Због ње је настао један од највећих хитова свих времена

Имала је 17 година кад се пјевач лудо заљубио у њу, док је она била у сретној вези. Ипак су нешто касније проходали, али је она убрзо пожалила

Чак и данас кад је прошло 40 година од настанка највећег хита, Схарона Алперин не може избјећи питања о томе како је настала пјесма која носи њезино име.

"Мој драги боже, већ четири деценије сваки дан хиљаде људи широм свијета чују моје име из звучника", каже Алперин, а онима који ју не познају, кад се представи именом, немају вјероватно појма да је она БАШ ТА Схарона. Она је жена због које се некад давно прославио бенд 'Тхе Кнацк'с' с пјесмом 'Мy Схарона'. Заправо вођа бенда Доуг Фиегер посветио јој је стихове кад је њој било 17, а њему 26.

"Кад људима кажем да сам то ја, многи ми не вјерују", каже Схарона која је данас агентица за луксузне некретнине у Лос Ангелесу. Такођер, каже да је управо она на фотографији омота синглице 'Мy Схарона', одјевена у бијелу поткошуљу и траперице. Синглица је објављена у априлу 1979. године и већ до јуна постала је златна јер је продату 500.000 примјерака, пише Wалл Стреет Јоурнал.

Пјесма заправо никад није ни престала бити хит. Бен Стиллер ју је искористио у урнебесној сцени у 'Реалитy Битес', свом редитељском дебију из 1994. године посвећеном Генерацији X. Бенд 'Нирвана' обрадио ју је у 'грунге' верзији, а Георге W. Бусх уврстио ју је на своју иПод плаy-листу у предизборној кампањи 2005. године. Хипстерски бендови, као што је 'Роyал Блоод' обрадили су ову пјесму, а она се и даље може често чути на станицама које пуштају класични роцк, но често је се неко сјети и уврсти у своју плаy-листу на стреаминзима или на партyјима.

"Прије сам, кад бих срела млађе цуре, знала рећи – 'Чуј, само да знаш, добила си име по мени, а оне би ми то и потврдиле, јер су рекле да су родитељи обожавали ту пјесму'.

 

 

Цапитол Рецордс објавио је сингл 'Мy Схарона' у исто вријеме кад и први ЛП албум бенда 'Тхе Кнацк'с'. Бенд је почео у Лос Ангелесу. На полеђини је фотографија четворице мршавих чланова бенда који позирају пред старом камером, као да су спремни за наступ у схоwу Еда Сулливана код којег су гостовали и 'Беатлеси' и одсвирали хит 'Тwист анд Схоут'. И они су, као и много година касније 'Тхе Кнацк'с', били бенд који је потписао уговор с Цапитол Рецордсом за америчко тржиште.

Иако се ова два бенда баш ни по чему нису могла успоредити, нарочито не по слави, Биллбоард је похвалио енергију коју је имала пјесма бенда 'Тхе Кнацк'с' нарочито јер је пјесма имала оштрији звук какав је одговарао новом валу.

"То је било само велики хит, који је био довољно добар да га се емитира на радијским постајама, али заправо поп пјесма која је подсјећала на класичне хитове који су долазили из Велике Британије. Имала је одличну енергију, ту агресивну гитару", говори Симон Глицкман, главни уредник часописа ХИТС.

Гитарист Бертон Аверре, осмислио је заразним рифом који је слушатељима остао десетљећима у уху.

"Слушао сам у то вријеме други албум Елвиса Цостелла,"Тхис Yеар'с Модел' и бубњеви у пјесми 'Пумп Ит Уп' су били сасвим примарни', каже Мр. Аверре, чија је соло гитара испунила већину друге половице пјесме.

"Узео сам у руке гитару и одвирао нешто најједноставније могуће и да буде стаццато – што је више могуће одвојено."

"Мy Схарона" је до коловоза досегла 1. мјесто на Биллбоард Хот 100 табели и остала тамо шест седмица.

"Нон стоп се вртјела. Најприје би је чула на аеродрому, па онда у авиону, а онда касније у таксију. Онда би дошла у хотел, а тамо је пјесму свирао хотелски бенд", говори Схарона Алперин.

"Гет тхе Кнацк" албум постао је платинаст и продат је у милион примјерака.

