Жене међу најугроженијим када је у питању пандемија коронавируса

Одговор на кризу треба родну перспективу

BUKA portal / 02. април 2020

Phumzile Mlambo Ngcuka - Foto Kea Taylor

 

Пхумзиле Мламбо-Нгцука, извршна директорица УН Wомен, УН-ове агенције за родну равноправност и оснаживање жена, скренула је пажњу на велику угроженост жена у кризи коју проузрокује пандемија коронавируса и ЦОВИД-19. Она је позвала владе свјетских земаља да у планирању одговора на кризу узму у обзир родну перспективу, и омогуће стратегије јачања отпорности жена у ситуацији када су оне вишеструко погођене негативним посљедицама пандемије.

Глобално, 70% жена ради у здравственом и социјалном сектору, због чега су вишеструко изложене инфекцији и негативним посљедицама пандемије. „Док свјетске берзе падају, школе и универзитети се затварају, код куће правимо залихе, а наши домови постају простор у којем је додатни притисак, јасно је да је у питању здравље и много више од тога. Ова пандемија представља велики шок за наша друштва и економију, али нам открива и слабости наших пословних и приватних односа који функционирају само када жене у њима имају вишеструке и неплаћене улоге“, казала је Мламбо-Нгцука.

Поред тога што у новонасталој ситуацији жене раде од куће, оне се и даље најчешће брину о дјеци и старијим члановима и чланицама домаћинства, али и о самом домаћинству, обављајући до три пута више неплаћеног кућног рада него мушкарци. Обзиром на прописане мјере самоизолације и карантене, у домаћинствима расте ризик од породичног насиља. Такођер, жене и даље често раде у области сиве економије, и у времену кризе међу првима остају без посла. Пхумзиле Мламбо-Нгцука истиче: „Потребне су нам стратегије које ће ублажити кризу и које ће узети у обзир здравствене и економске посљедице пандемије на жене, те јачати њихову отпорност у кризним ситуацијама. Неопходно је да потребе жена буду уграђене у креирање стратегија опоравка, да се њихов глас јасно чује у доношењу одлука, да буду међу првима којима ће бити пружена помоћ, и да буду дијелом изградње дугорочних рјешења.“

Млабо-Нгцука је казала да је ово тренутак у којем владе могу препознати снагу доприноса жена, али и несигурне увјете рада којима су жене изложене. То подразумијева фокус на секторе у којима жене чине већину радне снаге, али су слабије плаћене – попут жена запослених у угоститељству; жена које раде на пословима чишћења и одржавања простора; касирки; његоватељица; власница малих бизниса; и жена које раде у области сиве економије.

„ЦОВИД-19 нам пружа прилику да направимо радикалне промјене које би исправиле вишегодишње неједнакости у различитим пољима живота. Ту има простора не само за подршку издржљивости, него и за опоравак и раст. Молим владе држава, као и све пружаоце услуга, укључујући и приватни сектор, да искористе ову прилику за планирање одговора на ЦОВИД-19, и да у потпуности узму у обзир родну перспективу тако што ће у процес укључити експерте/ице за родну равноправност и омогућити простор за жене у свим сферама доношења одлука.“ Примјерице, потребно је обезбиједити средства за сигурне куће за жене које напуштају насилне везе, и креирати економске мјере за помоћ областима привреде у којима доминирају жене.

Такођер је потребно сакупљати податке разврстане по сполу, како би учинак пандемије на мушкарце и на жене био што јаснији, укључујући и различите стопе инфекције, економске посљедице, несразмјеран терет рада у области његе, те случајеве насиља у породици и сексуалног насиља.

„Ово је тренутак када требамо препознати снагу солидарности. Ово је прилика да изградимо боље, снажније, отпорније и равноправније друштво. Ово је тренутак за смјело одређивање приоритета. Уколико сада направимо праве кораке у контексту обнављања будућности, то ће донијети велико олакшање и наду женама широм свијета у периоду који долази.“

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.