Звиздић: Изјава Дачића шовинистичко- милитаристичка

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздића реаговао је данас на изјаву министра иностраних послова Србије Ивице Дачића да “Босна и Херцеговина није и никада неће бити муслиманска како то хоће Бошњаци".

Fena / 15. јун 2019

- Уместо очекиваних добродусједних порука унапређења економске и друштвене сарадње, међусобног разумијевања и изградње повјерења на принципима истине, правде и толеранције, данас смо од Ивице Дачића, као министра вањских послова Србије, могли чути злонамјерне поруке мржње и нетрпељивости према свему што је босанскохерцеговачко и бошњачко. 

Ријеч је о шовинистичко- милитаристичкој изјави, која представља беспризорну надменост и у чијој је основи злокобна намјера да се у негативан контекст ставе Бошњаци, које паушално, лажно и неаргументивано оптужује да желе “муслиманску БиХ” - наводи се реговању Звиздића.  

У ствари, сматра Звиздић, овакав покушај бескрупулозне дискредитације цивилизацијске, моралне и интегративне улоге Бошњака у очувању цјеловите, суверене и вишенационалне Босне и Херцеговине, је потакнут од рецидива ултра-националистичке идеологије која је утемељена на митоманији и лажима, а чији је промотор и извршилац био Слободан Милошевић.

- Агресија на независну и међународно признату БиХ, као и актуелно негирање БиХ и лажно оптуживање Бошњака, од стране његових сљедбеника су врхунац такве политике. 

Никада се у историји Бошњака није појавио политички или било који други покрет, намјера или идеја у чијој основи није посматрана БиХ као вишенационално друштво равноправних грађана без обзира на њихову националну или вјерску припадност. 

 

БиХ увијек била, јесте и остаће босанскохерцеговачка и мултикултурна, и на читавој њеној територији је било, јесте и увијек ће бити мјеста за езане и црквена звона, за джамије, цркве, катедрале и синагоге - поручио је предсједавајући Савјета министара БиХ, а пренијела Фена.

Због тога, Звиздић је позивао политичке представнике "наших сусједа да босанскохерцеговачко јединство различитости, ако не могу разумјети, онда поштују". 

- Јер Бошњаци никада нису тражили “муслиманску” Босну. Напротив, Бошњаци, као и сви други грађани БиХ, босански Срби, босански Хрвати и сваки њен становник желе цјеловиту, јединствену, демократску и европску БиХ, као мултикултурно друштво једнаких шанси. 

Зато господине Дачићу, престаните лажно оптуживати Бошњаке. Прошло је вријеме октроисања, колонизирања, вишедеценијске деградације националног бића и културне самобитности Бошњака, и никада се више неће вратити. 

Без обзира на субверзивне сктивности које се проводе против суверенитета, интегритета и мултинационалног бића БиХ, и упркос “скривеним намјерама” које се између редова могу ишчитати у овој бизарној изјави,  у БиХ се неће догодити двије ствари: босанскохерцеговачки ентитет РС, без обзира на етничко чишћење, почињене злочине и геноцид, никада неће бити екслузивно српски, и тај исти ентитет никада неће постати “западна Србија”, како то очито неки желе и јавно изјављују. 

Ипак, злураде и хушкачке изјаве,  попут данашње Ивице Дачића, позивају на опрез и јединство свих пробосанскохерцеговачких снага јер, како је то једном рекао Иво Андрић: “Опасни могу бити људи који због свог незнања и своје ограничености неограничено вјерују у своју памет и проницљивост, и у тачност сваког свог суда и закључка - навео је Звиздић у саопштењу реагујући на данашњу изјаву Дачића, саопштено је из СМБиХ.  

Подсјећамо, Дачић је на Сабору СНСД-а у Лакаташима изјавио да "БиХ неће бити муслиманска како то хоће Бошњаци".


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.