158 СТРАНИЦА ПРИЈЕДЛОГА ЗА ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА: Проширена истрага против Бојића и Марковића у предмету "Корона уговори"

Милош Стевановић, адвокат осумњичених Саше Марковића и Славка Бојића рекао је данас да су проширене истраге против његових клијената.

Elvir Padalović / 14. октобар 2021

Foto: BUKA

 

"Оно што јавност може да занима јесте да је проширена истрага и да се сад Саша Марковић сумњичи за злоупотребе које се тичу болнице у Добоју, а код Славка Бојића имамо случај да тужилац сад испитује његова друга повезана лица, књиговодствене раднике" рекао је Стевановић.

Подсјетимо, почеттком октобра ухапшен је директор болнице у Добоју Младен Гајић због сумњи у малверзације приликом набавки у здравственим установама Републике Српске у вријеме ванредног стања.

Како смо објавили раније, директор се сумњичи да је током ванредног стања изазваног пандемијом вируса корона набављао заштитне маске и опрему од туристичке агенције "Травел фор фун", исто као и директор Института за јавно здравство, о чијем продужењу притвора суд одлучује данас, као и за директора ове агенције Сашом Марковићем.

Приликом набавки, болница у Добоју је наручила од "Травел фор фун" опрему у вриједности од 127.000 КМ и то преговарачким поступком без објаве обавјештења. 

Славко Бојић директор је фирме "Процонтрол" а Посебно одјељење Републичког јавног тужилаштва проширило је истрагу и у његовом случају.

За шта се терете Зељковић, Бојић и Марковић?

Подсјетимо, како Славко Бојић се терети да је "неутврђеног дана марта 2020. године је заједно са Драганом Дубравцем, директором Промединг д.о.о Лакташи закључио уговор о формирању конзорцијума за увоз заштитне опреме и медицинских маски наручиоцу ЈЗУ Интитут за јавно здравство РС, свјесни да правно лице “Процонтрол” није регистровано за промет медицинског опремом нити је уписан у регистар велепрометника медицинским средствима, у циљу да наступањем као група понуђача прибаве корист неквалификованом лицу “Процонтрол”.

Бранислав Зељковић у својству службеног лица в.д. директора, који је закључком Владе РС од 10.3.2020. године задужен да врши набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава у сврху спречавања појаве корона вируса у РС, искориштавањем службеног положаја и овлаштења прибавио је корист правном лицу “Процонтрол” на штету средстава буджета РС, на начин да је искориштавањем ванредне ситуације за територију РС провео поступак јавне набавке преговарачким постпуком без обавјештења о набавци. Ријеч је о 50.000 комада медицинских респираторних маски ФФП2 процијењене вриједности 345.000 КМ без ПДВ-а. 

У складу са претходним договором, дана 16.04.2020. године ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске је издао рачун и отпремницу за медицинске маске КН95, по цијени од 6,90 КМ без ПДВ-а ( 8,073 КМ са ПДВ ) по комаду, односно укупно 345.000,00 КМ без ПДВ ( 403.650,00 КМ са ПДВ), који износ је Институт дана 21.04.2020 и 050.050.2020. године у цјелости исплатио "Процонтрол" д.о.о Бањалука, иако је Славко Бојић, као директор Процонтрол д.о.о Бањалука знао да је "Промединг" д.о.о Лакташи увезао маске од инодобављача из Кине...по цијено од 0,2 УСД по комаду (0,36 КМ) а потом исте маске фактурисао Процонтрол д.о.о Бањалука по цијени од 2,06947 КМ без ПДВ по комаду,а "Процонтрол" д.о.о Бањалука по вишеструко увећаној цијени маске фактурисао и испоручио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, па је на такав начин Бранислав Зељковић без било какве претходне провјере тржишних и набавних вриједности маски, пропустивши да изврши надзор над пријемом истих и утврди да су умјесто медицинских респираторних маски испоручене маске без одговарајуће медицинске декларације, цертификата и стандарда, неквалификованом правном лицу "Процонтрол" д.о.о Бањалука прибавио имовинску правну корист на штету средстава буджета Републике Српске у укупном износу од најмање 241.500, 00 КМ.

Зељковић се терети да је искористио свој службени положај на начин да је прибавио корист правном лицу “Травел 4 Фун” на начин да је искориштавањем ванредне ситуације прихватио понуду за набавку медицинских заштитних одијела, маске за лице и професионалног неконтактног дигиталног термометра 500 комада. Све је укупне вриједности 2.388.500 КМ без ПДВ-а.

Зељковић није извршио надзор нити провјеру наруджбе те је умјесто медицинских добио немедицинска одијела без одговарајуће медицинске декларације, цертификата и стандарда који нису поријеклом из Кине већ су произведени у БиХ, иако се у понуди наводило да су из Кине.

“Травел 4 Фун” је наведена заштитна одијела куповао од фирме Ултимакс д.о.о Бања Лука по цијени од 22,50 КМ  чиме је “Травел 4 Фун” стекао корист у износу од 550.000 КМ на штету буджета РС.
 

 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.