10 златних савјета који ће олакшати врућине вашем кућном љубимцу

Више температуре можда вас могу измамити на дуљи боравак на отвореном, но за власнике кућних љубимаца то може значити и више посјета ветеринару.

Zadovoljna / 18. јун 2021

 

Опћенито, љети се ветеринари највише сусрећу с проблемима коже, инфекцијама уха и озљедама опћенито. Мачке пуно боље подносе врућину него пси, а птице ће се радо окупати у здјелици воде. Тијеком топлијих мјесеци више пажње посветите држању вашег љубимца, а у томе ће вам помоћи неколико савјета

1. Осигурајте им довољно свјеже воде
Љубимац мора имати довољно свјеже воде на располагању, по могућности хладне. Здјелице с водом и појилице увијек морају бити пуне, а воду мијењате неколико пута дневно јер топла и устајала вода може пореметити пробаву вашег љубимца.

2. Омогућите им довољно хлада или свјежег зрака
Омогућите свом љубимцу да се сакрије од сунца у сјени. Ако борави у затвореном простору, тај простор мора имати проток свјежег зрака. Пазите на пропух јер су птичице врло осјетљиве на њега 3. Никада их не остављајте у аутомобилу

Чак и ако су прозори отворени, унутарња температура може порасти за 19 ° Ц у само 7 минута. Тијеком врућег дана, то може бити смртоносно.

4. Припазите на знакове топлинске исцрпљености
Ако ваш пас показује знакове исцрпљености узроковане топлином (тешко дахтање чак и кад лежи, сухе или јарко црвене десни, густа слина, повраћање, прољев, климавост ногу) немојте га ставити у ледену воду јер то може узроковати стање шока.

Умјесто тога, премјестите га на хладније мјесто, огрните влажним ручником и умачите му шапе у млаку воду. Посветите пажњу пазусима и трбуху те га што прије одведите ветеринару. Мацу ћете расхладити газом намоченом у хладну воду. Такођер, у крпу можете замотати врећицу с ледом те јој прислонити на потиљак гдје ћете је држати неколико минута.

5. Расхладите затворене просторије
Укључите климу у вашем дому, посебно ако одлазите од куће на неколико сати. Кућни љубимци за врућина воле климу с оптималним 22 ступња Целзијевих. Избјегавајте расхлађивање вентилатором.

6. Немојте им пуно скраћивати длаку
Иако се може чинити логично да вашег љубимца ошишате што краће, одуприте се том пориву. Ако се чак и јако дуга длака редовито четка, то омогућује бољу циркулацију и помаже животињама у регулацији њихове тјелесне температуре.

7. Бирајте вријеме шетње
Не шећите пса у доба дана када је у зраку највише топлине и влаге, што је обично између 13 и 16 сати. То је особито важно за псе с кратким њушкама, попут булдога. Наиме, они се тада, због скраћених носница, не могу учинковито расхладити дахтањем. Такођер, не тјерајте љубимца на исцрпљујуће активности, а ако се напрезао – пружите му могућност да се адекватно одмори у хладу.

8. Омогућите псу да се расхлади у морској води, папигицама да се окупају, а глодавцима да се наслоне на хладнији предмет
Море је особито здраво за псе, посебице за алергичаре који имају проблема с кожом. Што се соли тиче, због заштићености дебелом поддлаком и природном масноћом длаке, сол не допире до псеће коже па се не треба бојати кожних инфекција.Папигице ће се радо окупати у води па им ставите пуни тањурић у кавез. Такођер их можете пошприцати водом из бочице у којој нисте држали никакве кемикалије. Глодавце ће расхладити залеђена боца воде омотана крпом и привезана уз кавез.

9. Ублажите им настале опеклине
Ако је ваш љубимац задобио опеклине, на надражено подручје нанесите танак слој производа од чисте алое вере (два пута дневно). Ипак, распитајте се код ветеринара о производима који се могу користити у те сврхе.

10. Користите крему за сунчање
Рак коже је најчешћи облик рака код паса и други најчешћи у мачака. Иако крзно пружа одређену заштиту од сунца, требали бисте на љубимце нанијети заштиту од сунца сваких 3 до 4 сата на мјеста која су најмање покривена длаком: трбух на псима (особито онима који воле лежати на леђима), а код мачака уши те нос. То су уједно и подручја гдје ће се најчешће појавити малигни тумори. Користите производе израђене посебно за кућне љубимце, јер неки састојци попут цинкоксида могу бити отровни за њих.

 

Задовољна

 

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.