The Guardian


Kolumne

17.12.2020

Тхе Гуардиан / ЕУ и развој биометријских технологија

The Guardian

Једна новинарка је описала како је тестирана на граници између Србије и Мађарске. Иако је истинито одговарала на питања, вештачка интелигенција уређаја за контролу граница пријавила је да лаже.

Kolumne

17.09.2020

Глобално / Тхе Гуардиан: Аклиматизација демократије

The Guardian

Чак се и најбоље демократске земље слажу: у случају рата демократија се привремено суспендује

Kolumne

29.07.2019

ТХЕ ГУАРДИАН / Мјесец

The Guardian

Индија, Кина и Израел већ су тамо послали лунарне летилице без посаде, док Америка промовише пројекат „Месечеве капије“. Он подразумева изградњу свемирске станице која ће кружити око Месеца…

Kolumne

29.08.2018

Тхе Гуардиан / Уклањање камена из сурове прошлости

The Guardian

Педро Сáнцхез и његова социјалистичка влада донели су одлуку која ће помоћи Шпанији да остави за собом наслеђе грађанског рата и фашистичке прошлости.

Kolumne

27.07.2018

/ Соросова филозофија и њена фатална грешка

The Guardian

Истог дана крајем маја када је добила отказ на ТВ АБЦ због расистичких твитова о Обаминој саветници Валери Джерет, глумица Розен Бар је оптужила Челси Клинтон да је удата за Соросовог нећака.

Kolumne

17.06.2018

Тхе Гуардиан / Опијени националном славом

The Guardian

На просто низање историјских чињеница одговорено ми је хистеричним личним нападима, што је реакција типична за зависника у процесу одвикавања. Овде је то Британија зависна од своје националне славе.

Vijesti

19.12.2017

Тхе Гуардиан / Муслиманска редитељица која је снимала неонацисте: „Мислила сам да нећу преживјети.“

The Guardian

Прошлог љета, редитељица Дееах Кхан почела је добивати пријетње мучењем, силовањем, смрћу, које жене из маргинализираних група, поготово активистице и гласне жене, често добивају. У интервјуу са ББЦ-ом, Кхан је навела чињеницу да Велика Британија никада неће бити земља само бијелаца, те да се треба изградити будућност у коју сви припадамо једнаким дијелом.

Tema

25.08.2017

ИНТЕРВЈУ / Грасон Перр: Носталгичан сам за временима кад су галерије зјапиле празне

The Guardian

Сад су панкери пензионери, тетоваже питоме, а Дамиен Хирст је за породичног изласка. Грасон Перр уочи своје нове изложбе – Тхе Мост Популар Арт Ехибитион Евер! / Најпопуларнија изложба свих времена! – коначно прихвата чињеницу да се јучерашње побуне данас уновчавају

Kolumne

18.05.2017

Тхе Гуардиан / Манифест лабуриста – храбар корак

The Guardian

У Британији се левичари деле на оне који верују да су тржишта нужно зло и оне који мисле да су она непотребно зло. Манифест Джеремија Корбина лабуристе сврстава међу ове друге.

Kolumne

10.02.2017

КОЛУМНА / Тхе Гуардиан - Назовимо то американизам

The Guardian

1938. извештач Не орк Тимеса је упозорио: „Ако фашизам дође у Америку он неће носити етикету Маде ин Герман, његов симбол неће бити кукасти крст; чак се неће ни звати фашизам већ американизам.“

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.