Бањалука: Одборници увјеравају да ће подржати Грађанску инцијативу за Борик!

“Од свих смо добили увјеравања да ће подржати нашу Грађанску иницијативу за Борик. Рекла бих да у ГИ за Борик влада благи оптимизам, међутим, видјећемо сутра на сједници Скупштине како ће се ствари одвијати”, рекла је за БУКУ Санда Вукојевић.

Maja Isović Dobrijević / 30. мај 2016

Одлуком Врховног суда Републике Српске одлучивање о Грађанској иницијативи за Борик је враћено на поновно гласање у Скупштини града Бањалука, које ће се одржати  сутра на 46. редовној сједници Скупштине.

ГИ за Борик је у протеклом периоду одржала низ састанака са представницима градских одбора политичких странака, али и са појединим одборницима лично. Санда Вукојевић из ГИ за Борик каже да су разговарали са представницима градских одбора политичких партија које су заступљене у Скупштини града. “Од свих смо добили увјеравања да ће подржати нашу Грађанску иницијативу за Борик. Рекла бих да у ГИ за Борик влада благи оптимизам, међутим, видјећемо сутра на сједници Скупштине како ће се ствари одвијати”, рекла је за БУКУ Санда Вукојевић. Она каже да су им многи политичари признали да им у почетку није било баш сасвим јасно о чему се овдје заправо ради. “Међутим, протеком времена су схватили да нам је једини приоритет очување дјечијег игралишта. Рекла бих да је превагнуо здрав разум и закључак да смо за дјечије игралиште, а не против Срспке православне цркве”, каже Санда В. Подсјетимо да дборница Социјалистичке партије, Мира Галић, није жељела да се састане са представницима ГИ за Борик.

 

Фото: Санда Вукојевић, ГИ за Борик

 

“Желим да нагласим да је Мира Галић, чланица Социјалистичке партије,  једина одборница у Скупштини града која није жељела да се састане са нама. Осим што њено одбијање сматрамо неодговорним, имајући у виду њену дужност одборника, апсурд је већи будући да је Мира Галић дугогодишња помоћница директорице Центра за предшколско васпитање и образовање и најозбиљнији кандидат за будућу директорицу. Дакле, будућа директорица установе која брине о добробити дјеце не жели да разговара  са представницима грађана о очувању дјечијег игралишта”, каже Санда. ГИ за Борик до сада није добила никакав званичан коментар Српске православне цркве по овом питању, а из Иницијативе су рекли да га ни не очекују, јер је СПЦ својим гласним ћутањем јасно изразила свој став о овом питању. Грађанска иницијатива и активности око ње траје већ дуже вријеме, а на питање шта их је одржало цијело ово вријеме Санда каже: “одржало нас је увјерење да радимо у најбољем интересу дјеце и становника Борика, чињеница да су грађани на нашој страни и чињеница да је закон на нашој страин”. Да још једном поновимо, због чега је важно очувати ову зелену површину: - Зато што дјеца имају право на простор за игру - Зато што дјеца имају право да се безбједно и безбрижно играју на дјечијем игралишту - Зато што је основна потреба дјеце да трче на ливади - Зато што су дружење и игра са вршњацима на отвореном простору основни предуслов за развој физичког, психичког и сваког другог аспекта личности дјетета - Зато што је обавеза нас старијих да им то обезбиједимо

 

Фото: БУКА архива

 

“Очекујемо да ће ове стручне комисије расправљати и аргументима ГИ за Борик који се односе на права дјеце, заштиту животне средине и планске документе Града Бањалука, а како је предвиђено Пословником о раду Скупштине и одлуком Врховног суда РС”, истичу из ове Инцијативе. Подсјетимо да је на сједници Скупштине у новембру прошле године, када се први пут одлучивало о Грађанској иницијативи за Борик, чак девет од укупно 31 одборника нису присуствовали сједници, што из Инцијативе сматрају поражавајућим, те једним од главних разлога зашто ГИ за Борик није добила потребну већину гласова. ГИ за Борик за само седам дана петиције добила потписе више од 5000 грађана Бањалуке, док је стварна подршка грађана далеко већа. Грађанска иницијатива за Борик како се противи изградњи православног храма и пратећег објекта  на јавној зеленој површини у овом насељу,  а противи се и изградњи било којег другог објекта који би грађанима Борика одузео ову јавну зелену површину и дјечије игралиште. Треба још једном напоменути да у важећем регулационом плану и даље стоје три нова вјерска објекта у Борику, један код Јеврејског културног центра, други код садашњег Козума, а за трећи се тражи нова локација, јер је грађанима неприхватљиво да црква буде изграђена на мјесту дјечијег игралишта.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.