Знала сам да ће доћи до препуцавања природних и “неприродних” жена

Тачно сам знала да ће доћи до рата између “природних и неприродних” жена, након што је Кристина Ковач покренула акцију #природнажена.

Jovana Kešanski / 24. јул 2021

 

На стотине њих (нисам бројала додуше) качило је своје селфије без шминке, чупаве, с подочњацима, ненаспаване, са неофарбаном косом, вишком или мањком килограма, детаљно саопштавајући стање са целулитом, кичмом, борама, темпу фарбања израстка и слично. И ја сам урадила исто, врло задовољна што на тај начин могу да подржим борбу против гнусних медија, док нисам знала у шта ће ово да се претвори.

Из ове перспективе можда не бих, јер не желим да будем чак ни индиректни учесник у било каквом препуцавању (посебно око изгледа), женском рату, надјачаванју снага које ће опет медији, а због којих је све ово и кренуло, искористити за добијање кликова.

Већ два дана читам коментаре жена на ову тему као да постоји дефиниција природне жене, па сходно томе можемо знати како изгледа неприродна.
Нисам заговорник пластичних операција којима се мења лични опис, соларијума, вештачких додатака, али волим да се шминкам, да се средим, волим да тренирам јер се тако ослобађам стреса, волим тај осећај да сам здрава, полента, волим кад сам себи лепа, ма како другима у том моменту изгледала. И то је ваљда поента свега, целе ове зајебанције која се могла очекивати када су жене у питању. Зашто једноставно када може компликовано?

Медији који су направили читаву заврзламу грубо нарушавајући право једне жене да на одмору изгледа како она жели, опет су се измигољили. Рекла бих да стоје са стране и само чекају да неко нешто напише о Кристини, па да му Кристина одговори, да стави скриншот на свој зид, па да онда тај неко њој одговори, па да се полемика развуче у недоглед. Дакле, материјала за медије на извол’те којима није био проблем да најпре извређају Кристину а да је потом назову женом која је покренула револуцију.

Жалосно је што опет нападамо једна другу и што у 21. веку дебатујемо о праву жене да изгледа како год хоће.

Нека мама сада седи крај детета у болници и апелује на људе да помогну њеном детету да живи, нека жена негде тренутно трпи мужеве шамаре, нека жене негде би отишла а нема где, нека жена негде је пре годину дана силована, али плаши се да изађе у јавност и то каже, нека жена негде нема породиљско јер је добила отказ, нека жене негде данас је чула од шефа “Мачко”, нека жена негде има постпорођајну депресију али нико јој не верује…

Не умањујем важност ове акције, али сада је очигледно да медији имају само материјал садржан у све отворенијем препуцавању “природних и неприродних жена”.

Кристина је требала да их тужи, сваки онај медиј који ју је увредио, који је ставио фотографију са њеним дететом. И то би можда била адекватна казна. Овако гледамо слузавост медија који је један дан срозавају а други дан величају.

Борба ће се исправно водити онда када свака од нас која је ставила #природнажена и свака она која није ставила # буде оно што јесте и живи достојанствено са тим, било да су то шминка и затегнуто тело од раног јутра, било да су то килограми и нехајна неофарбана коса, уколико причамо искључиво о изгледу јер се акценат ставио на њега.

Природна жена је она која се осећа добро у својој кожи, не мења је ради диктата друштва и медија. Која ради на себи да јој буде лепо са собом. Која НЕ МОРА било коме да се доказује и објашњава зашто вештачке трепавице или зашто целулит или зашто затегнуто тело. Која не мора да било кога убеђује шта је природно а шта неприродно. Која живи своју природност и на мрежама и ван њих.

Луфтика.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.