ЗБОГ ШВЕРЦА ГОДИШЊЕ ИЗГУБИМО 120 км АУТОПУТА

Здравствена криза широм свијета показала је да размјере пандемије нико не може предвидјети, нити дочекати спреман.

BUKA portal / 20. мај 2020

 

Док су и неке од најбогатијих држава свијета са најразвијенијим системима социјалне заштите, пале на кољена пред првим таласом вируса корона, ситуација у мање богатим земљама била је пред посебним изазовом. Снага институција посебно је на тесту током пандемије корона вируса.

Јачање и обнова који чекају цијели свијет и својеврсни, нови Маршалов план за 21. стољеће о коме се прича сигурно је дуготрајан и системски процес, али је далеко од немогућег. Док ће глобално повезивање и подршка бити кључни на путу општег опоравка, ипак низ корака на том путу може да предузме и свака држава, па и појединац.

Готово све државе повукле су бројне потезе и мјере у циљу економског опоравка од пандемије. Ипак и новац који држава не добија, а могла би, сигурно би значајно помогао и убрзао стабилизацију која нас чека. Цијена изградње аутопута износи између 3-6 милиона еура по километру. Ако узмемо просјек, излази да би, само од средства која се слију у сиве токове, држава годишње могла изградити 120 км аутопута. Процјењује се да губитак пореза на промет представља између 70-90% финансијских губитака до којих долази због премјештања економских активности у “сиву” сферу. Према неким процјенама, прије појаве пандемије, удио швецованих цигарета и духана у укупном БиХ тржишту је 40-42% што у реалним бројкама износи око 600 милиона КМ у само током 2019. године.

Осим ових јасних фиинасијских губитака растом и развојем црног тржишта за цијело друштво, шверцована роба представља и озбиљан ризик за здравље сваког појединца. У стварности, нити један производ није заштићен оф фалсифицирања, кривотворења или измјене састојака. Незаконити прехрамбени производи и пића могу довести до озбиљних посљедица за потрошаче, јер такви производи обично садрже токсичне састојке. Фармацеутски производи који потичу са црног тржишта, на примјер, често садрже погрешну дозу активних састојака (премало, или превише, или их не садрже уопће), или штетних састојака. Лажни лијекови могу бити од неучинковитих до веома опасних (на примјер, могу изазвати срчани удар или кому), и често њихово узимање може имати фаталан исход. Ни нелегалне цигарете и духан нису поштеђени тог ризика, па је готово свака цигарета или пакет духана купљен на улици пун буђи, влаге, али и људског и мишјег измета.

Ипак то што су ови производи приступачнији има неупоредиво штетније ефекте и на лично здравље и на државну касу, а која је ипак у служби свих нас. Брз развој технологије, релативна слобода кретања роба и новца, и раст интернет трговине су допринијели масивном порасту доступности нелегалних роба и повећању нелагалног тржишта и цигарета и најразличитије робе. Свака марка која се током овог периода слила у джеп неке илегалне групе или појединца који се бави шверцом непровјерене хране, цигарета или лијекова, марка је мање за опоравак који нам предстоји.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.