Званично отворене Олимпијске игре у Токију

Отварање је започело ватрометом, а затим је одана почаст жртвама пандемије коронавируса.

BUKA portal / 23. јул 2021

 

Готово четверосатном свечаности у петак су у Токију отворене Олимпијске игре које се одржавају под слоганом "Уједињени у различитости".

Отварање је започело ватрометом, а затим је одана почаст жртвама пандемије коронавируса због које се Игре и одржавају с једногодишњом одгодом, као и жртвама терористичког напада на ОИ у Минхену 1972.

Након уводног дијела од нешто више од пола сата услиједио је дефиле спортских делегација из 206 земаља. Традиционално, први су изашли спортисти из Грчке, а посљедњи су били домаћини Јапанци.

Босна и Херцеговина ће имати седам својих представника. Бх. джудисткиња Лариса Церић и атлетичар Амел Тука носили су заставу Босне и Херцеговине током церемоније отварања.

Босну и Херцеговину ће на Играма, поред Туке и Церић, представљати Лана Пудар, Емир Муратовић, Месуд Пезер, Неджад Хусић и Татјана Ђекановић.

Најупечатљивији дио свечаности била је тачка у којој је 1824 дронова изнад стадиона формирало лого Игара у Токију, а затим тај лого претворило у земаљску куглу.

Прије службеног дијела стадионом се заорила и легендарна антиратна пјесма Јохна Леннона и Yоко Оно из 1971. године “Имагине” у изведби Ангелиqуе Кидјо, Алејандра Санза, Јохна Легенда и Кеитха Урбана.

Након краћих говора предсједнице Организацијског одбора Игара Сеико Хасхимото и предсједника Међународног олимпијског одбора Тхомаса Бацха, Игре је службено отворио јапански цар Нарухито.

Он је тако поновио улогу свог дједа Хирохита који је отворио ОИ 1964. одржане такођер у Токију.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.