600 000 људи у БиХ живи са 3 до 5 КМ дневно

Међународни дан борбе против сиромаштва обиљежава се сваке године 17. октобра у цијелом свијету.

BUKA / 17. октобар 2019

Резолуцијом 47/196, Генерална скупштина Уједињених народа одредила је тај дан за подстицање свијести о потреби искорјењивања сиромаштва и биједе у свим земљама, нарочито оних у развоју. Међународни дан борбе против сиромаштва  је прилика да се препознају напори и храброст особа које живе у великом сиромаштву широм свијета, посебно у подручјима захваћеним ратом и природним катастрофама.

Усвајањем Агенде одрживог развоја 2030, дефинисано је 17 амбициозних циљева, од којих први и друг циљ се изравно односе на смањење сиромаштва и искоријевање глади у свијету. 

Све до недавно, термин сиромаштво примјењиван је у значењу недовољних прихода за набавку минималне корпе роба и услуга. Данас се сматра да је сиромаштво стање када недостају основне могућности за достојанствен живот.

Препознатљиво је да се сиромаштво манифестује на разне начине, међу којима су недостатак прихода и средстава довољних за осигурање одрживе егзистенције, глад и неухрањеност, слабо здравље, ограничена или никаква доступност образовању и осталим основним услугама, повећана смртност - укључујући смртност од болести, бескућништво и неадекватни стамбени услови, несигурно окружење, друштвена дискриминација и изолација.


У БиХ према, анализама сектора социјалне заштите, око 600 000 људи живи са 3 до 5 КМ дневно, тачније у сиромаштву и не могу приуштити да вечерају.

Држава нема одговорности у овоме што се зове социјална политика, а ентитети је воде са заједничком негативном карактеристиком јер ову област воде министарства финансија, који социјална давања разумију искључиво као трошак.

Бреме сиромаштва, нарочито погађа младе који припадају маргинализованим групама: избјеглице, расељене, особе са инвалидитетом, младе ромске националности, те незапослене, многочлане породице, дјецу и самохране родитеље. Младе жене су чешће изложене опасности од сиромаштва, посебно оне које су изложене насиљу и самохране мајке. Сиромаштво је распрострањеније међу руралним становништвом.


Из Дирекције за економско планирање БиХ, поводом 17.октобра, речено је како, према послједњој Анкети о потрошњи домаћинства БиХ 2015, Агенције за статистику Босне и Херцеговине, преко 170.000 домаћинстава или пола милиона становника у Босни и Херцеговини били су испод прага релативног сиромаштва у 2015. години. 

"Стопа релативног сиромаштва становништва у Босни и Херцеговини била је 16,9%. Стопа сиромаштва старих (65+)износи 19,6%, а удио дјеце (<15година) која живе у релативно сиромашним домаћинствима је 18,7%. што је више од просјека за земљу. Према статусу запослења носитеља домаћинства, у највећем ризику од сиромаштва су домаћинства у којима је носитељ домаћинства неспособан за рад (38,5%), а најмања је када је носитељ домаћинства запослен 11,6%. Према подацима Агенције за статистику у Босни и Херцеговини у 2018.години, један од облика социјалне заштите примало је преко пола милиона становника, тачније 549.546 корисника, од чега 129.673 малољетних корисника и 419.873 пунољетних корисника" саопштено је.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.