а нерационално је у подручју слободне трговине имати пуно малих фабрика умјесто једног регионалног центра производње - истакао је Гавран.

Нарушавање тржишта

Додао је да је ово и посљедица директног ефекта деструктивне политике представника РС и најава нарушавања јединственог правног поретка и тржишта у БиХ.

- Поставља се питање да ли инвеститор „бјежи“ управо сада због опште нестабилности коју оваква политика креира или, чак још конкретније, због очекивања да цијела привреда РС може бити изолована, блокирана - нагласио је Гавран.
Будућност РС

- На овај случај може се гледати и у ширем контексту. Какву би једино позицију економски неодрживи ентитет у покушају да егзистира мимо државе Босне и Херцеговине и њене економије могао имати у односу на сусједну државу? Па једино да производња и запосленост те сва корист и зарада иду у Србију, а увозници и купци у РС - поручио је Гавран.

 

Аваз


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.