Затворена за посјетиоце: Невјеројатна мјеста на свијету на која не смијете ићи

Људска нога на та је мјеста ријетко крочила, а и кад би се то догодило, догађало се тек након ригорозних провјера

BUKA portal / 29. новембар 2018

Нека мјеста на свијету изразито су примамљива за посјет, нарочито онима жељнима адреналина, али су потпуно затворена за посјетитеље. Приступ неким од тих мјеста ограничен је на врло мали број људи и то углавном због тога јер се ради о јако опасним мјестима гдје је сваком посјетитељу угрожен живот, док су остала мјеста из разних разлога, најчешће повијесних и цивилизацијских строго заштићена.

Људска нога на та је мјеста ријетко крочила, а и кад би се то догодило, догађало се тек након ригорозних провјера.  

Доносимо листу од 10 мјеста која су једноставно преопасна или заштићена за посјету, па чак и за оне најхрабрије авантуристе. 

Оток и вулкан Хеард у Аустралији

Vulkan na otoku Heard | Author: NASAНАСА

Ово је једно од најзабаченијих мјеста на земљи гдје живе пингвини, туљани и морске птице. Оток се налази негдје  између Мадагаскара и Антарктике, а припада вањском територију Аустралије. На 953 четворна километра налази се 41 ледањак. Стручњаци свеучилишта на Хавајима су 2000. године уочили ток лаве дуг чак два километра, који је излазио с југозападне стране врха Маwсон, који се налази у склопу 837 метара високог вулкана, који је од тада активан.  Због изразито неповољних временских прилика око овог отока се може пловити тек два тједна годишње и најтеже је приступно мјесто на свијету.  

Оток змија у Бразилу

Otok zmija | Author: YoutubeYоутубе

Илха да Qуеимада Гранде или Змијски оток не зове се тако без разлога. Овај језиви оток дом је једној од најсмртоноснијих врста змија на свијету, златне змије чији отров практички отапа људско месо. Оток је удаљен од обале Сао Паола неких 32 километра. Процјењује се да се на отоку налази око 4000 ових змија. Људи на том отоку уопће не живе, а на њему се налази само један свјетионик саграђен у 19. стољећу. Бразилска влада строго је забранила посјет отоку уз једну изнимку – на њега сваких неколико година могу доћи знанственици и биолози који се баве проучавањем змија.  

Оток Сентинел, Андамански отоци

Sentinel Island | Author: NASAНАСА

Овај је оток скроз окружен кораљним гребенима због чега је приступ отоку готово немогућ. Но, кораљни гребени нису једини разлог због којег ћете тешко приступити овом отоку. Сентинел је настањен с малом аутохтоном заједницом која никад није контактирала с другим људима и једна су од посљедњих заједница која нема никакав додир с модерном цивилизацијом. Изразито су агресивни и наводно су 2008. године убили двојицу рибара који су се превише приближили отоку. Након разорног потреса и тсунамија у Индијском оцеану 2004. године, стријелама и камењем гађали су хеликоптере у којима су се налазили истражитељи који су процјењивали штету од те катастрофе.

Шпиља Ласцауx, Француска

Lascaux | Author: www.lascaux.culture.frwww.ласцауx.цултуре.фр

Овај шпиљски комплекс потпуно је затворен за јавност од 2008. године након што су се у шпиљама прошириле гљивице. Ријеч је о шпиљама, које се налазе у Француској, а на чијим су зидовима сачуване најстарије слике икад пронађене из доба палеолитика, за које се сматра да је почело неких 2.5 милијуна година прије Криста, док су пронађене слике старе око 17.000 година и од непроцјењиве су цивилизацијске вриједности.Шпиље су под заштитом УНЕСЦО-а и налазе се на свјетском попису баштине.  

Повеглиа, Италија

Poveglia | Author: YoutubeYоутубе

Овај малени оток између Венеције и Лида у венецијанској лагуни сматра се једним од најуклетијих мјеста на свијету. Напуштен је 1968. године када се затворила тамошња психијатријска болница. Но, прије тога служио је и као карантена за обољеле од куге, а  кроз повијест је био утврда и контролна точка пловидбе. Круже гласине како по њему шетају духови жртава куге, рата, лијечника. Талијанска влада прошле године га је понудила на дугорочни закуп од 99 година и надају се како ће га нетко узети и оживјети.  

