Жена која се усудила да води феминистичку радио станицу у Авганистану

Можда не очекујете да чујете емисије о правима жена у авганистанском граду Кундузу, али управо то ради Радио Рошани.

BUKA portal / 09. октобар 2019

Град на северу Авганистана Кундуз није она врста места у ком очекујете да ћете пронаћи радио станицу коју воде жене и заговарају женска права. Али Радио Рошани управо је то и он данас емитује програм упркос покушајима Талибана да убију његову оснивачицу и уредницу Седику Шерзаи.

Радио Рошани емитује програм у свету мушкараца. У већем делу Авганистана, традиција одавно налаже да се жене и девојке ретко виђају изван њихових домова.

Невероватно, али многи мушкарци их сматрају својим власништвом.


Седика је 2008. године основала Радио Рошани да би оспорила такве ставове, али се брзо нашла у завади са Талибанима. Иако више нису на власти, они су остали незанемарљива сила у многим деловима земље. Испрва су упозорили Седику да престане с емитовањем. А онда, 2009. године, на станицу су испалили ракете.

Седика је накратко прекинула емитовање. Затражила је заштиту од авганистанске владе, али је врло брзо постало јасно да је неће добити. И тако се после неколико дана вратила у етар, "јер просто не смемо да поклекнемо пред претњама".

И даље је било много локалног отпора. Мушкарци су често говорили Седики да води жене на стрампутицу и заговара сукоб између мушкараца и жена код куће.

"Та дела су толико лоша да заслужујеш да будеш убијена - више него и Американци", говорили су јој они.

Тако је Седика с посебним ужасом гледала како у септембру 2015. године Талибани навиру у Кундуз, преузевши потпуну контролу над градом. Врло брзо јој је позвонио телефон.

"Неко ко говори на паштунском језику питао ме је где се налазим, желећи да одам своју тачну локацију", каже Седика, која углавном говори језиком дари (авганистанска верзија персијског). "Нисам била сигурна ко је та особа и била сам веома сумњичава. Након тога сам искључила телефон и дала све од себе да побегнем."

То је била веома мудра предострожност. Након што су сазнали да је особље радио станице побегло, талибански борци су уништили архиву станице, украли јој опрему и поставили мине у згради.

Иако су на крају истерани из града, станица је остала затворена два месеца све док стручњаци за експлозиве нису деактивирали бомбе а особље заменило украдену опрему. Али смртне претње Садики и њеном тиму од тада су се само наставиле.

Радио Рошани углавном се бори за права жена у емисијама где се јављају слушаоци. Један од најчешћих проблема међу женама у Кундузу, каже Седика Шерзаи, јесу свађе које понекад избијају између жена у полигамном браку.

"Многи мушкарци, чим стекну мало новца, узму себи другу или трећу жену, и тако даље", објашњава Седика.

Према исламској конвенцији, то је прихватљиво у случајевима када прва жена не може да има децу, каже она, али се у пракси то ради углавном "зарад сексуалног живота".

Мужеви би требало да се у сваком тренутку залажу за правду и склад међу својим женама, али Седика каже да они често то не раде. Већина свађа међу женама настаје зато што муж фаворизује једну на штету неке друге, каже она.

"Кад друга жена роди још деце, она се третира повољније него прва. А ако су прва или друга жена неписмене а мушкарац потом доведе образовану жену, она се поново третира боље, зато што је образованија", каже Седика.


Често жене које најтеже пролазе су оне које нису пристале на брак, будући да су их родитељи продали мушкарцу или ју је добио због дуга који је направио неки њен рођак.

Она додаје да је веома ретко да жене подржавају једна другу и да примењују колективни притисак на мужа како би се он понашао пристојно према њима.

"Има мало разумевања или саосећања међу њима, због напетости које постоје у самом браку. Неке су љубоморне на друге жене зато што су блискије са мужем, док су оне саме удаљеније. Тако да често готово да нема никакве сарадње међу њима."

И док је Радио Рошани сада једина радио станица у Кундузу коју воде жене, има и других које су покренуле жене а које и даље емитују неке емисије за жене иако их сада углавном воде мушкарци.

Зохал Нури, која ради и за Радио Рошани и за једну од других станица, каже да неки мушкарци слушају женске емисије и да то помаже у мењању њихових ставова.

Више њих сада је спремно да дозволи својим женама да иду на посао и постану активне у локалној економији, каже она.

Све већи број такође допушта својим женама и ћеркама да буду прегледане у болницама, каже Зохал, углавном захваљујући приливу докторки. И даље има мушкараца, међутим, који то сматрају неприхватљивим.

"Они воде своје жене и ћерке свештеним лицима, која им само кажу да читају одређене делове Курана. Те жене немају другог избора него да се само помире са ситуацијом. Неке постану веома депресивне а неке су чак одузимале себи живот", каже Зохал.

Али ако се ситуација за жене генерално гледано поправља, било је и одређених назадовања, делом због нестабилне безбедносне ситуације, коју је потцртао нови талибански упад 31. августа, након чега су се распламсале борбе широм града.

"Има много атентата, отмица и злочина", каже Зохал. "Отмице су веома честе ноћу и ствари постају само све горе и горе.


Последица тога је да се неке породице које су почеле да дозвољавају девојкама да одлазе у школу са својом браћом сада предомишљају.

Страхује се и да ће се преговори који се тренутно воде између САД-а и представника Талибана завршити рушењем напретка који је постигнут у области женских права за која су се Радио Рошани и друге жене са радија толико дуго бориле.

Постоји забринутост да ће у журби да повуку трупе из Авганистана, САД дозволити Талибанима да поново уведу Шарију (Исламски закон).

"Надамо се да ће се мировни преговори претворити у прави мир", каже Седика. "А не по цену тога да ће жене морати да остану повучене код куће по читав дан и да ће сва наша достигнућа пасти у воду."

 

Извор: ББЦ на српском


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.