БУКА ПРЕПОРУКЕ: Топ листа најбољих серија 2019. године (ВИДЕО)

Ово је листа најбољих серија које су обиљежиле 2019. годину. Уз сјајне нове серије, ова година остаће упамћена као и година феноменалних других, трећих, четвртих... сезона серија које волимо.

Maja Isović Dobrijević / 25. децембар 2019

 

Избор је био тежак. Прво мјесто се мијењало из дана у дан, али на крају утисак је да је Чернобил најбоља серије године, а друго мјесто заузима италијанска серија Гомора која заиста заслужује вашу пажњу, јер са четвртом сезоном и оштом радњом носи се са изазовима које има, а то је губитак неких од главних ликова.

Наравно, толико је серија ове године изашло да нисам била у прилици погледати све, тако да је избор наравно јако субјективан.

Ове године поздрављамо се са серијом Потпредсједница (Вееп) која са седмом сезоном доноси оштру критику америчке високе политике толико бруталну да је тешко и повјеровати да је тако нешто могло добити зелено свјетло за објаву. Сви фанови поздравили су се и најгледанијом серијом свих времена Игром пријестоља (Гамес оф Тхронес) у финалу које је скоро сваку особу оставило незадовољном.

Али да не дужимо са уводом, ево и коначне листе препорука серије које су обиљежиле 2019. годину:

 

1. ЧЕРНОБИЛ (Цхернобyл)

 

 

Једна од најпознатијих катастрофа која се десила у СССР-у тема је серије Чернобил која нам даје увид у тренутке које су претодиле догађају који ће имати огроман утицај на људе и природу. Нуклеарна катастрофа за коју је свако чудо десила се 1986. године, али кроз серију Чернобил многи су се по први пут упознали са детаљима овог догађаја и људима који су директно учествовали у њему, али и појединцима који су били погођени разорним дејством нуклеарне несреће. Кроз тему о једном догађају даје нам се увид у једно тоталитарно друштво. На неки начин оваква нуклеарна катастрофа могла се десити само у у СССР-у, али и само се СССР могао изборити са могућим посљедицама које су могле бити много горе нешто што јесу. Руси нису били задовољни начином како су ствари приказани у овј серији, па су најавили своје виђење Чернобила.

2. ГОМОРА (Гоморра)

 

 

За некога коме су Сопраноси омиљена серија прихватање Гоморе као још боље је био тежак корак. Гомору можемо гледати као Сопраносе која је лишена свега допадљивог широј публици. Послије Гоморе Сопраноси су скоро па и романтични. Гомора је брутална серија о којој причам већ неколико година, али ријетко ко се одлучује да је почне гледати, а и кад почне лако одустане због њене бруталности. То је серија која лако наставља без главног лика, ни један јој лик није свет. Серија која нема милости према било коме, у којој је важно само једно: очување тренутне позиције без обзира на жртве. Ова серија базирана је на истоименој књизи Роберта Савиана који и данас живи под полицијском заштитом. Задња, четврта сезона са коморном атмосфером наставља да гради пут једне од најбољих телевизијских серија данашњице.

3. НАСЉЕДНИЦИ (Суццессион)

Друга сезона Насљедника на већини листа најбољих серија ове године је на првом мјесту и заиста заслужује то мјесто. На овој листи је на трећем мјесту, јер бих хтјела да што више људи да шансу Гомори, јер та серија то заиста заслужује. Друга сезона Насљедника је маестрална. Тешко је постићи да друга сезона неке серије буде боља од прве, иако је и прва сезона баш добра и била ми је на листи најбољих серија прошле године. Ако помислите да дјеца од Роyа Логана не могу бити гора гријешите, кад вам се јави трунка симпатије према неком од могућих „насљедника“ тај исти направи такву глупост да не можете повјеровати ономе што гледате. Ауторитарни одгој довео је Логана до тога да су му дјеца највећа ноћна мора, а они са друге стране жртве богатства у којем су провели живот.

4.  АФЕРА (Тхе Аффаир)

Да ми је неко прошле године рекао да ће задња сезона Афере бити високо на листи најбољих серија године рекла бих да је то НЕМОГУЋЕ. Првобитно нисам ни намјеравала да гледам задњу сезону Афере, јер је она била немогућа без њеног главног лика Алисон (Рутх Wилсон) која је брутално убијена на крају четврте сезоне и то само од стране продуцената. Међутим, пета сезона Афере донијела је једну тешку причу о међусобним породичним односима. Свака епизода сецирала је ликове до њихове суштине, а крај у стилу „сиx феет ундер“ заокружила је ликове серије. Алисон ми је била један од омиљених ТВ ликова, али нажалост морам признати да је Афера и без ње одлично функционисала.

