Зоњо из Тхе Боокс Оф Књиге за БУКУ: Администрација у нашим балканским државама чини све да би њиховим грађанима било теже

Администрација у нашим малим, јадним, балканским државама чини све да би њиховим грађанима било теже. Свака одлука, намет или закон као да су пажљиво пројектовани да спуште, а не подигну квалитет живота.

Ernest Bučinski / 22. јануар 2019

Цетињска хумористичка четворка "Тхе Боокс Оф Књиге" започела је своју професионалну каријеру почетком деведесетих. Радили су многе ствари: снимали хумористичке емисије и занимљиве спотове и рекламе, бавили се музиком и шоу бизнисом, сатиром, позориштем и станд-упом. Гостовали су по бројним тв емисијама, а имају и своју ауторску радио емисију на радио Антени М из Подгорице. Четворку чине Попај, Гајо, Горан и Зоњо. Свако од њих, понаособ, прича је за себе, али ипак спаја их једна ствар, а то је неодољиви хумористични шарм са којим плијене публику широм еx-Југославије. Њихове шале су понекада и мало више црне него што би се некоме свидјело, зато су више пута били на мети критике лажних моралиста и лицемјера. Они ударају по многим табу темама, као што је религија и друштвена декаденција, а нису имуни ни на критику политичара и негативног друштвеног стања који је сличан, или готово исти, у читавом региону. Прошле године из филмске кухиње зване "Тхе Боокс Оф Књиге" изашао је дугометражни играни филм "Случајеви правде", за који је сценарио написао Буксовац Александар Радуновић Попај, а режију је радио Зоран Марковић Зоњо. Обојица имају и своје улоге у филму, а њихове колеге Веселин Гајовић Гајо и Горан Вујовић играли су главне ликове, луцидног инспектора Мачека и његовог помоћника Рајка. На филму гостују и бројне познате личности из свијета филма и телевизије: Небојша Глоговац, Зенит Ђозић, Никола Коља Пејаковић, Зоран Кесић и многи други. О овом остварењу режисер филма Зоран Марковић Зоњо разговарао је са новинаром БУКЕ и открио нам неке занимљиве детаље везане за њихов првијенац.

"Случајеви правде" је пародија која карикира рад полиције. Зашто сте баш радили филм на ту тему?

 

ЗОЊО: Пародија на амерички крими филм је само форма. Није била идеја карикирати полицију већ читав систем. Администрација у нашим малим, јадним, балканским државама чини све да би њиховим грађанима било теже. Свака одлука, намет или закон као да су пажљиво пројектовани да спуште, а не подигну квалитет живота. Политичари су са својим друговима, крупним капиталистима, израсли у феудалце, а сви ми остали смо постали кметови. Овај филм показује велике деформитете наших друштава које ни европска киропрактика не може да отклони.

Инспектор Мачек и његов помоћник Рајко су главни ликови филма. Да ли су инспирисани неким стварним ликовима?

 

ЗОЊО: Нису, али вјерујемо да многи препознају своје окружење у свим ликовима из филма. Покушали смо направити филм у којем би људи препознали себе, али то се није десило, јер људи воле да се смију другима, а не себи.

Ради се о црној комедији. Да ли сте се можда прибојавали да ће критика бити несклона вашем остварењу и да ће филм бити несхваћен?

 

ЗОЊО: Нисмо се прибојавали, али смо претпостављали да је то врло могуће. На почетку филма си као путник на жељезницкој станици. Чекаш воз неко вријеме, укрцаш се и почне путовање. Неки се не укрцају. Не примијете да је воз отишао, а да су они остали на перону. Тим гледаоцима филм није ни мало духовит, чак је и јако одбојан.

Филм је, што се оно каже, скупа игранка. Како сте дошли до финансија?

 

ЗОЊО: Било је више извора финансирања. Добили смо нешто новца од Министарства културе, Телевизије Црне Горе, неколико приватних фирми. Оно што је куриозитет финансирања овог филма је потез једног Црногорца који живи и ради у иностранству. Он је донирао четвртину буджета филма иако га нисмо познавали. Рекао нам је да наш рад сматра важним и да је исправно да нам помогне на тај начин. Без тог новца не би могли почети филм и он данас не би постојао, па смо му због тога бескрајно захвални. Тај гест нас и храбри да ово што радимо ипак није бесмислено.


Имате доста познатих фаца и глумаца у филму. Како сте долазили до сарадње са њима, јесу ли били скупи за одржавање?

