Ако завршите овај факултет, сигурно ћете добити посао

Дан отворених врата на Електротехничком факултету у Бањалуци привукао је велики број младих…

Maja Isović Dobrijević / 19. април 2019

Foto: BUKA

 

Дан отворених врата на Електротехничком факултету који је одржан данас, петак 19. април, привукао је велики број средњошколаца, студената и компанија које су се представиле на овом догађају.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Блануша каже да већ дужи низ година организују Дан отворених врата, али ове године ријеч је о потпуно другачијем и интересантнијем концепту.

“Дан отворених врата намијењен је ученицима средњих школа који су матуранти и који планирају да упишу неки факултет на Универзитету у Бањалуци, а одређени број њих је заинтересован да упише Електротехнички факултет у Бањалуци. Ученици су могли да се упознају са основним подацима о студирању, начинима стипендирања, али и запослења након завршетка факултета. Ми имамо три студијска програма, један је студијски програм Рачунарство и информатика, други је Електроника и телекомуникације, а трећи је Електроенергетика и аутоматика”, рекао је у разговору за БУКУ Бранко Блануша.

 

 

На студијском програму Рачунарство и информатика, студенти се опредјелјују за један од два смјера приликом уписа виших година,  бирају између Софтверског инжењерства или Рачунарског инжењерства. На студијском програму Електроника и телекомуникације, студенти се опредјелјују за један од два смјера: Електроника или Телекомуникације, а на студијском програму Електроенергетика и аутоматика, студенти се опредјелјују за Електроенергетику или Аутоматику.

 

 

“Сваки од ових смјерова је јако интересантан. На студијском програму Рачунарство и информатика  уписујемо 90 студената, од тога 30 на Буджет и 60 на суфинансирање, а на друга два студијска програма уписујемо 50 студената, 25 на Буджет и 25 на суфинансирање. Ове студије су организоване као једне врло савремене студије са пуно лабораторијског и практичног рада. Прва година је заједничка за све студенте и на њој се уче основне ствари које су им потребне за наставак школовања”, истиче Блануша.

Након прве године студирање се усмјерава на одређене области са доста практичних и семинарских радова и уче се нове и актуелне ствари.

 

Велике су могућности и за добијање стипендија, а на дану Отворених врата представиле су се и компаније: м:тел, Ланако, Елнос, Проинтер, Теле Груп, Цомтраде  и друге.

Декан Електротехничког факултета каже да овај факултет није тешко уписати, да се приликом уписа гледа на успјех у средњој школи, као и квалификациони испит који млади полажу.

 

“Факултет јесте захтјеван и студент се требају посветити учењу. Ми имамо одређене стандарде који су препознати у региону и желимо да те стандарде одржимо у смислу квалитета оних инжењера који заврше овај факултет. Прича о тежини студија никако не би требао бити фактор који утиче на некога који размишља да се упише на овај факултет ако заиста воли електротехнику и остале области”, рекао је Блануша.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.