Зенички рудари у сузама након скоро два дана изашли из јаме: Нека се не играју с нама

Зеничким рударима је лакнуло када им је саопштено да ће им бити уплаћени топли оброци и плаће, након чега су послије више од 33 сата проведена у јами изашли на површину у сузама. Прљави од рударске прашине, али чистог образа

BUKA portal / 11. септембар 2019

Зеничким рударима је лакнуло када им је саопштено да ће им бити уплаћени топли оброци и плате, након чега су послије више од 33 сата проведена у јами изашли на површину у сузама. Прљави од рударске прашине, али чистог образа обратили су се јавности и поручили да ће се наставити борити.

Након више од 33 сата проведена испод земље зенички коморати изашли су на површину, уморни и исцрпљени, и то након што су се својој борбом успјели изборити за деблокаду рачуна рудника и исплату топлог оброка и плата. Дочекани су аплаузом, као прави хероји.

Уз загрљаје својих колега прошли су до лампаре, а затим и запалили прве цигарете. Нису штедјели ријечи да кажу како се осјећају, а кроз сузе су прозвали и кривце за ову ситуацију, јавља Клиx.ба.

"Ово је јад и чемер. Некоме се дигне клинац, онима што су примали паре одавде за изборе, а биједа на крају мора да испашта. Ми морамо зарадити", казао је рудар Рамиз, док је његов колега поручио да се надлежни престану играти са рударима.

Предсједник подружнице Синдиката Старе јаме Елведин Авдић је казао да су рудари који су изашли радили и да је то само једна смјена.

"Има овдје на руднику чистит, као што има и у влади, али ми се осјећамо поносно. Био сам у Сарајеву, опет сам сишао и рекао да нећу изаћи док се све не ријеши. Ми више нећемо ићи пред Владу већ ћемо бити у јами и копат ћемо. Стара јама је рентабилна, а очекивали смо ову ситуацију. Држава нам неваља. За свој нерад су добили и топле оброке и доприносе, а не раде ништа за народ у БиХ. Ми ископамо, а нама нема. Били смо спремни остати доље, нека затрпају и јаму и нас, али нека онда хране наше породице", казао је Авдић.

Служба Хитна помоћ у погоне зеничког рудника долазила је седам пута, одвозила је рударе у зеничку болницу гдје им је установљена исцрпљеност након чега су упућени на кућну његу.

Све то, уз штрајк глађу, била је цијена њихове побједе коју је потврдио и предсједник Савеза синдиката радника рудника Федерације БиХ Синан Хусић након обављеног састанка у РМУ Зеница с директором Невзетом Вршкићем који је данас имао састанак с Бајазитом Јашаревићем након чега је завршио активности и у Порезној управи.

Подсјетимо, зенички рудари у раднички непослух су ступили 6. септембра, а с обзиром да им колективни уговори истичу данас, генерални штрајк био је планиран за 13. септембар, али до њега неће доћи.

Клиx.ба


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.