Живјела норвешка министарка здравља која је људима поручила да слободно пуше и пију

Данима се не смирују духови због нове министарке здравља у Норвешкој Силви Листхауг која је рекла да људима не би требало бранити да једу, пуше и пију колико желе. У тој изјави се крије доста више него што се чини на прву лопту.

BUKA portal / 13. мај 2019

Политичарка позната по антимигрантским ставовима недавно је именована за нову министарку здравља, а њени противници кажу да она заправо не зна ништа о јавном здрављу.

- Људима треба дозволити да пуше, пију и једу колико год хоће црвеног меса. Не планирам да будем морални полицајац и говорим људима како да живе, али планирам да им помогнем да добију све основне информације које ће им помоћи да одлуче - рекла је Листхауг.

ДА ЛИ ЉУДИ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ДОБРО ЗА ЊИХ?

Ова жена због атимигрантских ставова има доста непријатеља, али важно је напоменути да није рекла ни да људи треба да се опијају, нити да пушење и гојазност не изазивају читав низ болести. Такође, није обећала да неће учинити ништа у интересу јавног здравља. Напротив, најавила је нову антипушачку стратегију.

Шта је онда њена порука? Силви заступа право одраслог човека да конзумира легалне супстанце и каже да "људи јако добро знају шта је здраво, а шта није" и нада се да ће се Норвежани понашати одговорно према себи.

Ипак, њене речи су постале анатема тога како се формира јавно мњење.

Постоји термин на енглеском језику - "нудгинг", који у буквалном преводу значи "гуркање". Он се активно користи од 2008. године, али још од половине 20. века се употребљавао у контексту разних друштвених структура које вас уче како да будете бољи грађанин.

Постоје хиљаде начина да вас "гуркају" - од постављања ХПВ постера на пролазном месту, до преобликовања статистике о раку плућа тако да звучи још више страшно (три пута већи ризик!), спуштања дозвољене границе алкохола на основу једног истраживања,... Већина политичара не види никакав проблем у овим напредним методама постизања циљева - либералније је него да их забране, јефтино је и уместо да говоре људима шта да раде, убеде их да имају слободу избора. Вероватно би за већину политичара савршена нација била она коју би било могуће у потпуности контролисати на овај начин.

И да, постоје огромни бенефити "гуркања" чији смо и сами очевици. Широм света се смањила стопа пушења, тинејджери данас пију мање него њихови родитељи некад, људи много масовније користе кондоме.

ШТА ЈЕ ОНДА ПРОБЛЕМ?

То што је "нудгинг" узео маха, увукао се у буквално сваку пору друштва, у Норвешкој, Србији, Јапану, ма где год хоћете. Једна ствар би била када би људе на овај начин упозоравали само министри здравља и лекари. То би било савршено. Ипак, све нас свакодневно "гуркају" и други - купи, немој да купиш, види, овде има попуст, смршај, смршај, смршај,...

Уз развој технологије која обухвата и ваш сат који вам каже да треба да изађете у шетњу, сви ови механизми се претварају у скројене поруке којима нас гађају са свих страна нон-стоп. Говоре нам како да се понашамо, шта можемо а шта не смемо да кажемо, у шта треба да верујемо, како да перцепирамо свет око себе.

Истраживања су показала да су људи свесни друштвене манипулације и да на њу углавном пристају. Подложни смо утицајима и често више верујемо билборду него сопственом независном мишљењу. Вероватно је најбоља контрола ума она коју људи добровољно прихвате.

Уосталом, у Совјетском Савезу било је много оних који су волели (или бар никада нису преиспитивали) плакате који су им говорили да штеде струју, филмове који су им сугерисали да раде додатне смене због добробити земље, часове политичког образовања у школи, на универзитету и на послу, где би се они са девијантним фризурама или склоностима за джез музици "гуркали" ка осећају кривице, неприпадности и осуде.

Листхауг се обратила људима којима је мука од забадања носа у њихове животе и гушења јавног простора и ма колико звучала контроверзно, јако добро зна зашто то ради.

Надамо се да ће јој људи узвратити и да неће нарушавати здравље само зато што су буквалисти.

 

Извор: рт.цом

Преузето са Ноизз.рс


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.