Због негативних конотација грађана из Бањалуке повучена изложба награђене студенткиње

Данас је због низа негативних конотација грађана повучена изложба која је синоћ отворена у излогу Галерије Плус, саопштено је из Музеја савремене умјетности Бањалука.

BUKA/M.I.D. / 17. октобар 2020

Foto: BUKA

 

"Изложба награђене студенткиње Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Милене Ивић од данас је повучена. Одлуку о повлачењу изложбе су донијели умјетница и кустоскиња изложбе због притужби које су услиједиле након отварања поставке у излогу Галерије Плус која је изазвала низ негативних конотација грађана. Музеј савремене умјетности Републике Српске као мјесто отвореног дијалога и умјетничких слобода сматра да у професионланом смислу изложба је поштовала жељу умјетнице, ауторке изложбе и рад презентовала на начин како је њена концепција налагала", саопштено је из МСУ РС.

Додају да овакве ситуације отварају простор за дискусију и јавни дијалог као и различита размишљања о позицији савремене умјетности у друштву.

"Због тога ћемо у догледно вријеме, пратећи епидемиолошку ситуацију организовати јавну трибину на коју ћемо позвати све заинтересоване да јавно изнесу своје мишљење", истичу из МСУ РС.

 

 

Подсјетимо да је у Галерији Плус јуче у 18 часова отворена изложба Милене Ивић „Шта да радимо са свом овом слободом?“.

Умјетница Милена Ивић добитница је прошлогодишње награде Музеја савремене умјетности Републике Српске на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци, коју Музеј додјељује посљедњих деветнаест година. Награда за најбољи завршни рад на четвртој години студијског циклуса од 2017. године подразумијева да са освојеном наградом умјетник/-ица добије прилику за организацију изложбе у Галерији Плус и то у термину који се поклапа са завршном изложбом студената Академије умјетности у Бањалуци.

Милена Ивић млада је умјетница чије је интересовање усмјерено ка феминистичкој умјетности и преиспитивању женске родне улоге у савременом друштву, али и ка преиспитивању положаја умјетника/умјетница на умјетничкој сцени, њиховом односу према сопственом раду и уопштено односу установа културе према ауторима. Изложба је постављена у излогу Галерије. Оваквом поставком, која не захтијева улазак у сам галеријски простор, него се посматра из спољашњости, елиминише се ограничен приступ изложби – радно вријеме не представља ограничавајући фактор, а иако физички одвојена од посматрача стаклом и наглашена освјетљењем, изложба се уклапа у свакодневицу тако што постаје видљивија не само ономе ко је дошао с намјером да је погледа већ и свим пролазницима. Радови „Криминални миље”, „Уснила је дубок санак” и „Кастраторка” директно се реферишу на феминистичку тематику, док је инсталација „Без назива” својеврсна мапа ума ауторке, помоћу које она представља свој стваралачки процес. Инсталација се састоји од импровизованог кревета, смјештеног поред зида гдје су налијепљени цртежи и текстови који посматрачу пружају увид у мисаоне токове саме ауторке. Овај рад подложан је промјенама и конципиран је тако да увијек остане недовршен, односно да се константно допуњује.

Кустос изложбе је предсједник стручног жирија Музеја, Маша Чавић а изложба је требала бити отворена до 16. новембра.

Милена Ивић рођена је 1995. године у Новом Саду. Завршила је Академију умјетности Универзитета у Бањалуци, одсјек Графички дизајн. Учествовала је на неколико колективних изложби. Године 2019. стручни жири МСУРС издвојио је њезино стваралаштво, у којем је примарна посвећеност концепту и нарацији као начину изражавања промишљања. Тренутно је на мастер студијима на бањалучкој Академији, гдје истражује у медијима савременог цртежа, инсталације и перформанса.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.