Жељко Комшић за БУКУ: Ко се плаши тешких одлука, не треба ни да буде на позицији

Не пада нам на памет да у Мостару на локалном нивоу дијелимо власт са ХДЗ-ом. Ко хоће нека изволи.

Slađan Tomić / 28. децембар 2020

У великом новогодишњем интервјуу за магазин БУКА члан Предсједништва БиХ и предсједник ДФ-а говорио је о изборима у Мостару, помирењу са БХ блоком, сарадњи с Милорадом Додиком, мигрантској кризи, ЕУ и НАТО интеграцијама, посјети Сергеја Лаврова, али и о другим темама.

 

БУКА: Господине Комшићу, како бисте, у политичком смислу, оцијенили годину иза нас? У овој годину пале су двије владе у Кантону Сарајево, шта то говори о принципима и континуитету коалирања?

 
Веома тешка и непредвидива година, за цијели свијет, па и за нас у Босни и Херцеговини с обзиром на пандемију корона вируса. Што се тиче поменутих влада, нормално је да се мијењају. То је демократија, ко има већину тај има и власт. У Сарајеву је политичка сцена веома уситњена па те прекомпозиције нису зачуђујуће. Не брине ме то што је пала нека кантонална влада, држава није пала, то је битно.

 

БУКА: Избори у Мостару су показали доста тога, националне странке и даље имају повјерење великог броја становништа, грађани нису превише журили да искористе бирачко право након 12 година, јесте ли Ви задовољни подршком коју је добила Коалиција за Мостар и је ли Вам жао што нисте на истој страни са Ирмом Баралијом?

 
Искрено, очекивао сам већи одзив на изборе, међутим морамо поштовати и овај одзив, и то је воља грађана, коју поштујем ма каква она била. Подршка Коалицији за Мостар могла је бити и већа, као и подршка блоку СДП-а и НС-а. Но, шта је ту је. Обје коалиције се морају запитати зашто их нису подржали грађани који су остали код куће. 

 
БУКА: Казали сте да бисте подржали Ирму Баралију за градоначелницу, колико је то могуће и је ли то позив БХ блоку да коалирају са Коалицијом за Мостар?

Казао сам да не бих имао ништа против да Баралија буде градоначелница, и позвао оба пробосанска политичка блока на сарадњу, јер уколико тога не буде све остаје исто, то јесте Мостар подијељен између ХДЗ и СДА. У тој врсти подјеле ДФ неће учествовати. 

БУКА: Мислите ли да је власт у Мостару могућа без ХДЗ-а БиХ?

С обзиром на односе између пробосанских странака, тешко, као што рекох, бојим се да политички односи у Мостару остају мање више исти. Ако смо на државном нивоу као странка преузели одговорност за процес НАТО интеграција, кроз Министарство одбране које је припало ДФ-у, и које заједно са ОС БиХ испуњава задатке из Програма реформи, ако к томе знамо да у Вијећу министара сједе министри из ХДЗ-а (па онда неко уз малициозност каже да смо коалиција а дабоме да нисмо, посебно не некаква политичка коалиција) не пада нам на памет да у Мостару на локалном нивоу дијелимо власт са ХДЗ-ом. Ко хоће нека изволи.

 

БУКА: Често Вас странке које чине БХ блок називају издајником, поједини аналитичари лажним љевичарем и лажним патриотом. Како се Ви осјећате када чујете те ријечи? Јесте ли заиста издали идеју љевице?

Своја љевичарска, антинационалистичка и грађанска увјерења браним и бранио сам животом као Хрват припадник Армије Републике Босне и Херцеговине, једине антифашистичке војске у протеклом рату. Увреде које помињете, некада ме дотакну али сам свјестан тога да се људи који вријеђају из различитих интереса баве политиком, па се с тим и не оптерећујем. Свјетоназорски и у суштинском смислу моји су покојни Чедомир Домуз, Винко Шамарлић и други хероји ове државе, или ако ћемо даље кроз хисторију Родољуб Чолаковић и Авдо Хумо. 


БУКА: Један сте од ријетких, ако не и једини политичар у БиХ, који је након скидања плоче с именом Радована Караджића са зграде Студентског центра на Палама казао како морамо поскидати плоче са именима свих политичара? Јесу ли они који не мисле као Ви лицјемјери и је ли реално да некада оно што Ви тражите, буде и испуњено?

Прије свега добро је да је склоњена та плоча. Караджић је један од највећих злочинаца двадесетог стољећа, особа званично пресуђена за геноцид. Наравно, срамота је да школе и улице носе имена по квислинзима и нацистичким колаборационистима, примјера ради у Мостару, а имамо и Бусуладжића у Сарајеву који је промовирао антисемитска увјерења. Он мора бити уклоњен, и вјерујем да је то оно гдје се слажемо и ДФ и СДП и НС.

 
БУКА: Господин Джаферовић и Ви, читали смо и стенограме, имате различита стајалишта у односу на господина Додика. Како Вам је сарађивати с њим? 

Када је у питању интерес државе Босне и Херцеговине, ја сам спреман да сарађујем са свима, али када то није случај или се директно коси са интересом државе нисам спреман да сарађујем ни с ким. Додик ту није изузетак. Он је плаховит човјек, има ту неку потребу да галами пред камерама, али ниједна одлука коју смо као колективни орган усвојили, није усвојена на штету државе Босне и Херцеговине, а усвојили смо многе које су у интересу државе, а посебно су ми драге оне који се тичу НАТО интеграција. Жао ми је што је господин Додик потезао витални ентитетски интерес на сарадњу БиХ и САД-а у борби против тероризма, то је јако лоша порука с његове стране, што је опет на исти начин блокирао ПИСА тестирање. Могао је другачије да се постави по тим питањима, и то би било у интересу грађана које представља.

