“ЗЕМЉА У КОЈОЈ СЕ БУДИ УСПАВАНА ЉЕПОТИЦА” Овако угледни амерички часопис пише о БиХ

Некада давно, у једној земљи далеко, далеко, стајали су смарагдни врхови ткани кристалним ријекама, обронци брда ограђени каменим селима и канјони којима су се уздизали узвишени мостови према небесима.

BUKA portal / 21. мај 2019

Ово чаробно подручје чак је имало прикладно очаравајуће име – Босна и Херцеговина, једнако мелодично као Нарниа, Утопиа или Шангри-Ла, свјетови који постоје у машти, а не на картама. Али Босна, наравно, није баш бајка, пише Њујорк тајмс у својој репортажи. Репортерка угледног америчког листа обишла је БиХ коју описује као мјесто у којем се буди успавана љепотица.

– Више од 20 година након што је рат уништио ову ову прекрасну земљу на Балкану, писац истражује њену вјеру и изазове историје – наводи Њујорк тајмс.

Како пише америчка новинарка, дуготрајни ожиљци у БиХ подсјећају на зло које се догодило, али, како пише, које су чинили комшије и пријатељи, а не чаролија неке злобне вјештице.

 

– Ипак, у Босни сам нашала пејзаж који се уклапа у платонске идеје бајке. Могла бих се више повезати са овим крајоликом, него оним из бајки мог дјетињства. У вријеме када је велики дио Европе напуњен сумњом о мојој вјери као страном ентитету који пробија своје обале, дошла сам у Босну да видим како би могла изгледати домаћа муслиманска заједница, са 500 година историје укоријењене у срцу Европе – пише репортерка Сарах А. Кан.

 

Она је посјетила неколико градова у БиХ о којима пише у својој репортажи. Како каже, одушевљена је топлином људи у Сарајеву, чаролијом Башчаршије, испреплитањем аустроугарске и османске историје, Вијећницом…

– Бајка се наставила док сам путовала према југу земље у Херцеговину гдје су се кршевити врхови, шуме и ријеке могли овјековјечити у илустрацијама за ‘Успавану љепотицу’ или ‘Пепељугу’. Молила сам се у Шишман Ибрахим-пашиној джамији у Почитељу, шармантном каменом селу које се спушта низ контуре стрме литице. У Благају, у дервишком манастиру из 15. вијека изнад ријеке Буне, читао сам арапски “ху”, обичан суфијски зикр – пише Кан.

Њујорк Тајмс препоручио је и неколико хотела у БиХ са повољним цијенама и добрим локацијама.

Увидјевши ситуацију у држави, богатство природних љепота и бурну хисторију, Кан своју репортажу завршава ријечима: “Сједећи на западној литици Мостара, слушајући позив за молитву како одјекује изнад моста који се распламсао испод неба, била сам очарана. На тренутак сам допустила себи да се препустим фантазији и замислим како сам у бајци те да ће Босна коначно докучити оно ‘срећни до краја живота’ – закључила је Кан, преноси Клиx.

Њену комплетну репортажу можете прочитати на ОВДЈЕ.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.