ЖЕНСКЕ ПРИЧЕ: Све нам је препрека само због тога јер имамо груди и вагину

"Стипендирам ромске дјевојчице да заврше основну школу и да примарно буду храбре и самосталне жене, а идентитет и националност су секундарне ствари"

Hana Sokolović / 22. октобар 2020

 

Селма Селман рођена је у Бихаћу, ту је завршила Средњу умјетничку школу, дипломирала сликарство на Универзитету у Бањој Луци, а прије двије године магистрирала на Сyрацусе универзитету на тему слободе, миграције, уништавања патријархата и економије у БиХ. Уз све друге идентитете које је кроз вријеме и рад изградила, уз Селму иде и онај који јој је дат – Селма Селман је Ромкиња.

У друштву у којем је другачија фризура довољан повод за дискриминацију - све што се не уклапа у већину оних који одлучују шта је прихватљиво неријетко буде и одбачено. О томе шта је чинило дискриминацију коју је она прошла, Селма не жели говорити, али жели искористити то искуство да оснажи младе ромске дјевојчице. 

 

“Није важно сада говорити о тим детаљима дискримнације, већ је најважније нагласити да је и даље присутна, али да се смањује – сада је много мање него што је било, јер сам сада привилегована и већ сам прошла кроз све то што је било и имам искуство које могу да пренесем на све своје генерације. То и радим путем пројекта Марш у школу, гдје стипендирам ромске дјевојчице да заврше основну школу и да примарно буду храбре и самосталне жене, а идентитет и националност су секундарне ствари" – наводи Селма.

Један интересантан перформанс који је извела носи назив "Yоу хаве но идеа" - суштински говори о једном површном односу познавања других људи, одсуству суосјећања и причи о парадоксу данашњег живота.

“У овом раду непрестано вичем: „Ви немате појма!“ обраћујући се публици. Улазећи у галеријски простор, стајем пред публику, понављајући ову основну изјаву о непремостивој разлици између оних који су "упућени" и оних који из било којег разлога не могу суосјећати са мојим искуством борбе и терета популације која је стољећима била трауматизирана. Рад се заснива на универзалној поруци о парадоксу живота данас, у којем смо све више фокусирани на свој индивидулани свијет, а у глобалном расту егоцентризма све мање нас погађа неправда или судбина других људи” – појашњава Селман.

 

 

Кроз умјетност коју ствара, често тематизира питања женског тијела, женских права – те врло јасно и директно идентифицира баналне биолошке разлике у основи препрека на које жене наилазе.

“С којим се проблемима данас жене не суочавају? Нажалост, све нам је препрека само због тога јер имамо груди и вагину. Због патријархалног свијета у којем живимо већ стољећима, промјене и права жене се дешавају - али на минималним нивоу” – говори Селма.

Питање бројних идентитета које човјек посједује такође је неријетко тема њеног рада. О томе да су на просторима Босне и Херцеговине погрешни идентитети у првом плану, наводи:

Па нисам сигурна да су идентитети погрешни, они су само деградирани и сегрегирани на најосновнију идеју о националности. Можда је прије идентитет био мање важан, а сада је он националистички настројен. Исто тако је и на западу у неким земљама.“

„Живјети са подигнутом главом без обзира на махалске приче, вриједан рад и знање, учење из свог искуства је формула за успјех, не само на материјалном нивоу, већ и на индивидуалном и духовном“, савјетује Селма Селман, чија умјетност је прешла све географске границе, али и оне предрасуда и стереотипа. Да једна жена може све што замисли, без обзира на то колико пута јој кажу другачије – свједочи њена прича.

Женске приче реализира организација МАП уз подршку пројекта БОЛД.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.