Завршен 19. Еxит: Посјетило га око 200 000 људи!

Музички фестивал Еxит, који је почео 4. јула, завршен је јутрос у Новом Саду, а посјетило га је укупно око 200.000 људи.

BUKA portal / 08. јул 2019

foto: EXIT fb

Уочи идуће године, када ЕXИТ слави 20. рођендан, један од водећих свјетских фестивала достигао је свој историјски максимум по бројним параметрима, саопштили су организатори.

Рекорд посјете био је оборен већ прве ноћи када је кроз капије на Петроварадинској тврђави прошло 56.000 од укупно око 200.000 посјетилаца који су се распоредили на 40 бина и зона од 4. јула увече до 8. јула ујутро.

Никад дужа листа хедлајнера учинила је да ове године публика ужива на свим бинама, а програм на главној бини је свакако највише обиљежио историјски концерт једног од највећих свјетских бендова Тхе Цуре.

Рокенрол се вратио на велика врата уз америчку сензацију Грета Ван Флеет чији високоенергетски наступ је оправдао статус групе о којој се највише говори у посљедњих пар година.

Амерички састав Тхе Цхаинсмокерс су показали зашто важе за једне од најпопуларнијих музичких звијезда данашњице, чији хитови, хорски пјевани на главној бини, заједно премашују и десет милијарди YоуТубе прегледа.

На досад најспектакуларнијем издању мтс Данце Арене чија колосална продукција је садржала и старо винчанско писмо, наступале су водеће звијезде свјетске електронске сцене.

Већ прве ноћи је љествица постављена на енергетски максимум у заједничком наступу Царла Цоxа и Мацео Плеxа, као и тандемској рапсодији Соломуна и Тале оф Ус од преко шест сати.

Част да затвори цио ЕXИТ и мтс Данце Арену имала је најтраженија техно звијезда данашњице Амелие Ленс, која је прве овације и скандирање имена добила већ по изласку на сцену.

Инспирисана историјом групе Тхе Продигy и ЕXИТ фестивала, на самом крају беспријекорног сета Ленс је пустила пјесму "Фирестартер", у част преминулог пјевача групе Кеитха Флинта што је изазвало општу еуфорију код публике за један од најбољих призора затварања Еxита.

Да Еxит није само музички фестивал, потврдили су Јоко Оно и Новак Ðоковић, својим видео порукама упућеним публици, а уживо на отварању фестивала и стари пријатељи Еxита, друштвени активисти из сјеверноамеричког племена Стандинг Роцк, огранка Сијукса чији су чланови данас на првој линији борбе за очување живота на Земљи.

Завршне вечери, прије спектакуларног наступа најбоље рангираног свјетској Ð двојца Димитри Вегас & Лике Мике, популарни амерички мотивациони говорник Хенри Амар указао је на важност одржавања менталног здравља и поручио публици да све што траже већ имају у себи и да им није потребно да користе наркотике, преноси Танјуг.

Управо "Останимо чисти", велика национална кампања, која је подигла Србију на ноге непосредно пред фестивал, била је интензивно промовисана на ЕXИТ фестивалу апелујући на посјетиоце да изаберу чист живот без наркотика.

Са Еxита је кренула и нова хуманитарна акција "Изградимо вртиће заједно" коју су заједно покренули Фондација Новак Ðоковић и ЕXИТ фондација, уз подршку Радио телевизије Србије, а у коју се током фестивала путем видео поруке укључио и србијански кошаркашки ас Никола Јокић.

Најпознатији домаћи јутјубери послали су еколошку поруку милионима својих пратилаца на друштвеним мрежама, али и уживо публици ЕXИТ фестивала.

Представљена је и кампања "Врати природи. Придружи се и посади дрво" као акција садње дрвећа на неколико локација у Војводини током јесени коју организује Делегација Европске уније у Србији уз подршку Еxита и ОПЕНС-а.

На фестивалу је одржана и трибина "Хоw то старт Сербиан еxпорт office фор Арт", о систематским мјерама за прављење повољног амбијента за пласирање домаћих музичких талената на међународној сцени, на којој су учествовали истакнути појединци музичке индустрије.

Поред посвећивања читавог првог дана фестивала, у виду имена ОПЕНС Даy, титули Новог Сада као Омладинске престонице Европе, ЕXИТ је и ове године на ОПЕНС Стате оф Еxит зони представио могућност цивилним организацијама да хиљадама посјетитеља представе своје програме.

 

 

Извор: ФЕНА


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.