Бањалука позната по БРУТАЛНИМ РАЦИЈАМА: Људи страхују, не знају како да се понашању!

Да ли је ово добар начин на који Бањалука треба да дочекује туристе које жељно ишчекује?

Maja Isović Dobrijević / 03. јануар 2020

Foto: Ilustracija

 

У Бањалуци током 2019. изведене 44 рације. То су операције које узнемиравају Бањалучане и изводе се током вечерњих часова у градским кафићима и клубовима. Свима је познато да су бањалучке рације бруталне и многи их се разлогом плаше.

У тим моментима не смијете постављати питање било да сте мушкарац или жена, полиција вам претура по личним стварима, али и аутомобилима. Људи не знају како да се понашају у таквим ситуацијама које лако могу ескалирати у полицијско насиље.

Углавном се током рација проналазе мање количине опојних дрога, па смо бањалулкој полицији поставили питање колико кошта извођење једне оперативно-тактичке радње „Рације“. Одговор од полиције на ово питање нисмо добили.

Бањалучку полицију питали смо на основу чега се планирају рације, зашто се изводе у одређеним кафићима и на основу којег разлога:

"Рација се планира на основу расположивих безбједносних података или процјене, односно прогнозе да ће се на мјесту њеног вршења наћи и ухапсити извршиоци кривичних дјела и прекршаја и лица за којима се трага и предузети друге мјере и радње од значаја за спречавање и откривање кривичних дјела и прекршаја.

Дакле, циљ рације састоји се у: спречавању вршења кривичних дјела и прекршаја, проналажењу и хапшењу извршилаца кривичних дјела и прекршаја, проналажењу и лишењу слободе лица за којима се трага, проналажењу и обезбјеђењу предмета и трагова који могу послужити као доказ у кривичном и прекршајном поступку, откривању нових пунктова (криминогених жаришта) и објеката гдје се састају криминогена и друга девијантна лица", кажу за БУКУ из ПУ Бањалука.

Рација се врши на основу овлашћења датих полицији, односно у складу са чланом 29. и 41. Закона о полицији и унутрашњим пословима. Рација је испланирана оперативно – тактичка радња, а спроводи се муњевито, ради изненадне контролене одређеног броја лица која су затечена у блокираном простору или објекту.

Раније смо на порталу БУКА писали о начинима на које се изводи рација, јер су се Бањалучани жалили на бруталност ових операција. У исповијести за БУКУ Бањалучанин Петар Пердув који је свједочио рацији која се десила 29. септембра у раним јутарњим сатима у једном кафићи рекао је да је за њега најтежи призор, а вјерује и за све остале присутне те вечери, био однос према једној дјевојци.

“Ту дјевојку познајем од раније. Она је стајала за столом за којим сам се и ја нашао, а због невјерице оног што је видјела пред својим очима, препаднуто и кисело се насмијала. Тај осмијех се није чуо, али га је један припадник МУП-а видио, затим је пришао, ухватио дјевојку за руку и стргао са сећије на којој је сједила. Дјевојка је пала у претходно разбијено стакло, затим су је подигли и брутално избацили. Затим, мог друга, након одговора на питање како се зовеш, један од припадника МУП-а одговара ‘А ТИ СИ ТАЈ’  и након тога слиједи  јак ударац у потиљак. Он их је тужио, али сам сигуран да никад неће добити одговор, јер су сву бруталност снимили личним камерманом, што говори да им је држава дала право да вербално и физички малтретирају без икаквог основа”, прича Пердув.

На крају се може поставити питање зашто се ове оперативно-тактичке радње „Рације“ морају изводити на овај начин, да ли је то начин на који Бањалука жели да се представи грађанима, али и туристима које жељно ишчекује.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.