Ватикански тајни архиви

Vatikan | Author: ThinkstockТхинкстоцк

Дубоко испод улица Ватикана налазе се писма Мицхелангела, шкотске краљице Марије која је чекала погубљење, али и захтјев краља Хенрyја ВИИИ за поништење брака. Ту су и остали повијесни документи о Светој Столици, неки чак датирају из осмога стољећа. Архива је у власништву актуалног Папе, а процјењује се како је више од 35.000 документа смјештено на полицама које се протежу на 83 километра. У ове просторије може ући врло мали и одабрани круг људи који пролазе строге контроле прије уласка и то су тек људи који се брину о архиви, помно одабрани најбољи студенти с престижних свјетских факултета и знанственици с истраживачких института.

Велике гробнице Исе, Јапан

Grobnica Isa | Author: ThinkstockТхинкстоцк

Овај се комплекс гробница налази у покрајини Мие у Јапану и састоји се од 125 мањих гробница посвећенима божици Аматерасу-омиками. Иако се сматра да локација светишта датира негдје од трећег стољећа, она се сваких двадесет година премјешта, а задњи пут је то направљено 2013. године. Главна гробница је кућа "Светог огледала" која се зове Yата но Кагами, што је иначе дио царства Регалиа. Приступ гробници имају само највиши свећеници, који морају бити чланови јапанске царске обитељи, а извана се врло тога може видјети, тек ограда и кровови.

Ареа 51, Невада

Area 51 | Author: Google EarthГоогле Еартх

Овоме подручју у Сјеверној Невади се нитко не смије приближити осим тајних служби и војног особља с посебним допуштењем. Подручје 51 је надимак за удаљену базу америчког Ратног зракопловства Едwард Аир Форце. Дуго се вјеровало како се овдје тестирају зракоплови и оружје, док је теоретичарима завјере омиљена теорија како је то база гдје америчка влада похрањује доказе о изванземаљском животу укључујући и доказе о наводном судару с изванземаљцима у Росwеллу у Новом Мексику 1947. године. Заштићен је чак и зрачни простор изнад ове базе изнад које је забрањено прелетавање.

Гробница Qин Схи Хуанга, Кина

Grobnica kineskog cara Qin Shi Huanga | Author: ThinkstockТхинкстоцк

Гробница првог кинеског цара, Qин Схи Хуанга који је умро 210. године прије Криста налази се дубоко у планинама средишње Кине. Комплекс гробнице састоји се од комплициране мреже подземних шпиља које су крцате стварима које цару требају за загробни живот, укључујући глинене репродукције његове војске, обитељи, слуга, коња и осталог особља, познатих као Војска теракота.

Од када је гробница откривена, у ожујку 1974. године почела су ископавања и откривено је више од 2000 уникатних фигура, а вјерује се како се унутра налази око 8000 фигура, такођер јединствених. Но, кинеска влада вјеројатно никада неће дозволити прекопавање цијеле гробнице због древних вјеровања и ритуала. Један мали дио отворен је за туристе, док ће главна гробница вјеројатно заувијек остати затворена.

Свалбард Глобал Сеед Ваулт, Норвешка

Svalbard | Author: FlickrФлицкр

Свалбард Глобал Сеед Ваулт је глобални, подземни трезор сјемена. Ова 'банка' се налази на норвешком отоку Спитсберген, око тисућу километара удаљеном од Сјеверног пола. Зграда је то с најсувременијом опремом у којој се чува око 840.000 узорака од чак 4000 раних врста сјеменки са свих страна свијета.

Трезор је саграђен с намјером како би се очувала разноврсност усјева у случају неке глобалне катастрофе или нечег сличног, а које би узроковало нестанак разних усјева од којих добивамо храну. У случају регионалне или глобалне катастрофе овај супермодеран објект осигурава да се глобална производња хране поновно покрене. Банка сјемена је смјештена 120 метара унутар планине на отоку Спитсберген.

Улаз у банку имају искључиво запосленици, те владине организације из свијета које похрањују сјеменке, и то могу приступити искључиво својим сјеменкама.

(Еxпресс)


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.