Због пандемије угрожена будућност читаве генерације

У извјештају објављеном у четвртак уочи СвЈетског дана дјетета, УНИЦЕФ је изложио „застрашујуће и растуће“ посљедице за дјецу како се пандемија коронавируса ближи другој години трајања.

BUKA portal / 20. новембар 2020

Foto: Pixabay, ilustracija

 

Иако симптоми код деце заражене Ковид-19 углавном остају благи, број заражених расте, а дугорочни утицај на образовање, исхрану и благостање читаве генерације младих може негативно утицати на њихову будућност, упозорио је Дечји фонд УН-а (УНИЦЕФ ) .

У извјештају објављеном у четвртак уочи СвЈетског дана дјетета, УНИЦЕФ је изложио „застрашујуће и растуће“ посљедице за дјецу како се пандемија коронавируса ближи другој години трајања.

„Током читаве пандемије Ковид-19 слушали смо мит да деца скоро па нису погођена овом болешћу. Ништа не може бити даље од истине “, рекла је Хенриета Форе, извршна директорица УНИЦЕФ-а.

„Иако деца могу да се разболе и могу да шире болест, ово је само врх ледене санте пандемије. Прекиди у кључним услугама и све веће стопе сиромаштва представљају највећу претњу деци. Што дуже траје криза, то је дубљи њен утицај на образовање, здравље, исхрану и благостање деце. Будућност читаве генерације је угрожена “.

Спречавање настанка „изгубљене Ковид генерације “

Од 3. новембра, у 87 земаља са подацима подељеним по узрасту, деца и адолесценти млађи од 20 година чинили су један од девет заражених Ковид-19, или 11 процената оболелих које су те државе пријавиле, рекао је УНИЦЕФ у свом извештају Спречавање изгубљене генерације Ковид-а.

Иако деца могу преносити вирус једни другима и старијим старосним групама, постоје чврсти докази да су, са успостављеним основним заштитним мерама, користи од држања школа отвореним веће од трошкова њиховог затварања, додао је УНИЦЕФ, напомињући да школе нису главни покретач ширења заразе у заједници, већ ће деца вероватно добити вирус ван школских окружења.

Алармантна открића

Поред тога, користећи податке из анкета у 140 земаља, извештај је открио да поремећаји у кључним здравственим и социјалним услугама за децу повезани са Ковид-ом представљају најозбиљнију опасност за најмлађе, с тим да је око трећина земаља сведок пада покривености у центрима за здравствене услуге, укључујући рутинске вакцинације и амбулантне посете, од најмање 10 одсто.

Обухват прехрамбених услуга за жене и децу, укључујући оброке у школама и програме суплементације витаминима, такође је нагло опао, као и кућне посете социјалних радника.

Глобално, више од 570 милиона ученика – 33 одсто уписаних ученика широм света – погођено је затварањем школа широм земље у 30 држава (од новембра 2020. године). Процењује се да се број деце која живе у вишедимензионалном сиромаштву попео за 15 одсто – додатних 150 милиона деце до средине 2020. године.

‘Дајте приоритет дечјим потребама’

Реагујући на забрињавајућа открића у извештају, УНИЦЕФ је позвао владе и партнере да предузму кључне акције да одговоре на кризу.

Агенција УН-а позвала је да се свој деци осигура да могу да уче, посебно споменувши спречавање дигиталне поделе. Такође је позвао државе да гарантују приступ исхрани, безбедној води за пиће, као и здравственим, хигијенским и санитарним услугама. Вакцине такође треба учинити приступачним и доступним сваком детету.

Поред тога, деци и младима мора бити пружена подршка и за ментално здравље и заштита од насиља и занемаривања, а требало би појачати и напоре за подршку деци и њиховим породицама које живе у условима сукоба, катастрофа и расељења.

УНИЦЕФ је такође нагласио потребу да се преокрене пораст сиромаштва међу децом и обезбеди инклузивни опоравак од пандемије за све.

„Овог Светског дана деце тражимо од влада, партнера и приватног сектора да саслушају децу и да им њихове потребе буду приоритет“, позвала је госпођа Форе.

„Док сви замишљамо будућност и гледамо унапред према постпандемијском свету, деца морају бити на првом месту“ рекла је она.

 

(Данас.рс)


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.