Рудари преноћили у јами и даље је одбијају напустити

Рудари друге смјене јаме "Страњани" Рудника мрког угља Зеница и даље одбијају радити због тога што им из јаме "Распоточје" није "враћено" десет њихових колега, како им је претходно обећано, потврђено је јутрос за Н1.

BUKA portal / 14. август 2019

Foto: Fena

 

Седаманаест рудара друге смјене зеничке јаме "Страњани“, Рудника мрког угља Зеница, који су јучер у 15.00 сати ушли у јаму те из протеста одбили да раде и напусте јаму, још увијек се налазе под земљом - потврдио је Фени директор РМУ Зеница Невзет Вршкић.

Рудари су незадовољни што менаджмент РМУ Зеница није вратио и преосталих 10 од 30 копача, који су привремено били распоређени у погону "Распоточје“, због чега немају довољно радне снаге те трпи, како тврде, производња у погону "Страњани".

-Управо се спремам да одржим састанак Управе те да издам наредбу да, ако се према броју радника не може организирати производња, да се организира инспекцијски надзор, како би се заштитила имовина - рекао је директор Вршкић.

Сматра да рудари не поштују став струке нити одредбе Закона о рударству Федерације Босне и Херцеговине, него да раде, како је рекао, по своме.

-Ми имамо проблема и у 'Распоточју', гдје се налазимо у тектонском блоку и не можемо повлачити људе, јер бисмо угрозили и опрему и све досадашње радове. Ово су редовни рударски послови - ми ћемо издати наредбу, а онда они ако хоће нека се придржавају те наредбе - истиче Вршкић.

Додаје да ће проведбу те наредбе контролисати њихова интерна инспекција, али да ће тражити и подршку Федералне инспекције.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.