Знате ли разлику између појмова ИЗБЈЕГЛИЦА и МИГРАНТ?

Разликовање појмова је важно....

Maja Isović Dobrijević / 24. јун 2017

Изложба „ИЗБЈЕГЛИЦА ИЛИ МИГРАНТ - ПРАВИЛАН НАЗИВ ЈЕ БИТАН“ је изложба фотографија, текстова и међународних правних аката који се баве проблематиком избјеглица, а отворена је јуче у Дому омладине. Изложба ће бити отворена до 25. јуна, а улаз је бесплатан.

Изложба се организује поводом обиљежавања Међународног дана избјеглица (20. јун).

Због растуће нетрепељивости која је усмјерена на избјеглице, изложба показује тешкоће које они свакодневно пролазе и које су пролазили. Такође, тематска изложба је фокусирана на правилно називање некога „избјеглицом“ или „мигрантом“, што по дату особу може изазвати различите правне посљедице.

У склопу изложбе биће дјељена и брошура која говори о правном и фактичком разликовању избјеглице и мигранта.

Изложбу организује Бањалучки центар за људска права у сарадњи са Коалицијом против мржње Бања Лука.

Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права каже да је израз „избјеглица“ дефинисан у члану 1. Конвенције о статусу избјеглица са Протоколом (1951).

"Односи се на свако лице које се, бојећи се оправдано да ће бити прогоњено због своје расе, вјере, националности, припадности некој социјалној групи или својих политичких мишљења, нађе изван земље чије држављанство оно има и које не жели или, због страха, неће да тражи заштиту те земље; или које, ако нема држављанства а налази се изван земље у којој је имало своје стално мјесто боравка, усљед таквих догађаја, не може или, због страха, не жели да се у њу врати", каже Лучка за БУКУ.

Наставља да ријеч „мигрант“ (према Међународној организацији за миграције) користи се у свим оним случајевима када је миграција предузета због личних разлога и „личне удобности“ без неког спољног фактора који одређену особу тјера да страхује за свој живот. Односи се на све оне особе и чланове њихових породица који одлазе у другу државу или регију ради побољшања социјалног или материјалног стања и боље будућности своје породице.

Број избјеглица и интерно расељених у свијету достигао је 65,6 милиона у 2016. години, према извјештају Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација. То значи значи да је свака 113. особа данас расељена у свијету, што је ужасавајући податак.

"Данас је можда више него икада важно обиљежавати овај дан. Док на читавој планети бјесне конфликти и све више људи губи кров над главом и одлази у избјеглиштво, а број избјеглица се повећава, дужност свих организација које се баве људским правима, као и појединаца који се баве људским правима је да указују на тежак положај избјеглица, као и да се труде са се њихов положај побољша у свакој појединој држави, односно да врше притисак на државне власти да помажу тим људима", истиче Дејан Лучка.

Кроз медије можемо чути да је тренутно у свијету актуелна мигрантска криза, али Дејан Лучка каже да сам појам мигрантска криза може представљати проблем.

"Иако су сви људи који мијењају мјесто боравка генерално названо 'мигранти' јер мигрирају, према мом мишљењу требало би да се користи назив избјегличка и мигрантска криза, ради тачнијег дефинисања одређених категорија које прелазе са једног мјеста на друго због различитих разлога. Разлози за то што је мање заступљена у медијима су вишеструки, али мислим да је главни разлог то што и европске државе пролазе кроз одређене кризе, које дрмају чак и темеље европске цивилизације, те се зато мање пажње посвећује избјеглицама и мигрантима", истиче Дејан.

 

Погледајте фотографије са изложбе:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.