Додиков крунски доказ против себе

balkanskispijun / 10. март 2011

Након милион прилога „60 минута“ о диктаторским и мафијашким подвизима „Вожда“ Милорада престао сам у то вјеровати. Постало је смијешно и интересантно, али, као и злочини након рата, претјерано да би се у то вјеровало.

Данас нас је Додик вишеструко разувјерио и позвао да се опет осврнемо на тих црних „60 минута“.

Најприје је данас изјавио да ће наложити МУП-у РС-а да хапси генерала Дивјака нађе ли се овај на територију РС-а. Шта увиђамо из ове изјаве:

1. 1. У РС-у правосуђе нема везе са хапшењима него се хапсе они за које Додик то нареди.

2. 2. Додик маже очи народу и пумпа популистичко-националистичке гласове иако и сам зна да до тога никада неће доћи јер би сљедећи корак било хапшење њега и његових страначких сарадника у Сарајеву. Корак иза тога био би неизбјежно рат.

Међународна заједница ипак није толико глупа да такаво што себи допусти и да пропадну све паре уложене у БиХ, а Додик дефинитивно није неовисан о Међународној заједници као што се представља. Плеше Миле сваку ноту коју МЗ одсвира, само срећом по њега ових година Запад не свира пуно па кад скине уста са фруле Миле се растрчи и пјева борбене.

Ставимо по страни немогућност овога чиме Миле пријети и вратимо се на чињеницу да има капацитет да таквом акцијом пријети. То би значило да је Миле данас, хладно, признао све оно што му „60 минута“ натура – Миле је извршна, судска и законодавна власт у РС-у. Он је тужилац, полицајац, суд, позиција, опозиција, предсједник, премијер, алфа и омега читавог система мањег ентитета.

Признао је, дакле, Миле данас све оптужбе. А шта нам то говори? Какве везе то има са упадом, претресом и испитивањима студената у Бања Луци данас? За неупућене данас су обавјештајци Обавјештајно-безбједносне агенције упали у просторије Студентског парламента у бањалучком кампусу, при томе кршећи закон јер нису тражили дозволу од Универзитета.

Милетово данашње признање нам говори да је то он лично наручио, као што може наручити било шта у РС-у, у или изван закона. Миле је дакле наручио, одобрио улазак и „испитао“ студенте. Познајући „храброст“ својих колега студената широм БиХ, након данашњег застрашивања од најављених протеста неће бити ништа. А дај Боже да ме колеге Бањалучани изненаде и аргументовано побију. Ипак не кривим их и да одустану.

Не кривим их јер процес застрашивања код сваке полицијске, диктаторске власти, иде увијек у три оквирна корака.

Први знак је када вам у кућу, организацију, на посао, пошаљу инспекцију да „испита“ исправност рада.

Други корак слиједи ономе ко не схвати прво упозорење, услиједи му економски прогон. Дакле добије отказ са посла, уништи му се фирма, родитељи му добију отказ, избаце га са факултета, подигну неку фиктивну оптужницу против њега, осуде га, не дају му да полаже испите или га обарају, итд.

Трећи корак услиједи оним најтврђим који ни након економског и друштвеног изопачење не клекну и не пољубе вожду ноге, а при томе наставе да „звижде“. Трећи корак је смрт, али не било каква, него јавна. Као што су некада италијански мафијаши убијали својим кратким сачмарама да би се знало са каквом се ватром играло, тако и криминални режими своје неистомишљенике, издаице и противнике убијене остављају са јасним обиљежјима. Најчешће су то бомбе испод аута, или пак убиства на улици,... Звучи познато, зар не? Та убиства са тако јасним обиљежјима остају неразјашњена. Звучи још познатије, зар не?

Свакоме ко зна макар мало мислити својом главом Додик је данас поручио да му може мимо било каквог закона и обавезе пресудити све док је на његовом феуду – РС-у. Зар не?

Срамотно је то што су медији у Федерацији ову вијест пренијели тек као један у низу Додикових напада бјеснила који ће запалити народ данас и бити заборављени сутра. Још је срамотније што су медији у РС-у ову информацију која свједочи о њиховом кметовском положају и потпуном одсуству демократије пренијели као да се ради о наредби националног спасења.

Данас је Милорад Додик дао кључни доказ против самога себе и потврдио свој деспотски положај, али умјесто линча за узврат ће добити националистичке овације, политичке поене и гласове оних који бјеже од слободе.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.