5.  ЕУФОРИЈА (Еупхориа)

 

Тинејджерска серија са ознаком 18 + увид је у свијет младих са којима су одрасли изгубили сваки контакт. Ово је серија која је обавезна „литература“ за све родитеље, а нарочито за родитеље тинејджера. Главни лик у серији је тинејджерка Руе коју тумачи дизнијева звјездица Зендаyа која се овом улогом храбро уздигла изнад свега онога што је прије радила. Она је тинејджерка која је већ прошла пакао наркотика из којг никако не може да изађе, а живот јој се потпуно промијени када упозна необичну дјевојку Јулес (Хунтер Сцхафер). Оно што се дешава у тинејджерском свијету је ноћна мора за сваког родитеља, али то не значи да се са том мором не требамо упознати на вријеме.

6. ГОДИНЕ И ГОДИНЕ (Yеарс анд Yеарс)

Блиска будућност је тема која није толико обрађивана у серијама, за разлику од неке даљње будућности или прошлости. То је она будућност која је извјесна многим људима који данас живе, која нам је толико близу да тога нисмо ни свјесни. У њој се преплићу стварност и замишљеност, али ипак на крају остаје чињеница да је све могуће. Када је изашла многи су је већ означили као најбољу серију године. Радња серије протеже се између 2019. до 2034. године, а кроз тих петнаест година носимо се са свим тјескобама и питањима савременог човјека чији је живот нераскидиво испреплетен са технологијом. Кроз ову серију имамо увид у начине на које се свјетски догађаји одражавају на живот једне наизглед обичне породице.

7. ПРЕДСТАВА (Тхе Ацт)

 

Феноменална глума два главна лика обиљежила је ову серију. Патрициа Арqуетте по ко зна који пут показала је сјајну глуму, али и невјероватну моћ трансформације, кад сам је први пут угледала у овој серији заиста нисам могла да повјерујем да је то она, да је то симпатична плава глумица. Млада  Јоеy Кинг утјеловила је лик Гипсy и показала је да је њена будућност у Холивуду сигурна. У серију гледамо како се млада Гипсy настоји ослободити стега токсичне мајке која јој је дословно уништила дјетињство, али најлуђе у свему је што је ова прича истинита.

8.  ЖРТВА (Тхе Вицтим)

Жртва је мини серија од четири епозоде и поставља питање: ко је жртва? Келлy Мацдоналд тумачи улогу Анне Деан, чији је деветогодишњи син убијен прије 15 година. Она је оптужена да је на интернету открила нови идентитет убице свог сина и да је планирала његово убиство. Гледатељи су суочени са питањем да ли се мајка због туге од губитка сина претворила у криминалку. Јамес Харкнесс глуми Цраиг-а Мyерс-а, пожртвованог породичног човјека који је био жртва злокобног напада, након што су га на интернету идентификовали као убицу дјеце. Је ли он заиста жртва погрешног идентификовања или је ипак опасни убица? Радњу пратимо од првог дана суђења на единбуршком суду и гледамо цијели процес који доводи до финалног суочавања ове двије особе.

9.  НАДЗИРАЧИ (Wатцхмен)

 

Радња у овој серији дешава се у у алтернативној, савременој стварности у САД-у, у којој су суперхероји прогнани због својих насилних метода. Упркос томе, неки од њих желе да дигну револуцију, док други покушавају да их спријече. Извршни продуцент серије Дамон Линделоф радио је једну од најбољих савремених серија Тхе Лефтоверс па су фанови са исчекивањем дочекали његов нови пројекат. У серији се преплићу прошлост и садашњост главих ликова у којима видимо њихову повезаност, а основно питање која нам ова серија поставља јесте шта је правда и да ли су оправдани начини којима се она чува.

10.  СПАВАЧИ (Тхе Слееперс)

Да се добре серије не праве само у Америци доказује чешка серија Спавачи, а љубитељи шпијунске тематике тешко ће се одвојити од малих екрана. Као што сам назив говори серија тематизира такозване „спаваче“ људе посебно обучене који су добили нови идентитет и нови живот са циљем да се „активирају“ у тренутку кад буду потребни. Виктор је један од таквих људи који је наводно емигрирао из чешке у Лондон гдје је 12 година живио са својом женом која је са њим побјегла из Чешке. Али, 12 година послије емиграције Совјетски Савез је пред распадом и Виктор се треба вратити у Праг, међутим на самом почетку серије он нестаје... Остаје питање ко је Виктор и која је његова улога у баршунастој револуцији.

ДОДАТНЕ ПРЕПОРУКЕ:

СМИЛФ, Биг Литтле Лиес, Тхе Гоод Фигхт

НАЈВЕЋЕ РАЗОЧАРЕЊЕ:

МИЛИЈАРДЕ (Биллионс) четврта сезона која је у цјелини кренула и завршила погрешно да ју је било мучно гледати.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.