Жене на Исланду напустиле радна мјеста у тачно 14.38 сати: Протествовале због родне разлике у платама

Жене на Исланду су у понедјељак одлучиле напустити своја радна мјеста у 14.30 сати како би просвједовале због родног јаза у плаћама

rtl.hr / 27. октобар 2016

 Чак и на Исланду, земљи која је свјетска лидерица по родној равноправности, жене зарађују мање од мушкараца за рад једнаке вриједности. Наиме, раднице на Исланду зарађују од 14 до 18 посто мање од радника, што значи да жене ефективно раде бесплатно након 14.38 сати на својим радним мјестима. 

Стога, жене на Исланду су у понедјељак одлучиле напустити своја радна мјеста у 14.38 сати како би просвједовале због родног јаза у плаћама. На улице су изишле тисуће жена.

"Исланд је добро мјесто за бити женом", сматра Вигдис Финнбогадоттир, која је 1980. постала предсједницом Исланда, што је било први пут у свијету да је демократски жена изабрана на ту политичку функцију. Од тада до 1999. године учињено је много по питању родне равноправности на Исланду.

Данашњи просвјед организиран је по узори на Црни понедјељак 1975. године, генерални штрајк када је 90 посто грађанки Исланда одбило радити, кухати и пазити на дјецу. Данас је та земља схваћена као најжустрија боркиња против родне неједнакости и дискриминације. Та борба је резултирала и чињеницом да данас 90 посто очева на Исланду одлази на родитељски допуст.

Међутим, родни јаз у плаћама још увијек није искоријењен. Наравно, у ове рачунице није укалкулиран неплаћени кућански рад, којег најчешће одрађују жене. 

Свјетски економски форум упозорио је како ће женама требати идућих 170 година како би се њихове плаће изједначиле с плаћама мушких колега. 

Статистике су још прије годину дана прогнозирале да би се господарски јаз између сполова могао изједначити за 118 година, но напредак је успорен или заустављен у многим земљама диљем свијета, истакнула је швицарска непрофитна организација ЕФ у годишњем индексу равноправности сполова. 

У Хрватској родни јаз у плаћама износи готово 20 посто, што значи да жене раде више од два мјесеца бесплатно у успоредби с мушкарцима. 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.