Зоран Продановић Прља – ЛЕТ 3 за БУКУ: Ми смо умјетници који својим дјеловањем указују на лоше појаве

Шокантни, харизматични, забавни, позитивно луди и још много сличних придјева могли би искористити како би описали бенд Лет 3, који већ деценијама прави урнебесне наступе.

Ernest Bučinski / 18. јун 2019

 

“Ријечка повијест је слојевита. Кроз стољећа се налазила на вјетрометини повијесних промјена. Самим тиме се и развио један менталитет који је специфичан, отворен, мултикултуралан. Бродови су одиграли велику улогу у ријечкој повијести. Луке су некад биле оно нешто што су данас друштвене мреже. Биле су извор информација и мјесто размјене истих. Поред тога, географска позиција Ријеке је наравно одиграла своју улогу. Кад убодеш врх шестара на мапи у локацију Ријеке и почнеш радити кругове видиш занимљиве ствари. Тако да одговор може бити - И море и близина запада су битне за тај неки ријечки израз”, изјавио је за БУКУ фронтмен групе Лет 3, легендарни Прља.

Шокантни, харизматични, забавни, позитивно луди и још много сличних придјева могли би искористити како би описали бенд Лет 3, који већ деценијама прави урнебесне наступе. Дамир Мартиновић Мрле и Зоран Продановић Прља овај бенд су оформили почетком осамдесетих и једини су чланови оригиналне поставе бенда кроз којег је прошло много музичара. Иако су дуго на сцени нису изгубили на вољи да увесељавају публику и енергији која кипти из њихових пјесама. Чак шта више, чини се да данас свирају и пјевају са више елана него икада. Лет 3 радо је виђен бенд на многим фестивалима широм Балкана, а ове године наступиће 14. јула на ОК ФЕСТУ, који се традиционално организује на Тјентишту (Сутјеска). Поводом овог концерта фронтмен ЛЕТ 3 Зоран Продановић Прља разговарао је с новинаром БУКЕ о каријери и плановима свога бенда.

Лет 3 гостује на многим регионалним фестивалима. Ове године сте на ОК фесту. Да ли по нечему имате посебан однос према том фестивалу обзиром да је организован на Тјентишту, мјесту гдје се одиграла једна важна битка 2. свјетског рата?

ПРЉА: Тјентиште је предивно и каризматично. Весели нас што имамо поново прилику посјетити га. Велике похвале организатору који улаже велики труд да фестивал буде све бољи и љепши. С друге стране, мислим да је дошло вријеме да се та локација не гледа искључиво кроз призму те битке. Каже се да повијест пишу побједници, те је стога увијек склона промјенама и често не одговара правој истини, иако је дискутабино да ли су икада уопће постојали побједници и поражени. Ратовање је очито одувијек људска потреба али обичан народ углавном ратове памти по злу и трагедији, с које год стране стајао, тзв. побједничкој или тзв. пораженој. Побједа често носи разочарање, а пораз тежњу према освети и то је зачарани круг у којем се повијест врти и по потреби ревидира како коме одговара. И та митска битка на Сутјесци се на крају крајева памти по великој патњи и жртвама с обје стране. Стога, пустимо Тјентишту да буде оно што јест, прекрасан дио природе у којем имамо част уживати.

Кад смо већ у тим партизанским временима надимци Мрле и Прља личе на та конспиритивна имена коју су користили припадници покрета отпора у НОБ-еу. Данас, чини се, да сте и вас двојица нека врста рок гериле.

ПРЉА: То су само наши надимци. Некога могу асоцирати на НОБ, некога на серију Отписани, а неког на ЛЕТ 3. У нашем случају нема конспирације. Ми као умјетници имамо одговорност да својим дјеловањем укажемо на лоше појаве у свијету који нас окружује и дјелујемо на свијест народа и чинимо то јавно, а не герилски.

Провоцирали сте многе политичаре и свештена лица. Да ли сте због тога икада имали неких већих проблема у приватном животу?

ПРЉА: Не. Ако је и било таквих покушаја брзо су утрнули из разлога што наше провокације итекако имају смисла и нису усмјерене према кривим циљевима.

Ви сте дуго на рок сцени, међутим ваши наступи су све жешћи и позитивно луђи. Одакле вам енергија, снага, воља?

ПРЉА: Радимо оно што волимо и желимо радити и то је велика привилегија. Било би неодговорно да се према тој привилегији односимо тако да наш рад одрађујемо без енергије, снаге и воље. С друге стране, публика која је увијек уз нас нам даје јако пуно импулса и држи нас у таквом модус операндусу.

Да ли је вашу каријеру икада трпио приватни живот?

ПРЉА: Немам неки конкретан одговор на ово. Вјеројатно и камионджијама приватни живот понекад трпи, тако да.

Дио сте те фамозне ријечке сцене која је од самог почетка била независна од оне нововалске и новоталасне из великих центара Београда и Загреба. Носите у себи тај посебан шмек панк-рок музике. Да ли је томе крива близина мора или близина Европе?

ПРЉА: Ријечка повијест је слојевита. Кроз стољећа се налазила на вјетрометини повијесних промјена. Самим тиме се и развио један менталитет који је специфичан, отворен, мултикултуралан. Бродови су одиграли велику улогу у ријечкој повијести. Луке су некад биле оно нешто што су данас друштвене мреже. Биле су извор информација и мјесто размјене истих. Поред тога, географска позиција Ријеке је наравно одиграла своју улогу. Кад убодеш врх шестара на мапи у локацију Ријеке и почнеш радити кругове видиш занимљиве ствари. Тако да одговор може бити – “И море и близина запада су битне за тај неки ријечки израз.”

Лет 3 са почетка каријере се доста разикује од овог данас. Другачији је звук. Који вам је дио каријере дражи?

ПРЉА: Увијек нас је водила потреба за промјеном и развојем нашег звука и израза тако да су те неке разлике у импресијама посљедица тога. Ја подједнако уживам и у нашој раној фази као и у новим радовима из разлога што су плод нашег рада и истраживања.

Ваше пјесме су смишљене да запрепасте и шокирају публику. Већина ваших пјесама, рекли би овдашњи "пуританци", није за млађе од 18 година. Докле ћете моћи још да гурате тим темпом, ипак долазе оне године када човјек у себи носи све мање те енергије?

ПРЉА: На ово ти питање заиста не могу понудити одговор. Нек вријеме пресуди.

Да ли има младих рок снага које ће моћи да замјене вас стару гарду? Чини се да је данашња омладина помало млака, неенергична, без велике инспирације.

ПРЉА: Ја баш мислим да је ово сад једна пролазна фаза и да ће нас нове генерације ускоро угодно изненадити својом маштовитошћу и ангажманом. Наравно, можда гријешим али желим и вјерујем у то.

Да ли можемо очекиват од Лет 3 неки нови албум ускоро?

ПРЉА: Наравно. Увијек смо у фази креације тако да се припремите на наше нове уратке.

Имате ли за крај нешто мудро поручити читаоцима и својим вјерним фановима?

ПРЉА: Ма ништа мудро, видимо се на ОК фесту. Останите уз нас, јер ми смо уз Вас.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.