Због одлуке да се покријем родитељи и муж су били очајни, а нане ми говориле: 'Ми смо се бориле да скинемо фередже...'

Позната бх. редатељица Аида Бегић је описала како је и зашто донијела одлуку да се покрије

BUKA portal / 10. децембар 2019

 

 

Академију сценских умјетности у Сарајеву, гошћа нове емисије “Изван оквира” на Н1, позната бх. редатељица Аида Бегић уписала је због театра. Замишљала је себе како режира позоришне представе и како, заправо, живи театар.

У међувремену се заљубила у филмске вјежбе као студентица, а стигло је и разочарење у театарску продукцију. Одлука да се профилира у свијету филма, показала се добром, што су потврдила касније и бројна признања које је за своје филмове Бегић добила широм свијета. Од “Првог смрнот искуства” преко “Снијега” све до филма “Не остављај ме” ова филмска редатељица етаблирала се у препознатљиво име унутар бх. филмске лепезе.

- Године 1993. уписала сам Академију сценских умјетности у Сарајеву, најгоре године током опсаде града. Моји родитељи су били очајни јер сам требала да идем на академију, да студирам, али касније су схватили да је то важно за моје психичко здравље. Та академија ми је давала смисао. Колико год је било чудно током опсаде читати све те теорије филма током дана опсаде, с друге стране помогло ми је да пронађем смисао, да опстанем у духовном смислу. То искуство је било посебно - казала је Аида Бегић у уводном дијелу разговора с Николом Вучићем на Н1 телевизији.

- Било нам је често толико хладно да смо стајали, стојећи гледали пројекцију и цупкали у мјесту. То искуство гледања филма у ненормалним увјетима показало ми је колико је умјетност важна, да је умјетност примарна људска потреба. Током опсаде сам схватила да и када немаш ни хране, ни воде, ни одјеће, култура ти враћа достојанство као људском бићу - присјећа се Аида постављајући питање како би, заправо, изгледао свијет без умјетности.

Духовни пут: "Нисам се покрила због тренда!"

Осим што је у свијету филмске индустрије у почецима наилазила на предрасуде и стереотипе током руковођења филмским сетом због тога што је жена, Бегић је у неким ситуацијама била “с резервом” посматрана и због своје одлуке да се покрије, односно пригрли хиджаб као дио властитог идентитета. Њезин избор да се покрије наишао је на негативне реакције и међу њезиним најближим члановима породице. Како тврди, сви су били против тога:

- Избор да се покријем наишао је на прилично негативне реакције, кренувши од најближих, од мојих родитеља, мужа... Сви су били против тога. Нисам се покрила због тренда буђења вјерских и националних осјећања. Дапаче. Трагајући за одговорима о смислу и о близини смрти којој сам свакодневно била изложена од своје 15. године, дошла сам до ислама као свог избора, премда нисам одгајана у том духу. Прошла сам разне друге опције - испричала је Бегић.

- Због моје одлуке и родитељи мојих родитеља су били очајни. Моје нане су ми говориле: 'Ми смо се бориле да скинемо фередже и мараме, а ти се сад покрила, јеси нормална?'. Покрила сам се да бих била слободна, увијек ми је било чудно стајалиште да се не спаја марама са слободом. Покрила сам се да бих се ослободила окова ега и материјалног свијета. Мој избор и мој пут ка томе био је да бих била што слободнија. А и сама умјетност је слављење стварања - казала је Бегић говорећи у емисији 'Изван оквира' на Н1 телевизији евоцирајући притом успомене на почетке свог духовног пута.

Режирала је – каже – и са марамом и без мараме, те је у обе животне ситуације наилазила на предрасуде, али и на стид других људи.

Цијели разговор с Аидом Бегић можете погледати у видеу испод:

 

 

Н1


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.