 

ЗОЊО: Људе које волимо и цијенимо звали смо да са нама заједно уђу у ову авантуру. Сви су радо прихватили сарадњу и сви су се на сету понашали као  породица. Морам истаћи Небојшу Глоговца који је у тренутку снимања припремао улогу Хамлета и очекивао порођај супруге. Рекао нам је тада, да у тим околностима не би дошао на снимање холивудског блокбастера, али да се морао појавити у нашем филму. Јако нас боли његов одлазак и чињеница да „Случајеве правде“ није успио погледати.

Гдје су све приказиване пројекције вашег филма? Да ли је било награда?

 

ЗОЊО: Поред регионалних премијера и дистрибуција, филм се приказивао и у Торонту, Паризу, Ослу, Берлину, Стокхолму и јос неким мањим европским градовима. Управо смо у Стокхолму, на БНФ фестивалу добили награду „за нов приступ филму“. Иако је то једна од оних награда „ајмо да им нешто дамо јер су добри момци“, заправо је врло прецизна јер смо примијетили да селектори фестивала не знају у коју ладицу да нас ставе. Ово није арт хоусе филм који има фестивалски предзнак, а опет, није ни класични жанровски комерцијални филм. Зато и нисмо имали воље, а ни снаге бавити се фестивалском дистрибуцијом филма, већ смо донијели једну финансијски нерационалну одлуку. Поставили смо га на званични YоуТубе канал Тхе Боокс оф Књиге и тако омогућили слободан приступ свима који имају воље и жеље да га погледају.

Планирате ли да радите наставак "Случајева правде?

 

ЗОЊО: Судбине јунака из филма су заокружене и сигурно неће бити наставка „Случајева“. У овој години окренућемо се неким кратким ТВ формама, а добили смо понуду да радимо један докуметарни серијал за Ал Јазеер-у. Видјећемо што ће се све реализовати од тога.

Екипа ТБОК су радили и сценарио, и режију, и глумили сте. Колико је времена требало да се припремите за снимање и колико је оно трајало?

 

ЗОЊО: Заправо, најтеже је било скупити новац, чак и онај обећани. Од министарства и државне телевизије чекали смо уплату три године. Саме припреме су биле веома брзе и трајале непуних два мјесеца, а филм се снимио за 19 дана. Тако мали број снимајућих дана био је условљен, наравно, малим буджетом. Морали смо да снимамо и по 15 сати дневно само да би стигли одрадити планирано.

Четворка Тхе Боокс Оф Књиге је већ дуго активна. Да ли сте можда некада долазили у дилему да прекинете сарадну, јер напросто људи једни другима досаде?

 

ЗОЊО: Боље је не слутити. Још нисмо ушли у Роллинг Стонес фазу да спавамо у засебним хотелима кад одемо неђе на гостовање. За сад су то само засебне собе у истом хотелу.


Како сте се ви, уопште, упознали? Да ли сте пријатељи из дјетињства? Како је текао почетак ваше каријере?

 

ЗОЊО: Попај и Гајо су школски другови, Горан и ја смо са њима почели касније да се дружимо. Спојио нас је рад на једној алтернативној представи почетком деведесетих и од тада смо нераздвојни. Радио, телевизија, музика, станд-уп наступи, ево сада и филм. Све су то агрегатна стања једног креативног духа који се годинама опире шунду, ратовима, друштвеним неправдама.

Вас музички рад има бројне поклонике? Наступате ли игдје по региону?

 

ЗОЊО: Наше бављење музиком је више виртуелне природе. Волимо да урадимо пјесму, снимимо спот, то промовишемо да људи чују и виде, и ту се завршавају наше амбиције. Ваљда због тога што је ту само Попај професионални музичар док смо ми талентованији за неке друге ствари. Ја рецимо одлично правим фигурице Штрумфова од влажних марамица.

 

Чиме се бавите када не снимате филмове?

 

ЗОЊО: Или јебемо, или нас јебу.

Сваког петка у поноћ имате веома слушану емисију на радио Антени М из Подгорице. Како бирате теме за исту?

 

ЗОЊО: Првих пола сата се анализирају и коментаришу актуелности са друштвено-политичке сцене Црне Горе и региона у протеклој седмици, потом имамо телефонско укључење неког госта са чудним занимањем или сексуалним афинитетом, а посљедњи сегмент је остављен за својеврсне радио драме које се импровизују у тренутку. Све у свему једна здрава салата које забавља људе посљедњих двадесетак година.

 

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.