Значај новца у свакодневном животу

Појам новца је од давнина предмет разматрања економиста, филозофа, социолога и психолога.

Miloš Grujić / 16. октобар 2017

 Економисти ће хладно рећи да су паре роба за коју се може купити свака друга роба. Уобичајена дефиниција новца каже да је новац благо, платежно средство, обрачунска јединица и мјерило вриједности те пуко средство размјене. Још прецизније, велики број економиста сматра да су све одлике новца произилазе из посљедње.

Било да се схвата као вриједност или средство - новацем као мјером се рационално исказују паре или марке које треба издвојити за нешто, каматна стопа за одређен рок отплате или просто позајмица коју треба вратити.

 

Однос појединца према новцу

 

Упркос томе, однос појединца према новцу у великој мјери зависи од васпитања односно од начина живота. Начелно, свако може да реално и одговорно одреди своје финансијске и материјалне циљеве, да развије дисциплину и да успоствљањем „личног рачуноводства” прати остварење зацртаних планова. Ипак, у разним друштвима и срединама новац има посебне улоге: он је мјера вриједности, синоним угледа и статуса, полуга моћи, кључ за многе браве и сапун за разне прљавштине. У неким срединама успјехом се рачуна само богатство. Како немају сви људи једнаке шансе да га стекну тако настаје револт из кога може произаћи асоцијално и криминално понашање. С тим у вези, само богатство јесте објективна категорија која се може мјерити. С друге стране, бити сиромашан субјективна је категорија. То је стање ума. Баш зато многи људи се лако залете за лако доступни онлине кредит јер им се он учини као јефтин кредит или позајмица без залога и потроше га на нешто банално као што је клађење, накит или љетовање с којим се диче на друштвеним мрежама.

 

Психологија потребе имања и позајмљивања новца

 

Брза позајмица новца је замишљена је да људима уштеди вријеме и олакша им неугодну ситуаицју позајмљивања за непредвиђене трошкове а без превелике папирологије јер се ради о, за зајмодавца, не превише великим износима з акоје је кратак рок отплате. Међутим, није богат онај који пуно има већ онај коме мало треба. Зато, психолози кажу да постоје два начина да будете богати: један је имати све што желите, а други бити задовољан оним што имате. Нормално и природно је да људи увијек теже ситуацији која је боља од оне у којој се тренутно налазе. Мозак увијек тежи ка степеници више. Момо Капор је рекао: „Има ли трагичнијег човека од оног који је најзад добио све што је некада желио?” Зато савремен човјек тежи или барем треба да тежи достизању стања за које су паре само средство размјене. С тим у вези, никаква брза позајмица онлине неће рјешити наше дугорочне циљеве. Рок отплате кеш кредита је веома кратак. Тако да се дичење брзо стеченим парама које су потрошене без доброг плана и циља врати попут бумеранга.

Паре за појединца добијају праву вриједност тек у моменту кад се растајемо од њих. Ето, ко баш жели да спозна и искаже вриједност свог новца нека га посуди али да води рачуна колико износи каматна стопа. Додуше, мање болно може да буде када користите кредитни калкулатор али осјећај није исти.

На крају, новац је увијек радо виђен гост. Замислите да о некоме често говорите ружне ствари а желите га у својој близини. Не иде. Просто га одбијате. Ето, исто је и са новцем.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.