ББЦ: Како остати срећан у тешким временима-Скрените мисли, фокусирајте се на мале ствари, средите кућу

Имајући у виду да се пандемија коронавируса развија и све више људи је изоловано у својим кућама, са свим дешавањима, ограниченим кретањем, затвореним границама, тешко је не бити преплављен различитим емоцијама.

Nedeljnik / 21. март 2020

Чак и у доба стреса и анксиозности, можете да урадите нешто да бисте подигли расположење. Наука која се бави емоцијама је компликована, али је добро истражена. ББЦ је написао најбоље савете које је прибавио од најбољих стручњака током претходних година, и објавио оне које ће помоћи у време изолације.

1. Скрените мисли

Лако је упасти у стање сталног размишљања и бављења темом која нас узнемирава, било да је то пандемија, ванредно стање или шта ће бити после. Или нешто друго. Али, спречавање мисли да се стално враћају на ту тему, односно спречавање руминација о стресним догађајима тако што ћемо скренути пажњу на нешто друго, може значајно да снизи притисак и брже га врати на нормалне вредности.

2. Ако медитирате, имајте на уму да то не помаже свима

У оваквим временима, многима би медитација помогла. Али другима можда уопште не помаже – управо из претходног разлога. За неке, вежбање мирноће може једноставно да буде окидач за руминације (понављајуће мисли). Може бити тешко не размишљати о стресним догађајима када покушавате да очистите свој ум. То је можда разлог због чега су докази о добробити медитације пуни мањкавости. За то људе, можда ће јаче одвлачење пажње и скретање мисли бити боље од медитације.

3. Преокрените ситуацију

Како тумачимо своје емоције у великој мери зависи од тога од контекста. На пример, у својој књизи “Срећа” Дерен Браун даје пример тенисера који улази у меч с императивом мисли “Морам да победим”. Ако постави очекивање да је победа све, па играч почне да губи, осећаће се као промашај. У ову замку упадају перфекционисти и зато они реагују с више кривице, стида и беса кад осете да не успевају. Могуће је да ће чак и одустати.

Тај тренутак контроле је кључан. Стресне ситуације су често ван наше контроле, а ми стварамо анксиозност и бригу када покушавамо да контролишемо оно што не можемо. Фокусирање на оно што се може контролисати, с друге стране, може да умањи осећај анксиозности.

4. Не будите опсесивни тиме да будете позитивни или срећни

Ово може да изгледа конструктивно: можда ће се испоставити да је лоша идеја јурити позитивне емоције. Активно бављење срећом може да доведе до обрнутог ефекта. Као прво, што се више фокусирамо на своју срећу, мање ћемо се фокусирати на срећу људи око нас, што се показало да доприноси осећају изолације и усамљености. Постоји и веза између потраге за срећом и осећаја да време “цури”. И опет, ако сте усредсређени на исход попут: “Морам да осећам срећу”, можда ћете се осећати горе ако не успете у томе, иако је потпуно нормално да не можемо да осећамо срећу у стресним временима.

5. Фокусирајте се на мале ствари

Можда је онда мудро трошити мање времена на покушаје да будемо срећни, и усредсредити се на ситнице које нас усрећују. У својој књизи “Десет минута до среће”, Сенди Мен, предавач на Универзитету Ланкашир, залаже се за вођење дневника. Њена стратегија заснива се на “позитивној психологији”, добро успостављеној области психологије, која сугерише да можемо да поправимо расположење фокусирајући се на мале ствари које нам свакодневно доносе срећу. Мен каже да одговори на следећих шест питања, задатак који траје десетак минута, може да нам помогне да пронађемо више среће у животу.

1. Која вас искуства, чак и она свакодневна, чине задовољним?

2. Које похвале и повратне информације сте добили?

3. Који су то били тренуци чисте среће?

4. Која су ваша постигнућа, ма колико мала била?

5. Због чега сте се осећали захвалним?

6. Како сте показали љубазности?

6. Можда можете да обавите велико спремање

Ако се нађете у карантину, искористите ову прилику да очистите своју кућу. То је донело много користи. Неред нам отежава да се усредсредимо на задатке, па ако морате да радите од куће, брзо сређивање вам може помоћи да обавите свој посао. Неуредна спаваћа соба повезана је с проблемом у спавању, а неуредна кухиња с доношењем лоших здравствених одлука, попут посезања за брзом храном. Ако ћете проводити више времена у кући, исплатиће се да свој животни простор доведете у ред.

7. Уравнотежите време које проводите на друштвеним мрежама

Друштвене мреже су пуне лоших вести, али за многе је то и кључан начин да остане обавештен, али и повезан с пријатељима и вољенима. То што ћете држати телефон ван спаваће собе, или ограничавање времена које ћете провести без екрана, може да помогне у томе да уравнотежите негативне и позитивне стране друштвених мрежа, пише Недељник

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.