Завјет ћутања о злочину над Србима у Подрињу биће прекинут

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Братунцу ће бити прекинут срамни завјет ћутања свјетских моћника, који то намјерно чине, и дијела сарајевске елите о страдању Срба у Подрињу, јер веома добро знају шта се овдје десило

Srna / 06. јул 2019

"То што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и дјецу, овдје нису страдали на најмонструознији начин", рекао је Додик на обиљежавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године.

Додик је додао да ни данас овдје нема представника међународне заједнице, те да је присутан само руски амбасадор Петар Иванцом.

Он је напоменуо да су међународни званичници налагали Хагу да се испита само шта се дешавало у јулу 1995. године у Поточарима.

"Данас нема пресуда /за злочине над Србима у средњем Подрињу/, нема злочинаца. Прво су нас побили, онда су нас оптужили за злочин који нисмо учинили. Од нас Срба очекују да сами себе кривимо, да сами себе сатанизујемо. То они желе, али то тако не иде и тако неће моћи", додао је Додик.

Додик је указао да постоји завјера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

Према његовим ријечима, можда ће једног дана, када се промијени интерес оних који су одлучили да су само једни жртве, а други злочинци, промијени и слика о Подрињу из овог рата.

Он је додао да се не смије умањити жртва других народа, али да се не могу прихватити квази лажне чињенице.

Додик је напоменуо да су Срби научили кроз историју да немају слободу ако немају своју државу, те указао на важност постојања Републике Српске.

"Хтјели су да учине све да нестанемо као народ", истакао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је на овом простору извршен највећи злочин над цивилним становништвом Републике Српске.

Вишковић је подсјетио да су муслиманске снаге извеле десетине мучких напада на српска села, иза себе оставили пустош, а убијали дјецу, жене, старце.

Он је истакао да правда ни данас није задовољена, али да не смије бити заборављено да је над цивилима у средњем Подрињу извршен огроман злочин.

Вишковић је напоменуо да се данас умањује број српских жртава, што никада не смије бити заборављено.

"Као предсједник Владе поручујем да од правде никада неће одустати", рекао је Вишковић.

Начелник општине Братунац Неђељко Млађеновић истакао је да је српски народ на овом подручју бранио своја огњишта и да је страдао велики број цивилних жртава.

Млађеновић је указао да се у Братунцу сваке године овдје окупљају исти људи, те да љетне врућине не смију да буду препрека да их буде више.

Обиљежавању 27 година од страдања Срба у средњем Подрињу присуствовали су министри рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, саобраћаја и веза Неђо Трнинић, делегација Народне скупштине, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, те помоћник министра за рада, запошљавање о борачко-социјална питања Србије Зоран Милошевић.

Присуствовали су и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске, ветерана, те општинске делегације из регије Бирач.

Помен је дат свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаджбинском рату, а у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљена су 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Послије годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Наредне године спомен-обиљежје о злочину који се не заборавља

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да би до наредне године у Братунцу требало да буде изграђено централно спомен-обиљежје чиме ће цијелом свијету бити послата порука да српски народ не може да заборави своје жртве у средњем Подрињу.

Додик је истакао да је у овом крају готово свака кућа завијена у црно, да је ово мјесто страшних злочина које су муслиманске снаге у протеклом рату вршиле у континуитету неколико година.

"Ради се о нашим прецима, људима који су невино страдали. И сада нас гледају очи свирепо убијеног судије Слободана Илића, које је бајонетом извадио Насер Орић, а онда га и заклао, како су описали свједоци на срамном суђењу без пресуде у Сарајеву", рекао је Додик на обиљежавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године.

Он је указао да се и данас ћути о злочинима над српским народом у овом крају.

"Али то што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и дјецу, овдје нису страдали на најмонструознији начин", рекао је Додик.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.