БУКА: Да ли је инцидент приликом доласка руског шефа дипломатије био скандал или државничка храброст? Јавност је поларизована?

Грађани су очекивали да се одбрани достојанство државе, јер је томе претходило скандалозно омаловажавање државе. Није ни битно колико је то храбра одлука. Онај ко се плаши тешких одлука не треба ни да буде на позицији коју су му грађани повјерили. Чуо сам поруке и појединих политичара у смислу тога да је требало погнути главу, али ја то не бих могао урадити због свих оних који су дали главу за ову државу.

БУКА: Може ли доћи до помирења са БХ блоком, ипак сте им ви (ДФ) идеолошки ближи од Народа и правде?

Ако ћемо заједно бранити интересе државе, може. Ми смо и раније на то позивали, и ја сам и даље при становишту да у коначници у одбрану кључних интереса државе мора бити интегрисан и лијеви и десни политички спектар, јер у таквој ситуацији ХДЗ и СНСД немају шансе против Босне и Херцеговине. 

БУКА: “Нека СДА и ДФ вежу керове-ботове” казао је у једној изјави Нермин Никшић. Може ли политика у БиХ доживјети комуникацијску катарзу, да немамо тешке ријечи, увреде, деминутивне епитете и сл?

Искрено, не знам шта да вам кажем на то. Па сами сте рекли изнад кога се вријеђа. 

БУКА: На локалним изборима, посебно у Сарајеву, нисте прошли баш најбоље. У чему видите разлоге за то?

На те изборе смо изашли самостално, и нашли се између двије ватре; између Четворке и СДА. Јавност се поларизирала, правећи један референдум по томе питању, а ми нисмо ниједно ни друго. Осим тога нисмо бацили за разлику од других никакве а камоли силне новце на медије и маркетинг, тако је у јавност теже допирало оно што заступамо, а искрено говорећи политичка агенда ДФ-а није била локалног карактера. Услиједити ће промјена у унутарној структури ДФ-а, биће пружена прилика млађим људима који су жељни политичке утакмице и надметања. 

 БУКА: Зашто БиХ нема прави одговор на мигрантску кризу?

Заиста се поставља питање шта је прави одговор. У новембру је Босна и Херцеговина потписала споразум о реадмисији са Пакистаном, односно споразум о враћању миграната који долазе из Пакистана. Реализација тог споразума не иде жељеним током што је признао и сам предсједавајући Вијећа министара. Међутим господин Тегелтија мора наћи начина да реализира оно што се на међународном плану потпише. Осим тога, када се говори о правом одговору, јасно је да мигранти у БиХ посебно у УСК живе у лошим условима, али је неправедно оптуживати власти УСК које се носе са тим изазовом. Не туку наши људи мигранте, не односе се наши људи на фашистички начин према мигрантима, а све је спало на плећа Босне и Херцеговине. 

 
БУКА: Хоћемо ли коначно добити Владу Федерације у наредној години?

Ако ХДЗ настави са блокадом формирања нове Владе ФБиХ усвајањем измјена Изборног закона по њиховом антицивилизацијском моделу, нећемо добити нову владу до 2022, осим у случају да се у Сарајеву појаве, тачније охрабре, они који су му то спремни дати, а заузврат добити фотеље у власти Федерације. Мој став је ту познат. Никад нећу прихватити никакву фотељу ако то значи додатно јачање етничких подјела и увођење апартхеида. За себе и ДФ то могу гарантовати, за друге не.

 
БУКА: Која су Ваша очекивања у 2021. години и можемо ли очекивати напредак на ЕУ путу? Стагнирамо предуго, као да смо тај пут послали на плаћено одсуство. 

Када би било само до мене и ДФ-а, за пар мјесеци би завршили причу око 14 приоритета из Мишљења ЕК и остварили стопостотни напредак на ЕУ путу. Подсјетићу вас, па без лажне скромности рећи, да једино Демократска фронта ради на испуњавању тачка из 14 приоритета. Одмах смо по објави Мишљења предложили Измјене Изборног закона БиХ у складу са пресудама Европског суда за људска права, затим смо предложили приједлог Закона о јавним набавкама како би се онемогућили случајеви попут Респиратора, па смо недавно предложили нови Закон о ВСТВ-у како правосуђем не би управљала једна особа под директним политичким утјецајем попут бившег предсједника ВСТВ-а Милана Тегелтије. И док други на томе плану испуњавања приоритета и не покушавају ништа, наше приједлоге на један бизаран начин обарају на Уставно-правној комисији Парламента БиХ, и ми више не знамо шта да радимо с тим у вези. Можете радити, можете дубити на глави али кад имате СНСД и ХДЗ који отворено кажу да се противе провођењу приоритета из Мишљења ЕК јер то значи увођење грађанске државе, какав онда напредак можете очекивати. Тешко ће бити икаквог напретка док се такве странке ишта питају, или док их неки спољни фактор на то не присили. Међутим, ми ћемо и даље наставити да се за то залажемо, и никад нећемо одустати.

 

 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.