Нуде бесплатна сјемена и загарантован откуп: Засијати што више да не бисмо гладовали!

"Видимо да се затварају границе и да се ограничава проток роба и кретање људи и процјењујемо да је храна у овој години засигурно битан ресурс"

Tatjana Čalić / 24. март 2020

Пандемија корона вируса, са којом се суочавамо посљедњих дана, потакла је неке локалне заједнице да се покрену и понуде конкретне мјере, којима би се обезбиједило довољно хране за предстојеће мјесеце.

Сјајна иницијатива долази из града Цазина, који је крајем прошле седмице свим заинтересованим пољопривредницима и осталим грађанима понудио да се, уколико желе извршити сјетву кукуруза, граха или кромпира, могу обратити Градској служби за пољопривреду, од које ће добити сав репроматеријал: сјеме, заштиту, гнојиво и гориво потпуно бесплатно. 

Такође, из управе Града Цазина су поручили и да ће откупити сав вишак произведених култура, уколико не буде потребан онима који се укључе у овај пројекат.

„Ми видимо да криза око цорона вируса, осим у здравственом смислу, утиче на све државе и све глобалне процесе. Видимо да се затварају границе и да се ограничава проток роба и кретање људи и процјењујемо да је храна у овој години засигурно битан ресурс. Због тога смо покренули процес набавке сјемена и осталог репро материјала потребног за успјешну сјетву јер у ситуацији неког лошијег сценарија, за који се свакако надамо да ће изостати, битно је реаговати на вријеме”, рекао је градоначелник Цазина Нермин Огрешевић, образлажући овај потез локалне власти.

У циљу сузбијања посљедица новонастале ситуације изазване глобалном пандемијом коронавирса, реаговало је и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства СБК, апелујући на пољопривредне произвођаче да приступе сјетви, а Министарство се обавезало да ће осигурати суфинансирање сјемена, горива, ђубрива и заштитних средстава.

И Аграрни фонд града Требиње понудио је бесплатна сјемена да се људи склоне из града на село. Сви заинтересовани становници градских мјесних заједница могли су се јавити до 20. марта, а додјељивани су мали пакети сјемена за породичне потребе, кромпира, лука и грашка.

Раде Јовичевић из Удружења повртлара РС сматра да домаћа производња у потпуности може подмирити потребе домаћег тржишта и да се у том смјеру требало одавно ићи. 

Његово мишљење дијели и Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника. Он је похвалио иницијативе које су заживјеле у горе поменутим општинама. Ипак је нагласио да је такво нешто могуће у мањим општинама и гдје већ постоји заинтересовано становништво које би производило храну. Пуно теже је то у овом моменту учинити у општинама и градовима који имају или искључиво велике произвођаче или врло мало становништва и земљу која већ годинама није обрађивана.

Пољопривредни произвођачи се слажу у једном - производња хране и пољопривреда су велика предност овога подручја. Статистике из неких прошлих времена кажу да се са ових подручја некада извозило 80 посто хране, док оне посљедње кажу да се толико или чак и знатно више данас увози у БиХ.

Наглашава да би ситуација са корона вирусом - отежаним увозом и извозом робе, те одлукама већине држава да неће извозити своје прозводе, како би подмирили потребе домаћег становништва - могла бити добра порука прије свега надлежним институцијама, а онда и свима нама, да је крајње вријеме да се посветимо развијању домаћих капацитета и производа.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.