Aleksandar Hemon


Kolumne

11.06.2019

MOJI RODITELJI / Aleksandar Hemon: Projekt Jugoslavija: Kako su sve sje**** od samog početka

Aleksandar Hemon

Moderno je mrzeti Jugoslaviju, ili joj postavljati dijagnozu Frankenštajna skrpljenog od rasparenih delova čiji je raspad bio neizbežan i nužno krvav.

Tema

04.03.2019

TV / Aleksandar Hemon: Moja scenaristička iskustva u Netflixu i seriji Sense8

Aleksandar Hemon

Prije nekoliko godina, učestvovao sam u razvijanju priče i zapleta za drugu sezonu Netflixove serije Sense8, u kojoj je osam glavnih likova, razbacanih diljem svijeta, u nekoj vrsti supertelepatske veze.

Kolumne

04.03.2016

Aleksandar Hemon / Donald Trump – američki Šešelj

Aleksandar Hemon

Poznati američki magazin Rolling stone objavio je 29. februara tekst „Donald Tramp – ratni zločinac u nastajanju“ novinara Aleksandra Hemona. Tekst prenosimo uz neznatna skraćenja.

Kolumne

01.12.2014

/ Aleksandar Hemon: Budućnost sreće

Aleksandar Hemon

Jučer je ovdje, u Americi, bilo Hvalodavanje (Thanksgiving). Obilježili smo praznik prigodnom trpezom, kod prijatelja koji su netom kupili spektakularan stan s pogledom kako na jezero Michigan, tako i na Muzej nauke i industrije.

Kolumne

18.09.2014

/ Aleksandar Hemon: Prvi dan

Aleksandar Hemon

Prije malo manje od tri godine, nepunu godinu dana nakon što nam je umrla kćerka Isabel, rođena je naša najmlađa kćerka Esther. Po rođenju je bila mlohava—medicinski termin je «hipotonična» - i nije mogla da doji, zbog čega joj je brzo pao šećer u krvi, pa je tako prvog dana završila na neonatalnoj intenzivnoj njezi.

Kolumne

25.08.2014

/ Aleksandar Hemon: Kako nikad ne otići

Aleksandar Hemon

Svako iz dijaspore ko posjeti rodni grad ima barem jednom sljedeće iskustvo: naleti na nekog poznatog; razmijene se rutinski izrazi radosti sbog susreta; upita se: «Kako je tamo?» pri čemu tamo znači ne ovdje, ali i gdje si ti ono?; pita se i «Kako su tvoji?» pri čemu tvoji sugeriše da se ne zna tačno ko je živ ko mrtav i koliko ih zapravo ima

Kolumne

17.05.2014

/ Aleksandar Hemon: Poslije potopa

Aleksandar Hemon

Građani Bosne i Hercegovine će prije izbora ove jeseni morati postaviti svojim vladaocima urgentne zahtjeve, ne samo za bolji život, nego za bilo kakav život.

Kolumne

12.04.2014

/ Tedžu Kol – intervju

Aleksandar Hemon

Jednog dana početkom oktobra 2011. čekao sam ispred hotela preko puta njujorške gradske biblioteke kada je Tedžu Kol došetao niz ulicu. Kretao se dugim koracima, kao neko ko se dobro snalazi po gradu. Tada smo se prvi put sreli, jer je trebalo da nas zajedno prevezu do Skrentona u Pensilvaniji gde smo pozvani na književni festival Pages and Places, posvećen knjigama i gradovima.

Kolumne

13.01.2014

/ Aleksandar Hemon: Uvod u kijamet

Aleksandar hemon

U srijedu 8. januara temperatura je već bila normalna za ovo doba godine u Chicagu, u četvrtak je još otoplilo, a u petak, dok ovo pišem, sipi kišica i snijeg se masovno topi. U međuvremenu u BH nam domovini cvjeta proljeće, na okolnim planinama nema ni zere snijega, vukovi se sa ovcama u rahatluku sunčaju, a može se skijati samo kompjuterski.

Kolumne

10.09.2013

/ Aleksandar Hemon : Pogled u bolju budućnost

Aleksandar Hemon

Nacija je uvijek prikucana za sadašnjost preživljavanja, pa nije nikakvo čudo da su bh. političari listom i temeljito lišeni bilo kakve političke vizije. To se zgodno uklapa sa njihovim porivima da sebi nagrabe dok još ima, pošto ovo neće dugo trajati—izvjesnost gore budućnosti i kleptokratija usko su povezani.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.