Фиегер се лудо заљубио у Схарону која је пак почела долазити на њихове концерте у лосанђелешке клубове попут 'Троубадоур' и 'Старwоод', још и прије но што је бенд потписао уговор с издавачком кућом. Каже да ју је пјевач гањао више од годину дана, али је она, у вријеме кад је пјесма објављена, била у сретној вези с другим дечком.    Sharona Alperin | Author: www.mysharona.com

"Зато је Фиегер написао и другу пјесму која се звала 'Фрустратед' и (Схе'с Со) Селфисх' (Она је тако себична), те још неколико пјесама мислећи при томе на мене", каже данас Схарона Аверре. Његове пјесме су биле толико сугестивне да неке стихове ни данас не би поднио ни Гоогле. Фиегер је умро 2010. године, но како је говорио, тад је, иако је био девет година од Схароне, писао пјесме с позиције заљубљеног 14-годишњака.

"Био је то албум који је прштао од хормона", говори уредник Глицкман. Фиегер је коначно завео Схарону и ходали су 3-4 године. Бенд је објавио и други албум '... Бут тхе Литтле Гирлс Ундерстанд' из 1980. године, на којем је Схаронин профил био на насловници, али овај ЛП није их прославио као први.

Такођер каже да јој је годило тих година бити у друштву роцкера, те да је уживала одлазити на партyје, на којима је упознала и Цхер, као и Гене Симмонса из бенда 'Кисс' с којим је причала хебрејски. Али данас овако описује како је било бити дјевојка роцк-звијезде:

"Има ли посесивније ријечи од 'моја'? Кад неког зовете 'мојим', каже Схарона. Удала се касније за неког другог човјека. Терри Нунн из бенда 'Берлин' на вјенчању јој је пјевао њихов хит из филма 'Топ Гун' – пјесму 'Таке Мy Бреатх Аwаy'. Данас је Схарон Алперин самохрана мајка с кћерком Еден која је на коледжу и сином Адамом који студира. Њезино име Схарона је заправо средње име, а право име јој је Еве, али га никад није користила, осим што јој пише у службеним документима.

Године 2002. покренула је web-страницу мyсхарона.цом с некретнинама и одмах је на своју маил адресу добила десетке маилова од фанова ове пјесме – од оних симпатичних, до стварно грозних.

Један дан, док је показивала некретнину стигао јој је пакет с писмом на шест страница и три њезине фотографије с омота синглице, с молбом да их све потпише и врати пошиљатељу. Потписала их је.

"Људи су ме често питали – 'па зашто си прекинула с Доугом?'. Рекла сам им да би радо била своја Схарона", каже Алперин.

Тисуће пјесама настале су захваљујући заљубљеним ауторима стихова. Десеци пјесама имале су право име жене у наслову, а многе су добиле псеудоним.

Неил Седака прославио се 1959. године с пјесмом 'Ох! Царол' својој првој дјевојци Цароле Кинг с којом је био као тинејджер. 

"Сwеет Царолине", била је хит Неила Диамонда десет година касније и заправо ју је посветио Царолине Кеннедy, кћер тадашњег америчког предсједника Јохна Кеннедyја, коју је видио кад је имала девет година и кад је јашила коња на насловници часописа 'Лифе' из 1962. године.  "Била је то тако дјечје невина, предивна слика, одмах сам добио инспирацију за ову пјесму", рекао је. Пјесму је отпјевао и за 50. предсједников рођендан, а она је и постала химна Бостон Ред Соxа.

"Росалита (Цоме Оут Тонигхт)" хит је из 1973. године Бруцеа Спрингстеена. У својој биографији написао је да је „као тинејджер имао дјевојку чија је мајка пријетила да ће тражити за мене судску забрану приласка њезиној кћери, па сам пјесму посветио Росалити као пољубац за збогом и посветио ју свима онима који сматрају да нисте за њих довољно добри."

'Росанна' - хит бендфа 'Тото' из 1982. године заправо је посвећен глумици Росанне Арqуетте која је ходала с клавијатуристом Стевеом Порцароом, а њезино је име постало познато кад је текстописац Давид Паицх написао ову пјесмицу која је стигла до другог мјеста Биллбоардовог Хот 100.  гусy оду која је досегла број 2 на Биллбоард Хот 100., пише еxпрес.хр


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.