Желите отопити масне наслаге око трбуха у само двије седмице? Придржавајте се овога, па можда и успијете

Не тражи крв, зној, сузе и глад.

BUKA portal / 10. јун 2019

Времена до одласка на море све је мање, а подсјетник на зимске дане у виду масних наслага упорно одбија напустити подручје вашег трбуха. Немојте се препустити очају, можете се тјешити чињеницом да вам 'шлауфи' повећавају пловност, а ако умјесто функционалности предност ипак дајете естетици, можете пружити и шансу још једној чаробној експресној дијети
У мору таквих за око нам је запела једна која обећава скидање до седам килограма у само два тједна, а заузврат не тражи крв, зној, сузе и глад. Не тражи ни податке о банковној картици, но уколико уроди плодом и пожелите наставити живјети здраво по принципима на којима је темељена, моћи ћете напунити цијелу полицу кућне библиотеке.

Аутор јој је Давид Зинцзенко, новинар који је након 20-годишњег искуства у здравственом новинарству остао шокиран и угодно изненађен спознајом да се масне наслаге с трбуха могу губити без ригорозних и дуготрајних дијета. До закључака је дошао проучавајући новију знанствену грану - прехрамбену генетику.

Разлог немогућности скидања килограма код неких људи, унаточ напорним вјежбама и ригорозним дијетама, лежи у генима у којима је програмирано гомилање масноће. Срећом, записи ових гена могу се блокирати пажљивијим одабиром хране.

У својој књизи 'Зеро Беллy Диет' Зинцзенко објашњава како једноставним прилагодбама прехране и начина живота можемо побољшати здравље цријева, ублажити упале и искључити генетски увјетовано стварање масноћа, чиме ће се сало, особито оно у предјелу трбуха, почети топити готово аутоматски.

Зинцзенко је понудио неколико бесплатних савјета с једноставним промјенама у свакодневној рутини, помоћу којих трбушно сало можете истопити за само два тједна.

Жустра шетња прије доручка
Једноставан јутарњи ритуал има двојако дјеловање. Према једној студији, изложеност сунчевој свјетлости између 8 и 12 сати смањује ризик прекомјерне тежине без обзира на разину тјелесне активности, унос калорија или старост, а знанственици вјерују како јутарња свјетлост синкронизира метаболизам и смањује стварање генски увјетоване масноће.

Други смјер из којег дјелује жустра јутарња шетња сагоријевање је калорија из ваших масних наслага, а не из хране коју сте појели, с обзиром на то да у шетњу крећете наташте. Осим за топљење сала, јутарња шетња добра је за здравље срца.
 

Дан започните храном богатом влакнима
Укусни доручци које квасите у млијеку, а продају се као здрави, пуни су доданих шећера. Умјесто тога доручкујте скухане зобене пахуљице које можете засладити воћем. Оба састојка ове чаробне комбинације осигуравају нашој пробави нетопљива влакна која помажу смањити разину колестерола и пуне цријева корисним бактеријама. На тај начин потакнут ћете цријева на стварање бутирата, масне киселине која смањује упале у цијелом нашем тијелу узроковане масноћом. Поред тога, једна је студија забиљежила пораст разина грелина, хормона задуженог за контролу глади, код особа које су употпуниле прехрану нетопивим влакнима.

Бирајте црвено умјесто зеленог воћа
Волите ли грожђе, једите црвено, умјесто зелених бирајте црвене јабуке, а умјесто диња лубенице. Разлог за ту одлуку су храњиве твари флавоноиди, особито антоцијанини. Ови спојеви дају воћу црвено обојење, а способни су примирити дјеловање гена кривог за гомилање масти.

Једите авокадо
Ово суперздраво тропско воће напада сало вашег трбуха из два смјера. Авокадо је пун здравих незасићених масти које пригушују глад. Судионици једног истраживања осјетили су 40 посто мању жељу за поновним јелом сатима након што су уз ручак појели половицу свјежег авокада. Друга корисна ствар незасићених масних киселина из авокада је способност спречавања спремања масноћа.

Смиксајте сами природни протеински смоотхие
Протеински напитци добар су избор за ужину јер су одличан извор храњивих твари. Нажалост, они комерцијални су пуни различитих додатака и тешко изговорљивих кемијских спојева који нису најздравији за наша цријева те могу изазвати упале и надутост. Надутост поспјешују и високи удјели сирутке, којом се подиже разина протеина у тим напитцима. Умјесто тога сами смиксајте свој смоотхие од протеинима богатог лиснатог поврћа који топи сало, ствара осјећај ситости и помаже у изградњи мишића без неугодне надутости.

Нападните сало јајима
За план мршављења по принципима из књиге 'Зеро Беллy Диет' врло су важни протеини који омогућавају стварање мишићне масе. Један од најједноставнијих и најсвестранијих извора протеина су јаја, која поред тога садрже колин. Ова храњива твар, коју још налазимо у немасном месу, морским плодовима и лиснатом поврћу, напада генски механизам који потиче тијело на спремање масноће око јетре.

Пијте 'спа воду' с цитрусима
Направите ујутро дневну залиху 'спа воде', најмање осам чаша које ћете попити тијеком цијелог дана. У врч с водом нарежите цијели лимун, наранчу или грејпфрут. Кора цитруса богата је антиоксидантом Д-Лимоненом, снажним спојем који потиче ензиме јетре на избацивање токсина из тијела и стимулира успавану пробаву. У топљењу сала помоћи ће вам и зелени чај.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.