Goran Trkulja


Tema

11.05.2020

„Što na podu spavaš“ / Priča koja se od početka dokraja čita mokrih očiju

Goran Trkulja

Prikaz romana Darka Cvijetića: „Što na podu spavaš“, izdavač Buybook, Sarajevo/Zagreb, 2020

Recenzije

24.01.2020

RECENZIJA / Feđa Štukan: Maslinovog ulja kap

Goran Trkulja

Feđa Štukan: Blank, Buka, Banja Luka, 2019

Kolumne

28.09.2018

Republika Srpska poslije izbora u Bosni i Hercegovini / Republika Srpska nakon izbora: Etno-selo umjesto države

Goran Trkulja

Bosna će i poslije izbora samo naličiti na državu, dok joj u stvarnosti do demokratski uređene države nedostaje taman toliko pameti koliko joj fali građana: 97 odsto stanovništva radije bi da živi u vlastitom etno-selu, nego u nacionalnoj državi Bosanaca i Hercegovaca.

Kolumne

09.08.2018

Pravda za Davida / Podrži sad Pravdu za Davida, jer kad dođu po tebe i tvoje dijete, biće kasno!

Goran Trkulja

Svaki dan gledam ljude na Trgu Krajine u Banjaluci.

Kolumne

04.03.2014

Neobjavljena reportaža iz Sarajeva / Bosna i Ukrajina: Mir kao izvozni brend

Goran Trkulja

Stanje u kojem se diše na škrge, ali se diše, jede se jednom dnevno, ali se jede i spava se u stanovima u kojima su se zbile tri generaacije, ali se spava, slika je Bosne i Hercegovine danas.

Kolumne

09.02.2014

/ Zašto socijalni protesti ne mogu izazvati društvene promjene u BiH

Goran Trkulja

Bosna gori, a nacije nema

Kolumne

03.09.2012

Disolucija ili revolucija: / Bosna i Hercegovina se ne brani komunizmom

Goran Trkulja

Braneći opstojnost Bosne i Hercegovine pred američkim profesorom Johnom R. Schindlerom koji Bosni i Hercegovini proriče skoru propast Vuk Bačanović u tekstu (Vuk Bačanović: Da li narodi BiH “žele” njen nestanak?) poseže za krivom argumentacijom pa mu je poruka nemušta, a zaključak labav.

Kolumne

18.06.2010

/ Sloboda blebetanja

Goran Trkulja

<p>Postoje najmanje dva razloga zbog kojih bi<a href="http://www.nezavisne.com/dogadjaji/intervju/61609/Babic-Ruse-Dodika-da-sruse-Republiku-Srpsku.html"> dvodijelni intervju Dragomira Babića</a> u ‘Nezavisnim novinama’ od 11. i 12. juna 2010. godine morao ući u priručnike novinarstva u svim školama u kojima se ovaj zanat u Republici Srpskoj uči. Prvi je da se budućim novinarima pokaže koliko nisko pada profesija koja se stavi u službu jedne političke opcije, a drugi, još važniji, da se pokaže do kakvog apsurda je dovedeno novinarstvo u društvu u kojem sloboda medija ne podrazumijeva i odgovornost za objavljenu riječ. Bez te odgovornosti medij se stavlja iznad onoga kome je namijenjen ponižavajući i podređujući sebi onoga kome bi, po logici stvari, trebao da služi – čitaoca, gledaoca, slušaoca.</p>

Politika

22.04.2010

/ Zarobljenici etnosa

Goran Trkulja

<p>U kolumni pod naslovom Patriotizam (<a href="http://www.nezavisne.com/kolumne/vijesti/56948/Patriotizam.html">http://www.nezavisne.com/kolumne/vijesti/56948/Patriotizam.html</a>)  Željko Ivanković prevodi značenje ove latinske riječi sa nekadašnjeg „ljubav prema domovini“ iliti domoljublje na sadašnju sbh-varijantu:  droboljublje! Ova nakaradna značenjska geneza ima i „međustanicu“, pa se patriotizam „kod nas ... nerijetko shvaća i kao rodoljublje, što će reći ljubav prema rodu, plemenu, narodu”.</p>

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.