Животни пут Бањалучанина - од избјеглице до успјешног градоначелника у Шведској

Илко Ћорковић је у децембру 1992. године избјегао из Бањалуке у шведски град Боргхолм. По доласку у ову скандинавску земљу је чистио стубишта и тоалете, радио на одржавању зелених површина, да би потом завршио факултет.

BUKA portal / 10. јануар 2019

Запослио се у пореској управи, а онда је као кандидат Социјалдемократске партије изабран за градоначелника Боргхолма.

У разговору за Н1 је испричао свој пут од избјеглице до успјеха да већ у другом мандату обнаша функцију првог града од 10.000 становника чији је буджет већи од 60 милиона еура.

Тренутак када је напустио Бањалуку је описао као олакшањем, али је истакао осјећај бриге јер му је дио породице остао у овом босанскохерцеговачком граду током рата. Подсјетио се чињенице да су грађани Шведске помагали њему и његовој породици у интеграцији. Као великом препреком у интеграцији је навео непознавање шведског језика.

Ћорковић се такођер подсјетио времена када је радио физичке послове. Према његовим ријечима, кључно за његов успјех је било то што имао високе циљеве.

Упитан зашто се одлучио политички активирати, одговорио је:

"Увијек сам био заинтересован за друштвена питања, али никада ми није био циљ бити градоначелник. 2010. године је партија видјела моје квалитете и кандидовала за ме градоначелника".

Поручио је и другим досељеницима да се политички активирају и нагласио је да је свјестан разлика у босанскохерцеговачој и шведској политици коју је описао "пуно чистијом".

У разговору за Н1 је указао да како је старији, све је више носталгичан за Бањалуком додавши:

"Пуно ме веже за Бањалуку и Босну и Херцеговину. Отац ми је био зидар у Бањалуци. Често кажем да су у Бањалуци сви умрли, али да је мој отац жив јер тамо направио много домова".

На питање како је успио постати градоначелником Боргхолма, казао је да је разлог за то у томе што га "становници виде као доброг узора".

Подсјетио је на то да су усељеници из Босне и Херцеговине међу најуспјешније интегрираним усљеничким заједницама у Шведској. Ћорковић је на крају разговора за Н1 поручио да свако мора имати високе циљеве и да се за њих мора борити.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.