БИЛО ЈЕ И ВРИЈЕМЕ: Почиње градња моста који спаја Хрватску и БиХ, погледајте како ће изгледати (ВИДЕО)

Градња моста на Сави код Босанске Градишке којим ће се коначно аутопут Бањалука – Градишка спојити са аутопутом Загреб – Београд, почиње сутра.

T.Č. / 10. октобар 2019

Како би се обиљежио почетак радова на овом важном инфраструктурном пројекту у петак  ће се у Градишци окупити бројни званичници из БиХ и Хрватске, као и представници Европске уније и Делегације ЕУ у БиХ.

Нови мост ће бити изграђен на траси аутопута која од границе с Хрватском води ка Бањалуци, односно Добоју.

Његовом градњом ријешиће се један је од великих инфраструктурних проблема Градишкен и ситуација због које трпе и они који прелазе границу и грађани. Први због, често и вишесатних чекања, а други због блокаде града. 

Царински терминал је такође у граду, али из Управе за индиректно опорезивање су најавили да ће он до краја октобра, бити измјештен на новосаграђену локацију.

Мост чија градња званично почиње сутра  биће дугачак 426 метара, широк 22,6 метара, а његова носива челична конструкција тежиће 4.650 тона. Имаће четири траке, по двије у сваком смјеру.

Хрватска изградњу своје половине моста финансирати кредитом, док је бх. страна новац обезбиједила раније. Осим тога, ЕУ ће приложити грант од 6,3 милиона евра за овај мост. Укупна цијена би износила око 30 милиона евра, а РС би платила половину тог износа, с тим да Хрватска мора да издвоји још око 70 милиона евра за приступне саобраћајнице којима би се мост повезао на аутопут Загреб - Београд код петље Новска.
 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.